گروه فرهنگوهنر ـ در شرایط اقتصادی فعلی، مشکلات حوزهی کتاب در کشور و استان کرمان شکل تازهای بهخود گرفته و در حالیکه بازار کتاب با تنشهای شدیدی روبهرو شده، خبر رکود و تعطیلی کتابفروشیهای کرمان یک هشدار جدی است. داود رجبی، خبرنگار خبرگزاری ایرنا کرمان، این موضوع را دستمایهی گزارشی کرده است و در اینباره از برخی فعالان بازار کتاب نیز نظر پرسیده است.
به گزارش فردایکرمان، در بخشی از این گزارش، مدیرعامل نشر خدمات فرهنگی کرمان گفت: «دلیل اصلی گرانی کتاب افزایش شدید ارز و به تبع آن کاغذ است و سایر خدمات نیز مانند چاپ، مقوا، لیتوگرافی و صحافی نیزافزایش قیمت دارند که بهای نهایی یک کتاب را بالا بردهاند».
محمد مهدی سعیدی افزود: «بهدلیل مشکلات اقتصادی خانوارها مبلغی را بهعنوان خرید کتاب و محصولات فرهنگی از سبد هزینه حذف کردهاند که در دراز مدت اثرات مخربی بر کل جامعه خواهد داشت».
وی بیان کرد: «در حال حاضر برخی از عنوانهای حتی پرفروش کتاب نیز به دلیل کمبود و گرانی کاغذ چاپ نمیشوند و به لحاظ فروش عنوان کتاب حدود ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش دارد و میزان فروش ریالی هم بهرغم افزایش قیمت پشت جلد ۲۰ درصد افت کرده است».
مدیر کتابفروشی فرهنگ کرمان با بیان اینکه عمدهی فروش کتاب در حوزه عمومی است اظهار کرد: «کتابهای کمک درسی و دانشگاهی نیز به دلیل گرانی کاهش فروش داشته و بازار خرید کتابهای دسته دوم رونق پیدا کرده است».
وی گفت: «افزایش قیمت کتاب بر تمامی اقشار جامعه تاثیر منفی داشته است، به طوری که حتی مشتریان و افرادی که به صورت منظم از ما خرید میکردند تمایلی برای خرید کتاب ندارند و یک یا دو عنوان برای خرید انتخاب میکنند».
این ناشر کرمانی افزود: «فعالیت ناشران نیز با افت محسوسی نسبت به سال گذشته فعالیت خود را ادامه میدهند و عناوین کتابهای چاپ شده انگشت شمار شده است».
وی با اشاره به کمکهای دولت در توزیع کاغذ دولتی افزود: «کاغذ به صورت محدود بین تعدادی از ناشران کرمانی توزیع شده است که به هیچ وجه کفاف و جوابگو نیست».
سعیدی تاکید کرد: «زنجیرهی تولید کتاب در حال نابودی است و اگر حمایتهای لازم از آن انجام نشود، کتابفروشیها و چاپخانههای زیادی در استان به زودی تعطیل خواهند شد».
وی با اشاره به سرقت فرهنگی کتاب از راههای مختلف بیان کرد: «در شرایط سخت فعلی کتابها به صورت مجازی، زیر زمینی و غیر مجاز بهفروش میروند که این هم ضربهای دیگر بر صنعت چاپ و نشر است».
مدیر کتابفروشی طاقچه کرمان نیز به ایرنا گفت: «فروش کتابهای ما نسبت به مدت مشابه سال قبل به یک سوم رسیده و این در حالی است که قیمت کتاب تا ۳۰۰ درصد رشد داشته است». شهرزاد یوسفی افزود: «با توجه به افزایش قیمتها، برای کتابفروشیها جایگزین کردن کتاب سخت شده و هر روز هزینههای جانبی نیز بالاتر میرود و این صنف باید با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم کنند».
وی اضافه کرد: «حذف کتاب از سبد خرید جامعه علاوه بر آثار سوء فرهنگی در دراز مدت، بر معیشت و اقتصاد عده زیادی از افرادی که در این حوزه فعالیت دارند تاثیرات بسیار مخربی دارد و در صورت ادامه این وضع بیکاری گستردهای را در میان این قشر شاهد خواهیم بود».
مدیر کتابفروشی طاقچه گفت: «برخی ناشران با اینکه از کاغذ دولتی برای چاپ کتاب استفاده میکنند، کتابهای چاپ شده را گران میفروشند و باید نظارت لازم انجام شود».
وی با بیان اینکه نهادی بنام انجمن صنفی کتابفروشان در کشور نداریم، اظهار کرد: «در حال حاضر ناشران کتابهای درسی و کمک درسی سیاستهای کتاب را مشخص میکنند و سایر ناشران در این بخش دخالتی ندارند».
یوسفی گفت: «خود کتابفروشیها نیز باید برای مواجهه با شرایط سخت فعلی، راهکارهای خلاقانه ارائه دهند، بهطور مثال اخیرا در کتابفروشی قفسهی کتابهای دست دوم راهاندازی شده است تا مخاطبان از خدمات ارزانتر برخوردار شوند و تبادل کتاب نیز انجام شود».
وی با اشاره به حمایت ناکافی دولت از کتابفروشیها اضافه کرد: «نهادها، شرکتها و کارخانجات دولتی و خصوصی میتوانند با خرید کتاب از کتابفروشی ها به رونق اقتصاد این صنف کمک زیادی کنند».
مدیر کتابفروشی طاقچه کرمان بیان کرد: «طرحهای حمایت از کتاب و برگزاری نمایشگاهها نیز میتواند در فروش کتاب موثر باشد، هر چند تخفیفهای اعمال شده باعث میشود مشتریان به قیمت پشت جلد بی اعتماد شوند».
وی اضافه کرد: «مدیران کتاب فروشیها با مدیریت عرضه و تقاضا و کاهش هزینهها میتوانند شرایط سخت فعلی را پشت سر بگذارند و چراغ نشر و فروش کتاب را روشن نگه دارند». / الف
نظر خود را بنویسید