گروه جامعه ـ هفتهی گذشته خبری منتشر شد که در آن، رئیس شعبهی دوم دادگاه خانوادهی کرمان پیشنهاد داد تا با توجه به شرایط و اوضاع اقتصادی کشور، در قالب طرحی، ثبت سکه بهار آزادی به عنوان مهریه ممنوع شود و به جای آن ثبت وجه رایج مدنظر قرار گیرد.
در اینباره، وحید قرایی، روزنامهنگار و وکیل دادگستری در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان اظهار کرد: «پیشنهادی که مطرح شده تحت شرایط خاص اقتصادی است».
وی گفت: «در چند سال گذشته هیچ وقت چنین بحثی مطرح نشده بود زیرا با چنین شرایط اقتصادی خاص، مخصوصا در قیمت سکه مواجه نبودیم».
قرایی افزود: «در گذشته، اگر کسی سکه مهریه میکرد در یک شیب مشخص و ملایم افزایش قیمت داشت و یک روال منطقی بود اما در شرایط اقتصادی خاصی که طی 10 سال اخیر به وجود آمده، افزایش قیمت سکه و کمبود آن در بازار تبدیل به یک معضل شده است».
وی افزود: «بخشی از سکهای که بازار مصرف میشود توسط کسانی خریده میشود که به پرداخت مهریهی سکه محکوم شدهاند».
این وکیل دادگستری با بیان اینکه هر چیز که مالیّت داشته باشد این قابلیت را دارد که به عنوان مهریه در سند ازدواج قید شود، گفت: «این مال شامل مواردی مانند خانه، زمین، ماشین و حتی گل میشود و بنابراین نمیتوانیم چیزی را که مال و قابل خرید و فروش است و عرفا به عنوان مهریه استفاده میشود را ممنوع کنیم».
وی اظهارکرد: «اما در شرایط خاص اقتصادی فعلی، من هم با این موضوع موافقم که هر سیستمی به نوبهی خودش باید سهمی در بعضی موارد مثل پایین آمدن تقاضا برای سکه داشته باشد و یک راهش پیشنهادی است که مطرح شده و میتوان به عنوان یک پیشنهاد یا موضوع موقت، آن را قابل توجه دانست و به آن اعتنا کرد».
قرایی افزود: «اگر چنین چیزی تصویب شود یک مسئلهی کوتاهمدت است تا کشور به یک ثبات اقتصادی برسد و از این وضعیت خارج شود و پس از آن قاعدتا قضیه دوباره تعدیل خواهد شد و به حالت اول خود باز میگردد».
وی خاطرنشان کرد: «به نظر من آقای شفیعی با توجه به اینکه زیاد با این موضوع برخورد دارند و برای آنها یک دغدغه شده و وضعیت بازار سکه را به نوعی با بحث مهریهها مرتبط میدانند این پیشنهاد را مطرح کردند».
این وکیل دادگستری با بیان اینکه کسانی که قبلا دچار این مشکل شدهاند و تعداد آنها کم هم نیست قاعدتا باید این سکهها را تهیه کنند، گفت: «این پیشنهاد میتواند برای سالهای آتی، در صورت تداوم و ادامهی روند فعلی در بازار ارز و سکه، قابل اعتنا باشد».
وی در پاسخ به این سوال که آیا حق خانمها در صورت تصویب این مساله پایمال نمیشود؛ اظهارکرد: «ممکن است از دیدگاه خانمها این اتفاق بیفتد اما همانطور که بارها عنوان شده، مهریههای سنگین و غیرقابل وصول همیشه مشکلساز هستند و این مسئله باید تعدیل شود».
قرائی افزود: «فرد باید زمانی مهریه را سکه قرار بدهد که توان پرداخت آن را داشته باشد و یا حداقل معادل آن را بتواند بپردازد».
وی با تاکید بر اینکه مشکل مهریه بسیار ریشهدارتر از این مسئله است، اظهار کرد: «اگر مهریهها منطقیسازی میشد و همه بر اساس وضعیت مالی و امکاناتی که دارند مهریه را تعیین میکردند بسیاری از مشکلات به وجود نمیآمد».
این وکیل دادگستری افزود: «ما روال غیرمنطقی را طی کردیم که به اینجا رسیدیم. حق و حقوق خانمها یک طرف است و انتظاراتی هم که دارند یک طرف. مثلا اگر معادل ریالی هزار سکه را محاسبه کنید، فکر میکنید چند درصد جامعه توان پرداخت آن را دارند»؟
وی خاطرنشان کرد: «پیشنهادی که ریاست محترم شعبهی دوم خانواده مطرح کردند بر اساس شرایطی است که در حال حاضر وجود دارد همانطور که بحث 110 سکه هم یک زمانی مطرح شد. یعنی اینکه اعمال مادهی 3 و بازداشت آقایان، اگر سکه را نپردازند برای بالای 110 سکه الان امکانپذیر نیست و خانم باید مال معرفی کند. این هم از تغییراتی بود که قبلا اتفاق افتاد که باز هم به تبع شرایط اقتصادی و وضعیت جامعه بود».
قرائی افزود: «گاهی بزنگاههایی پیش میآید که لازم است تصمیماتی گرفته شود تا حداقل روال تعیین مهریه به یک موضع منطقی برسد».
1207
قرایی؛ وکیل دادگستری:
ممنوعیت ثبت سکه بهعنوان مهریه پیشنهادی منطقی است

نظر خود را بنویسید