گروه اقتصاد – رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: «اینکه بیان میشود ۹۴ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف میشود را ما قبول نداریم ما ۶۵ تا ۷۰ درصد را میتوانیم بپذیریم آنها که رقم 94 درصد را بیان میکنند بارش باران را هم برای کشاورزی حساب میکنند».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، عباس سعیدی در نشست خبری به مناسبت هفتهی دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به اقدامات جهاد کشاورزی استان در یک سال گذشته، اظهار کرد: «هزار و 631 پروژهی عمرانی و تولیدی در زیربخشهای آب و خاک، صنایع تبدیلی، تولیدات گیاهی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، آبزیان، دام و طیور و منابع طبیعی با اعتبار ۷۵۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات دولتی، تسهیلات بانکی و سرمایهگذاری بخش خصوصی و با اشتغالزایی دو هزار و ۲۴۰ نفر در هفتهی دولت به بهرهبرداری میرسند».
وی با اشاره به این پروژهها افزود: «۶۷ طرح صنایع تبدیلی، تکمیلی و غذایی با ظرفیت ۱۲۸هزار تن جذب مواد خام کشاورزی، با سرمایهگذاری 128 میلیارد تومان و اشتغالزایی ۶۶۴ نفر به بهرهبرداری میرسد که با راهاندازی این طرحها ظرفیت نگهداری و فرآوری محصولات کشاورزی در استان به یک میلیون و ۵۷۰ هزار تن افزایش مییابد».
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان خاطرنشان کرد: «همچنین 56 طرح صنایع تبدیلی در استان با پیشرفت فیزیکی بالای ۵۰ درصد، با ظرفیت جذب 81 هزار و 550 تن مواد خام کشاورزی و سرمایهگذاری ۹۵ میلیارد تومان با پیشبینی اشتغال برای 300 نفر در دست اقدام است».
وی از بهرهبرداری از ۴۰ واحد گلخانهای سبزی، صیفی و گیاهان زینتی در سطح 25 هکتار خبر داد و گفت: «این واحدها با ظرفیت تولید ششهزار و 250 تن در 10 شهرستان، با پیشبینی اشتغال ۲۵۰ نفر با سرمایهگذاری ۵۰ میلیارد تومان در هفتهی دولت افتتاح میشود».
سعیدی با بیان اینکه طی پنج سال اخیر سطح گلخانههای شمال استان از ۶۰ هکتار به ۲۰۰ هکتار افزایش یافته است، یادآور شد: «در سال جاری نیز پروانهی تعداد ۷۰ هکتار گلخانه آماده و پروندهی آنها برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شده است».
وی از آغاز عملیات اجرایی و تکمیلی ۶۹ واحد گلخانهای در سطح ۴۵ هکتار در ۱۴ شهرستان خبر داد و اظهار کرد: «این پروژهها با اعتبار 120 میلیارد تومان با پیشبینی اشتغال برای ۴۵۰ نفر به بهرهبرداری رسیده است».
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان افزود: «کشت گلخانهای خاکی در حال حذف شدن است و به سمت کشتهای هیدروپونیک پیش میرویم».
وی با اشاره به بهرهبرداری از بیش از ۳۰۰ طرح کشت گیاهان دارویی در استان، گفت: «یکی از سیاستهای جهاد کشاورزی استان افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی و جایگزین کردن گیاهان دارویی و کمآب است که پیشرفتهای بسیار خوبی داشتیم».
سعیدی ادامه داد: «این طرحها در سطح ۶۰۰ هکتار، با ظرفیت تولید هزار و 200 تن محصول، در ۱۶ شهرستان با اشتغال ۲۵۰ نفر و سرمایهگذاری 15 میلیارد تومان افتتاح میشود».
وی خاطرنشان کرد: «طی پنج سال اخیر سطح زیر کشت گیاهان دارویی
از سه هزار و 700 هکتار به شش هزار و 500 هکتار افزایش یافته که ۷۵ درصد رشد داشته است».
بهرهبردای از 165 رشته قنات در استان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان افزود: «چهار پروژهی مدیریت تلفیقی آفات و بیماریهای گیاهی مهم استان مانند زنجرهی خرما، کرم خراط، ملخ صحرایی و مگس مدیترانهای با 7/1 میلیارد تومان اعتبار نیز در هفتهی دولت به بهرهبرداری میرسد».
وی از بهرهبرداری از 911 پروژهی سامانههای نوین آبیاری خبر داد: «این پروژهها از ابتدای سال 97 تاکنون به مساحت ۱۰ هزار و ۸۰۰ هکتار، با اعتبار ۹۸ میلیارد تومان اجرا شده که در هفتهی دولت به بهرهبرداری میرسد و ۲۱۸ پروژه به مساحت هفت هزار و 400 هکتار نیز در دست اجرا است».
سعیدی ادامه داد: «بهرهبرداری از ۱۳۰ طرح عملیات احداث و بهرهبرداری کانالهای آبیاری عمومی به طول ۱۵۴ کیلومتربا اعتبار 15 میلیارد تومان از دیگر برنامههای سازمان جهاد کشاورزی در هفتهی دولت است».
وی با اشاره به بهرهبرداری از ۱۶۵ رشته قنات، توضیح داد: «قناتهای استان طی سالهای اخیر به دلیل خشکسالی بسیار لطمه دیدند که با اعتبار دولتی ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به بهرهبرداری میرسند».
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان خاطرنشان کرد: «۱۲ واحد دام، طیور و شیلات نیز با سرمایهگذاری بالغ بر ۱۹ میلیارد تومان، با اشتغالزایی ۲۶۶ نفر در هفتهی دولت به بهرهبرداری میرسد که با بهرهبردای از این واحدها سالیانه چهار هزار و ۵۰۰ تن به شیر، تخممرغ و گوشت تولیدی استان اضافه میشود».
وی ادامه داد: «در سال ۹۷ تعداد ۳۹۴ طرح با اعتباری بالغ بر ۱۱۱ میلیارد تومان، با اشتغالزایی ۷۳۳ نفر در بخش کشاورزی از محل تسهیلات توسعهی اشتغال پایدار روستایی و عشایری بهرهمند شدند».
سعیدی اظهار کرد: «شش فقره تسهیلات توسعهی صادرات محصولات کشاورزی که عمدتا پسته و خرما هستند به میزان ۴۰ میلیارد تومان پرداخت شد».
وی افزود: «همچنین ۹۷ فقره تسهیلات توسعهی مکانیزاسیون کشاورزی به میزان ۳۰ میلیارد تومان به کشاورزان پرداخت شده است».
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان یادآور شد: «از محل اعتبارات بند الف تبصرهی ۱۸ تاکنون مبلغی معادل ۱۴ میلیارد تومان به طرحهای گلخانهای پرداخت شده که این مبلغ بیش از ۵۰ درصد کل اعتبارات کشور بوده و استان کرمان رتبهی اول را در جذب این اعتبار دارد».
85 هزار تن خرمای استان از بین رفت
وی با اشاره به بهرهبرداری از طرح مالچپاشی برای تثبیت هزار و 600 هکتار شنزارهای فعال منطقهی نگینکویر شهرستان فهرج، گفت: «این طرح با تامین 19 هزار و 200 تن مالچ نفتی، با اعتباری بالغ بر ۶۹ میلیارد تومان و اشتغال موقت به میزان ۳۰۰ نفر به بهرهبرداری میرسد که با اجرای آن ۳۲ پارچه روستا و آبادی که شامل 970 خانوار میشوند پوشش داده میشود».
سعیدی افزود: «بهرهبرداری از عملیات آبخیزداری از دیگر پروژههای بخش منابع طبیعی جهاد کشاورزی در استان کرمان در هفتهی دولت است که حدود ۲۸ هزار کیلومتر از حوزههای آبخیز شمال استان با اعتباری بالغ بر 25 میلیارد تومان برای کنترل 4/8 میلیون مترمکعب از روانآبها و کنترل فرسایش آبی به میزان ۲۸ هزار تن در هکتار اجرا میشود».
وی کنترل و ترسیب رسوب به میزان 93 هزار مترمکعب، تغذیهی سفرهای آب زیرزمینی به میزان 1/3 میلیون مترمکب و ایجاد اشتغال موقت به میزان ۳۰۰ نفر را از مزایای این طرح بیان کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان همچنین خاطرنشان کرد: «نزدیک به ۹۲ هزار نفرروز از بهرهبرداران در حوزههای مختلف کشاورزی در سال گذشته تاکنون آموزش دیدهاند».
وی در ادامه با بیان اینکه در شمال استان حدود ۳۰ هزار هکتار باغ خرما وجود دارد است، گفت: «از این میزان ۲۲ هزار هکتار بارور است».
سعیدی توضیح داد: «پیشبینی ما این بود که امسال بیش از 170 تن خرما برداشت شود اما گرمای زیاد پانزدهم، شانزدهم و هفدهم خرداد ماه که در برخی نقاط به بالای 50 درجه رسید باعث خشکیدگی خوشهی خرما شد».
وی ادامه داد: «عدم تلقیح مناسب در فروردین ماه به دلیل طوفان، سرما و بارندگی در همهی شهرستانها مخصوصا در ریگان و بم و نیز خشکیدگی خوشه خرما در شهرستانهای فهرج، ریگان، نرماشیر و بروات به دلیل گرمای شدید، سبب شد حدود ۸۵ هزار تن خرمای استان از بین برود».
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان دربارهی اختصاص خسارت سیل به استان کرمان نیز اظهار کرد: «برای استان کرمان در اعتبارات ناشی از سیل رقمی مشخص نشده بود که با پیگیریهای انجام شده ۵۰ میلیارد تومان اعلام شد و بر اساس اطلاعات جدیدی که دارم احتمالا ۶۰ میلیارد دیگر نیز اختصاص مییابد».
70 درصد آب استان در بخش کشاورزی مصرف میشود
وی در پاسخ به سوالی دربارهی میزان مصرف زیاد آب در بخش کشاورزی و راندمان پایین این بخش گفت: «اینکه بیان میشود ۹۴ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف میشود را ما قبول نداریم، ما ۶۵ تا ۷۰ درصد را میتوانیم بپذیریم آنها که رقم 94 درصد را بیان میکنند بارش باران را هم برای کشاورزی حساب میکنند».
سعیدی توضیح داد: «الان بحثی را در رابطه با نرماشیر داریم. 17 کیلومتر بعد از سد نسا خاکی است. 42 میلیون مترمکعب آب باید در سال برای کشاورزان رها شود این میزان را از دهانهی سد که رها میشود محاسبه میکنند و بعد هم میگویند کشاورزی بهرهوری ندارد، در حالی که 17 کیلومتر انتهای رودخانه شن و سنگلاخ است و یک آب جزئی وارد کانالی میشود که به باغ کشاورز میرسد، در بسیاری از مناطق وضعیت به همین شکل است و بر همین اساس هم 94 درصد را محاسبه میکنند».
وی دربارهی بهرهوری بخش کشاورزی نیز بیان کرد: «بهرهوری در بخش کشاورزی پایین نیست و نسبت به خیلی از بخشها بیشتر است و تمام تلاش ما هم برای افزایش بهرهوری است که راهاندازی گلخانهها، افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی و یا حذف زراعتهای خُرد در همین راستا صورت گرفته است».
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان ادامه داد: «یک کشاورزی خرده مالک با کیفیت پایین آب را به ما تحویل دادید و انتظار بهرهوری کشورهای اروپایی و آمریکا را دارید، این امکانپذیر نیست اگر کسی شیوههای بهتری دارد بگوید».
وی توضیح داد: «کشاورزی در پسته اگر ارز را درست حساب کنند هنوز هم بهرهوری مناسب است و در مرکبات و خرما نیز مناسب است؛ بخش کشاورزی را از جوانب مختلف تحت فشار قرار میدهند و بعد محاسبه میکنند که به ازای هر مترمکعب آب مصرفی در پسته تولید به این میزان است و نمی گویند قیمت ارز به هر دلیلی پایین نگه داشته شده است».
سعیدی با بیان اینکه بهرهوری دغدغه ماست و تلاش میکنیم که افزایش یابد، اظهار کرد: «گلخانهها سیاست اصلی ماست و بسیاری از ثروتمندان کشور و استان دنبال گلخانه هستند و از اول امسال ۷۰ هکتار سرمایهگذاری کردند».
وی دربارهی آفت مگس مدیترانهای در استان نیز بیان کرد: «مگس مدیترانهای از آفاتی است که ما باید آموزش بدهیم و دولت نباید مبارزه کند».
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان ادامه داد: «سال گذشته برای اولین بار این آفت در استان مشاهده شد که ابتدا در منطقهی گلباف بود».
وی با بیان اینکه آفت مگس مدیترانهای خطرناک است و میتواند به ۳۰۰ گونه میوه خسارت بزند، یادآور شد: «این آفت زمانی که محصولات تغییر رنگ میدهند روی پوست میوه تخمریزی میکند و باعث لهیدگی میشود».
سعیدی افزود: «سال گذشته این آفت تحت کنترل درآمد و امسال هم در چند شهرستان دیده شد که ما آموزشهای لازم را دادیم و یک اعتبار جزئی هم از محل کنترل آفات هزینه کردیم اما متاسفانه این آفت سمپاشی ندارد و فقط باید تلهگذاری شود و به کشاورزان آموزش بدهیم که میوهها را زود بچینند و یا میوهها را جمع کنند و کانون آلودگی را دفن کنند».
وی خاطرنشان کرد: «این آفت به دلیل حمل مرکبات از شمال کشور به جنوب استان برای تهیهی آب میوه شیوع پیدا کرد». /پ
نظر خود را بنویسید