گروه اقتصاد – برداشت پسته در شهرستانهای شمالی استان کرمان آغاز شده و کشاورزان این منطقه در تکاپو برای چیدن محصول هستند. امسال انجمن پسته ایران اعلام کرده است که بیش از 220 هزار تن پسته در کشور برداشت خواهد شد اما دبیر خانه کشاورز کرمان اعتقاد دارد گرمای هوا به محصول خسارت وارد کرده و 30 درصد محصول پوک خواهد بود.
مهدی سیفالدینی در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان با بیان اینکه همیشه به آمار انجمن پسته تکیه میشود، اظهار کرد: «آماری که انجمن پسته امسال اعلام کرد، تولید 120 هزار تن پسته در کرمان و حدود 100 هزار تن پسته در سایر استانها بود».
وی با بیان اینکه بر اساس تخمین انجمن پسته باید امسال در کشور 220 هزار تن پسته برداشت شود، گفت: «یک گرما اوایل تیرماه که اول به مغز رفتن پسته بود، اتفاق افتاد؛ میانگین این گرمای شدید و بیسابقه 9/1 درجه سانتیگراد در مقایسه با میانگین سالهای گذشته در تمام شهرستانها بالاتر بود و این گرما باعث سوختگی مغز پسته، داغوزدگی و آفتابسوختگی پسته شد که این مساله خودش را در مردادماه نشان داد».
سیفالدینی اضافه کرد: «امسال سال عقب بود و باغها دیرتر سبز شدند، به جای پنجم و ششم فروردین، پانزدهم تا بیستم فروردین باغها شروع به سبز شدن کردند و در نتیجه گرمای تیر ماه درست مواجه شد با به مغز رفتن پسته که خسارت شدیدی به محصول زد».
وی ادامه داد: «الان که بسیاری برای کال چیدن پستهچینی را شروع کردند میبینند حداقل 25 تا 30 درصد پسته داغوزده یا نیممغز است، کشاورزان پیشرو هم دچار این مشکل شدند و علیرغم کودهایی که دادند و آبیاری بیشتری که انجام دادند باز نتوانستند جلوی آفتابسوختگی را بگیرند».
دبیر خانه کشاورز کرمان خاطرنشان کرد: «حداقل 30 درصد پسته امسال پوک است و از این محصول، یک مقداری نیممغز است و یک مقداری هم به دلیل اینکه سال عقب بوده و این گرما اتفاق افتاد روند طبیعی خود را طی نکرده و مقدار زیادی از پستهها دهنبسته و نیممغز هستند».
وی بیان کرد: «محصول اولیهای که انجمن پسته تخمین زدند برداشت نمیشود، یعنی 220 هزار تنی که تولید بوده اگر 30 درصد پوکی، نیممغز و دهنبسته باشد، مقدار پسته دهنباز ما خیلی کمتر میشود».
سیفالدینی توضیح داد: «در 30 درصد پوکی 10 درصد نیممغز هستند و 30 تا 40 درصد افزایش دهنبسته داریم، تعداد دهنبسته که باید به طور طبیعی 20 تا 30 درصد باشد، بالای 50 تا 60 درصد است و از این 60 درصد دهنبسته نیز 30 درصد نیممغز هستند».
وی افزود: «اگر 30 درصد پوکی را در نظر بگیریم، 60 هزار تن تولید کمتر میشود و با این وجود تجار باید فکری برای پستههای نیممغز، دهنبسته و فروش مغز بیشتر داشته باشند».
20 هزار تن از محصول سال قبل صادر نشده است
دبیر خانه کشاورز کرمان با بیان اینکه ما هیچ مخالفتی با صادرکنندهها و انجمن پسته نداریم و انجمن پسته هم نیت خوبی داشته است، گفت: «انجمن پسته اگر آمار را بالا اعلام کرده اول سال تخمین زده و این تخمین درست بوده زیرا بعد محصول دچار آفتابسوختگی شده است».
وی اظهار کرد: «انجمن بر اساس همین تخمین، پیگیر دریافت تسهیلات و ارزآوری پسته از بانک مرکزی بودند و به همین دلیل تجار، اتاق بازرگانی و انجمن پسته نگفتند که محصول خسارت دیده و رقم را پایین نیاوردند تا بتوانند تسهیلات خوبی از بانک مرکزی بگیرند و به همین دلیل تخمینی را که اعلام کردند، کم نکردند زیرا آنها هم دنبال این بودند که تسهیلات و همکاری بیشتر بانک مرکزی را بگیرند».
سیفالدینی با بیان اینکه همه چیز در دنیا بر اساس عرضه و تقاضا است گفت: «مصرف پسته در کل دنیا حدود 500 هزار تن است که 350 هزار تن پسته آمریکا و سایر کشورها است، در کشور ما پیشبینی کردند امسال 250 هزار تن پسته است، وقتی مصرفکنندگان بدانند 100 هزار تن پسته امسال در دنیا بیشتر از هر سال تولید شده و مازاد است در عرضه و تقاضا اثر میگذارد».
وی با بیان اینکه بیشتر خریداران چینی هستند و بر اساس عرضه، قیمت را پایین میآورند و خرید ما افت میکند، توضیح داد: «با توجه به اینکه اعلام شده ایران 220 هزار تن پسته دارد قیمت را پایین میآورند در صورتی که 50 هزار تن همین الان نیست».
دبیر خانه کشاورز کرمان گفت: «هر تن پسته هر سال حدود 9 تا 10 هزار دلار معامله میشده و پسته ایران حدود نیم دلار زیر قیمت آمریکا معامله میشده است. هر تن پسته که 10 هزار دلار بوده الان به حدود 8 هزار دلار رسیده و این یک معضل است».
وی افزود: «از سوی دیگر با وجود اینکه سال گذشته حدود 50 تا 60 هزار تن پسته در کشور تولید شد اما از این میزان 20 هزار تن همچنان باقی مانده و صادر نشده است».
سیفالدینی توضیح داد: «در اثر مشکلاتی که اول سال برای صادرکنندگان بوجود آمد و باید ارز را از طریق سامانهی نیمایی و ثنایی و یا بانک مرکزی وارد میکردند، بسیاری صادرکنندگان وقتی دلار بالا بود جرات نکردند پسته را با قیمت بالا بخرند و صادر کنند بعد هم که دلار پایین آمد این محموله که از سال گذشته مانده بود، بین تجار دستبهدست شد، در انبارها ماند و صادر نشد».
وی بیان کرد: «متاسفانه چند صادرکننده کشور ما امسال که در نمایشگاهها میخواستند قرارداد ببندند قیمتها را کاهش دادند زیرا با هم رقابت منفی یا به اصطلاح دامپینگ (بازارشکنی) دارند. به عنوان مثال اگر صادرکنندهای قرارداد 9 و نیم دلاری بسته دیگری قرارداد هشت دلاری بسته؛ بر اساس این قراردادها وقتی میخواهند محصول پسته را بخرند تجار بر اساس قرارداد آخر پسته را میخرند و میگویند آخرین قرارداد 8/7 دلار است و در نتیجه پسته را 70 هزار تومان خرید میکنند».
سیفالدینی افزود: «این یک رقابت منفی است که متاسفانه در کشور ما اتفاق افتاده است».
هزینه تولید یک کیلو پسته 80 هزار تومان است
وی با بیان اینکه هزینههای تولید یک کیلو پسته الان بالای 70 تا 80 هزار تومان است، اضافه کرد: «با توجه به تورمی که در جامعه است باید قیمت هر کیلو پسته بالای 110 هزار تومان باشد و این یک قیمت عاقلانه با توجه به تورم و هزینههای تولید است و قرارداد تجار نیز باید حدود 10 دلار باشد».
دبیر خانه کشاورز کرمان ادامه داد: «دو سال کشاورزان محصول نداشتند و کشاورز 24 ماه منتظر بوده تا محصولی را برداشت کند با این هزینههای بالا الان بیشتر کشاورزان بدهکار هستند و باید محصول را عرضه کنند و بفروشند تا بتوانند بدهیها را پرداخت کند».
وی گفت: «اول فصل بعضی واسطهگران و دلالان از این موقعیت کشاورزان سوءاستفاده میکنند و قیمت را پایین میکشند و از سوی دیگر قراردادهای دامپینگی تاجران پسته هم هست و آخرین قرارداد را ملاک قرار میدهند و با قیمت بسیار پایینی پسته کشاورز را اول فصل میخرند و از ماه 10 تا 11 که قیمت افزایش پیدا میکند، این قیمت سودی برای تولیدکننده ندارد و فقط واسطهها و صادرکنندگان سود میبرند».
سیفالدینی با بیان اینکه الان قیمت پسته بین 80 تا 90 هزار تومان است اما هنوز پسته خشک به صورت رسمی و عمده وارد بازار نشده است، اظهار کرد: «قبلا شرکت تعاونی پسته داشتیم که مرجع قیمتگذاری بود و 70 هزار عضو داشت اما الان چند سالی است که شرکت پسته فعال نیست و این معضل را بیشتر کرده است».
وی خاطرنشان کرد: «اگر شرکت بود باز جای امیدی برای کشاورز بود زیرا کشاورز اگر به پول نیاز نداشت محصولش را به شرکت میداد و درصدی از پولش را میگرفت و مابقی را شرکت به قیمت خوبی میفروخت».
دبیر خانه کشاورز کرمان به کشاورزان توصیه کرد: «پسته را با عجله وارد بازار نکنند، در صورت نیاز بفروشند، ابتدای فصل از ارائهی پسته زیاد به بازار خودداری کنند و حوصله کنند زیرا قیمت پسته از این قیمتی که هست پایینتر نمیآید».
وی افزود: «صادرکنندگان هم به کشاورزان کمک کنند با قراردادهای بهتری شروع به صادرات کنند تا ما هم بتوانیم با قیمت بهتری پسته را ظرف یکی دو ماه آینده بفروشیم». / پ
نظر خود را بنویسید