پروین میرزاحسینی - مدیر کل دامپزشکی استان کرمان که پیش از این از وجود دلالان در صنعت مرغ استان خبر داده بود و دلالها را تعیینکنندهی سرنوشت تولید این صنعت در استان بیان کرده بود در اینباره به فردایکرمان گفت: «تولیدکننده در استان کرمان زمانی که مرغ را تولید کرد باید منتظر بماند یک گروهی که اصطلاحا دلال نامیده میشوند مرغ را از آن خریداری کند و واسطهها که دوست دارند مرغ را ارزانتر خریداری کنند، وقتی که مرغ تولید میشود با یکسری ترفندها، با قیمت پایین آن را از تولیدکننده میخرند».
حسین رشیدی با اشاره به وجود دلالان در صنعت مرغ کرمان، اظهار کرد: «در صنایع مختلف غذایی معمولا کار زمانی موفقیتآمیز است که به صورت یک زنجیره عمل کنند و این اتفاقی است که باعث میشود تولیدکننده که تشکیلدهندهی این زنجیره است از منافع مختلف حلقههای این زنجیرهی ارزش افزودهای که بهوجود میآید برخوردار شود».
وی افزود: «آنچه که در صنعت مرغداری کشور و بهخصوص در استان کرمان اتفاق افتاده، این است که متاسفانه این حلقهها به هم پیوسته نیست».
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان توضیح داد: «در حال حاضر تولیدکننده که کار تولید را انجام میدهد، بایستی مرغ تولید شده را به فردی بهعنوان خریدار بفروشد تا آن را به مراکز فروش، عرضه کند؛ در مناطقی که زنجیرهی تولید وجود دارد تولیدکنندگان، کشتارگاهها و مراکز عرضه به هم وابسته هستند و منافع هم بین آنها تقسیم میشود».
وی ادامه داد: «در حال حاضر تولیدکننده در استان کرمان زمانی که مرغ را تولید کرد باید منتظر بماند یک گروهی که اصطلاحا دلال نامیده میشوند مرغ را از آن خریداری کند و بعد از کشتار در اختیار عرضهکننده که مغازهها هستند، قرار بدهند».
رشیدی یادآور شد: «تقریبا این کار از جایی اتفاق افتاد که بعضی از عرضهکنندهها خودشان عوامل این کار شدند و در نتیجه مرغی که الان تولید میشود مرغدار بایستی منتظر بماند که آیا مرغ را بار میکنند و به کشتارگاه میبرند یا نه؟».
وی بیان کرد: «واسطهها شبکههایی هستند که ترفندهای مختلف دارند و دوست دارند مرغ را ارزانتر خریداری کنند، بنابراین وقتی که مرغ تولید میشود میتوانند با یکسری ترفندها، با قیمت پایین آن را از تولیدکننده بخرند».
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان خاطرنشان کرد: «مرغی که به 45 روزگی رسیده و زمان کشتار آن است هرچه بماند بهدلیل فضای محدود تلفاتش زیاد میشود و ضریب تبدیل خوراک مرغ به گوشت کاهش پیدا میکند زیرا رشد مطلوب تا همین زمان صورت میگیرد، در واقع از 42 روزگی به بعد هرچه مرغدار مرغ را بیشتر نگه دارد ضرر میکند، در این میان واسطهها هم سر مرغدار منت میگذارند و به موقع مرغ را بار نمیکنند که مرغدار مجبور باشد به هر قیمتی که آنها گفتند مرغ را بفروشد، بنابراین قیمت دست دلالان است».
وی افزود: «از سوی دیگر خوراک مرغ شامل ارزن و سویا در حال حاضر با ارز دولتی وارد کشور میشود و این ارز دولتی قیمتش پایین است بنابراین اگر کسی به عنوان دلال بتواند این مرغ را از استان یا کشور خارج کند، آن طرف گرانتر قابل فروش است».
رشیدی توضیح داد: «یک مشکلی هم که ما داریم این است که بخشی از مرغ تولیدی استان به استان سیستان و بلوچستان میرود و احیانا ممکن است از مرز هم خارج بشود و این هم یکی از علل کمبود مرغ در استان است که سبب میشود قیمت آن افزایش یابد».
وی با بیان اینکه افزایش قیمت خیلی به نفع تولیدکننده نیست، گفت: «بیشتر افرادی که واسطه هستند از این افزایش قیمت منتفع میشوند».
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان اظهار کرد: «در حال حاضر یکی از پیشنهاداتی که در سطح استان در حال پیگیری است و استاندار هم خیلی روی آن تاکید دارد این است که حتما زنجیرهی تولید تشکیل شود».
وی از تشکیل این زنجیره به عنوان یک تجربه در شهرستان رفسنجان خبر داد و گفت: «این زنجیره در رفسنجان تشکیل شده که مرغدار هیچ دغدغهای ندارد، خوراک دام از شرکت تعاونی تهیه میشود و زمانی که وقت کشتار مرغ برسد شرکت تعاونی مرغ را کشتار میکند و تعیینکنندهی قیمت مرغ و عرضه خود تولیدکننده است و منافع به مرغدار برمیگردد».
رشیدی ادامه داد: «مرغدار ما مرغی را که به دلال یا واسطه میفروشد پول را نقدا دریافت نمیکند و مدتی طول میکشد و زمانی که میخواهد جوجهریزی بعدی را انجام دهد مجبور است از اینها قرض بگیرد و به نوعی زیر یوغ واسطهها میرود».
وی افزود: «اجرای طرح زنجیرهی مرغ در رفسنجان موفق بوده و در 50 درصد مرغداریها اجرا شده و الان مرغداران دغدغهای را ندارند».
13737
مدیر کل دامپزشکی استان در گفتوگو با فردای کرمان مطرح کرد
نظر خود را بنویسید