گروه اقتصاد - عضو شورای راهبردی جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان گفت: توسعهی استانهایی نظیر کرمان که دسترسی کمی به منابع آبی دارند و مرزی نیستند سخت است.
به گزارش فردای کرمان به نقل از پایگاه خبری گفتارنو، سیدحسین مرعشی، با اشاره به مثالهایی از استانهایی هم چون بوشهر و خوزستان که علاوه بر مرزی بودن از لحاظ منابع آبی نیز مشکل ندارند، گفت: «عدم دسترسی به آب، مرز و عدم برخورداری از نفت، گاز و پتروشیمی، شرایط توسعه را سخت میکند و اگر امروزما به طور نسبی موقعیت خوبی در اقتصاد داریم نتیجهی زحمات مردم و مسئولین است».
مرعشی با اشاره به رتبهی نهم کرمان در تولید ناخالص داخلی افزود: «تا امروز اقتصاد ما بر دو پایهی کشاورزی و معدن چرخیده است و کشاورزی ما کاملاً خصوصی است و تقریباً نهادهای غیردولتی و دولتی هیچ نقشی درآن ندارند ».
او در ادامهی صحبتهایش رتبهی اول کرمان در بخش مس، رتبهی اول در بخش پسته و رتبهی دوم استان در تولید خرما را متذکر شد و گفت: «در بخش مس ما در کرمان نقش اصلی را داریم و 280 هزار تن از 350 هزار تن مس، در کرمان تولید میشود و هیچ استانی در این زمینه رقیب ما نیست».
سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی در ادامه با اشاره به سهم 8 درصدی استان کرمان در صنایع خودروسازی،25 درصدی فولاد، 55 درصدی سنگآهن، 65 درصدی کنستانتره، خاطرنشان کرد: «اینها مزیتهای شناخته شدهی استاناند و باید حتماً در توسعه مورد توجه باشند».
حفظ بازار را با حساسیت دنبال کنیم
مرعشی در این رابطه افزود: «در بخش کشاورزی صیفیجات و سبزیجات جیرفت حرف اول را میزند؛ اما الان با توسعهی گلخانهها در کشور، این رتبه با تهدید مواجه شده است ».
او با تاکید بر اهمیت حفظ سهم استان از بازار صیفیجات و سبزیجات، گفت: «باید برای توسعهی گلخانهها در کرمان توجه و حساسیت داشته باشیم تا سهم خود را در بازار حفظ کنیم».
مرعشی با تاکید بر قابلیت استان کرمان در خودروسازی یادآور شد: «در صنعت خودروسازی غیر از تهران، هیچ استان دیگری فعال نبود، اما امروز ۸ درصد تولید خودروی ایران در کرمان است، که اگر تحریم برداشته شود این سهم به ۳۰ درصد هم خواهد رسید».
او بر ضرورت توجه به صنایع لاستیک تاکید کرد و گفت: «اگر لاستیک جیرفت عملیاتی نشود یا لاستیک بارز تقویت نشود، ممکن است سهم 30 درصدی ما از بازار کم شود».
باید برای استان مزیت خلق کنیم
سخنگوی حزب کارگزاران در بخش دیگری از صحبتهایش به شناخت و تقویت مزیتهای پنهان استان تاکید کرد و افزود: «تا ۱۲ سال پیش هیچکس فکر نمیکرد شهداد ظرفیت گردشگری داشته باشد. هیچکس فکر نمیکرد یک روز شهداد از ارگ بم جاذبهی بیشتری داشته باشد».
مرعشی با بیان این جمله که گاهی برای توسعه باید خلق مزیت داشته باشیم، بیان کرد: «نباید از بخش پتروشیمی غافل شد و باید درزمینهی صنایع پتروشیمی برای استان مزیت خلق کنیم».
دومین استان دارای توسعه متوازن جمعیتی هستیم
برپایهی این گزارش، محور اصلی سخنان رییس شورای راهبردی جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان تأکید بر توسعهی متوازن بود. بر اساس گفتههای مرعشی استان کرمان بعد از مازندران متوازنترین استان در زمینهی توزیع جمعیت است به طوری که 17 درصد از جمعیت استان در مرکز ساکن هستند و مابقی در سایر شهرها سکنا گزیدهاند. این درحالی است که سایر استانها همچون کرمانشاه و آذربایجان شرقی نزدیک به 50 درصد از جمعیتشان در مرکز استان ساکن هستد.
مرعشی توسعهی متوازن جمعیت استان را یکی از قابلیتها و موفقیتهای استان در سنوات گذشته دانست و گفت: «این نکته در توسعهی استان باید مورد توجه قرار گیرد و در همهی مناطق برنامه وجود داشته باشد».
او در ادامه با اشاره به تجربهی استانهایی همچون اصفهان در امر توسعه خاطرنشان کرد: «ساکنین اصفهان همواره بر توسعهی تنها شهر خود متمرکز بودهاند که نتیجهی این امر، مهاجرت از استانهایی دیگر، نظیر استانهای لرنشین و یاسوج به سمت اصفهان بوده، که در نهایت این استان را با کمبود منابع آبی مواجه کرده است».
مرعشی با تاکید بر اهمیت توسعهی متوازن جنوبشرق کشور گفت: «با توجه به تجربهی اصفهان باید مراقب باشیم، و در توسعهی کرمان باید نگاه پررنگی به توسعهی جنوبشرق داشته باشیم. بهطور مثال به توسعهی بیرجند و زابل(در کنار توسعهی کرمان) نگاه کنیم تا بافت جمعیتی استان دچار تغییرات(نامتوازن) نشود».
سخنگوی حزب کارگزارن در بخشی دیگر از سخنان خود، با بیان این جمله که اگر بخواهیم برنامهی توسعه موفق شود، نیاز به بلند نظری داریم، افزود: «برخورد با هر کار بزرگ، به یک فرهنگ تبدیل شده است».
مرعشی ادامه داد: «با تنگ نظری نمیتوانیم مسائل را حل کنیم».
پوشش 2 درصد اقتصاد استان توسط مولیالموحدین
مرعشی با اشاره به شایعات پیرامون موسسه مولیالموحدین گفت: «کمتر از دو درصد اقتصاد استان را این موسسه ایجاد کرده است. ما خجالت میکشیم که چرا ۱۰ تا پروژه مشابه ارگ جدید در جیرفت، بافت، کوهبنان و راور نداریم؛ آن وقت عدهای دنبال بزرگنمایی هستند و میگویند همهی اقتصاد استان دست افراد خاص است».
شایان ذکر است جلسه بررسی مسائل توسعه استان کرمان با حضور سیدحسین مرعشی، پنجمین نشست کمیسیون اقتصادی جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان بود. پیش از این با حضور محسن جلالپور ابرچالشهای اقتصاد ایران، با حضور مهدی آگاه چالشهای کشاورزی ایران، با حضور احمد علوی بحران آب در استان کرمان و با حضور دکتر سپهوند و مهندس ناظمزاده و دکتر شفیعی زلزله در کرمان بررسی شده است.
گفتنی است در ادامهی این نشست، مرعشی به پرسشهایی که از سوی رسانهها و حاضرین در این نشست مطرح شد، پاسخ داد. /پ
نظر خود را بنویسید