گروه فرهنگوهنر ـ معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمان معتقد است که با وجود افزایش جمعیت باسواد و دانشگاهی و با همهی کارهایی که تاکنون برای افزایش سرانهی مطالعه در کشور انجام شده هنوز تغییر چندانی در این وضعیت ایجاد نشده؛ به گفتهی او، هماکنون، سرانهی مطالعه در کشور دو دقیقه است!
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، محمدعلی دهقان، روز شنبه، هفتم دیماه، در آیین گشایش هجدهمین نمایشگاه کتاب کرمان این اظهارات را مطرح کرد و گفت: «همیشه از این نالیدهایم که با وجود اینکه ادعای فرهنگی بودن را داریم و دین ما هم یک مرّوج بزرگ برای توسعهی علم و فرهنگ کتابخوانی است ولی متاسفانه آماری که از سرانهی مطالعه در کشور داریم بسیار پایین است و اگر این، اغراق نباشد که بگوییم دو دقیقه سرانه مطالعه برای هر نفر است خیلی رقم پایینی است و اصلا زیبندهی کشور ایران نیست».
وی با بیان اینکه همینطور که آمارها نشان میدهد خیلی از کشورهای دنیا آمارهایی چندین برابر کشور ما در این زمینه دارند، افزود: «امیدوار بودیم و هستیم که این نمایشگاهها و این بُنها و این تخفیفها ملت را کتابخوان کند و فرهنگ کتابخوانی در جامعه گسترده شود. ما از همان سالهای اول انقلاب نمایشگاه کتاب را در کرمان داشتیم. اما چرا بعد از این همه وقت و هزینه که گذاشتیم آمارهای کتابخوانی تغییر چندانی پیدا نکرده و با وجود اینکه جمعیت دانشگاهی ما به نسبت سالهای اول انقلاب چند برابر شده است کتاب هنوز نتوانسته جای خود را در جامعه باز کند؟». او معتقد است که دلایل این وضعیت، نیاز به کالبدشکافی دارد.
دهقان گفت: «نمایشگاه اثر خیلی مثبتی دارد ولی من همیشه فکر میکنم افراد و گروههای خاص و ثابتی از نمایشگاه بازدید میکنند و همهگیر نشده است».
او ادامه داد: «ارگانهای مختلفی از آموزشوپرورش تا وزارت ارشاد و وزارت علوم و علومپزشکی و صداوسیما میتوانند در این آمار تاثیر بگذارند و باید بنشیند فکری بکنند البته برخی معتقدند چون مراکز تصمیمگیری فرهنگی در کشور متنوع است نتوانستیم خیلی در این زمینه پیشرفت داشته باشیم؛ شاید این، یک دلیل باشد».
معاون استاندار کرمان اظهار کرد: «این موضوع نیز مطرح است که داریم سراغ مجازی شدن مطالعه و کتابها میرویم؛ اما اینکه نسل امروز ما چهقدر میتواند خود را سریع با شرایط جدید وفق دهد و اینکه قدیمیها که عادت به ورق زدن کتاب دارند، امروز پشت لپتاپ و موبایل کتاب مطالعه کنند و در فرهنک جامعهی ما کتابهای مجازی چهقدر میتواند نفوذ داشته باشند و اینکه کتابهای مجازی روی مطالعهی مردم ما اثر مثبت یا منفی داشته همه بحثهای کارشناسی است که باید دربارهی آن کار کرد».
وی اضافه کرد: «امیدواریم کتاب چنان رواج یابد که جزو کشورهایی قرار گیریم تا حرفی برای گفتن داشته باشیم. وقتی فرهنگ کتابخوانی رشد یابد خیلی از مسائل و مشکلات جامعهی ما رفع میشود».
وی سپس، از برگزارکنندگان نمایشگاه قدردانی کرد و گفت: «ماههاست که اداره ارشاد در تکاپوی برگزاری نمایشگاه بوده و آنچه امروز میبینیم نتیجهی رنج و تلاش گروه زیادی از عزیزان در چند ماه است که امیدوارم استقبال خوبی از نمایشگاه باشد».
نمایشگاه کتاب کرمان تا جمعه 13 دیماه در محل سایت نمایشگاهی کرمان واقع در جادهی کرمان ـ باغین برپاست و ساعت فعالیت نمایشگاه نیز، 9 و سی دقیقه صبح تا 20 اعلام شده است./ الف
عکس: محمد لطیفکار
نظر خود را بنویسید