گروه فرهنگوهنر ـ محسن صنعتی برادر زندهیاد همایون صنعتیزاده است. او در مراسمی که دوشنبه شب در کتابسرای اردیبهشت و برای یادبود نهمین سالگرد درگذشت همایون صنعتیزاده برگزار شد، پیامی ارسال کرد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، سمیرا شیخمظفری؛ هنرمند عکاس، متن آن را برای حاضران خواند که در ادامه میآید:
«دستپرودهی حاج علیاکبر صنعتی نمیتواند کسی جز همایون صنعتی باشد. با عنایات خداوند متعال، امسال به همت نمایندهی علم و معرفت جناب آقای اسلامپناه سروران و دوستان گرامی گرد هم آمدهایم تا یادی از این بزرگوار کرده باشیم. انسانی که ابعاد وجودش، ذرهذره قابل بررسی است و چند کلمه جوابگوی آن نیست. شخصیت استثنایی که مدرسهی روزگار او را از شاگردان نمونهاش گرداند. بیشک از منش و بلندطبعی و مناعتی که ایشان از پدربزرگشان آموختهاند که ما نسبت به آنچه در پیرامونمان میگذرد، باید هوشیار بوده و مسئولانه بیندیشیم. بهطور خلاصه همایون عاشقی با طبع شاعرانه، بازرگانی دوراندیش، ستارهشناسی کنجکاو، نویسنده و مترجمی پرکار و در نهایت کشاورزی خلاق و صبور بود. او اهل ساختن بود. دوست داشت از امکانات و نعمتهای موجود، راهی به تغییر و تکامل پیدا کند. دهها کارخانه و موسسهی کشاورزی را با پشتکار و سیاست راهاندازی و هدایت کرد و چه هنرمندانی با تشویق و سرمایهگذاری ایشان جاودانه شدند. قدرت دیدش فراتر از زمانش بود. به گمانم از پس دیوار خبر شد. یکی از کارستانهای او کشت گل محمدی به جای کشت خشخاش در منطقهی لالهزار بود. مدت 30 سال با پشتکار ستودنی، به اتفاق همسر و یار مهربانش که عاشقانه او را دوست میداشت، مجموعهی گلستانها را در املاک شخصی خود بنا نهاد تا الگویی برای کار کردن و بهتر زیستن مردمان منطقه باشد. جوانها را تشویق به کار میکرد و آموزههای خود را با آنها در میان میگذاشت و از آنها میخواست برای رسیدن به اهداف خود به مدرسه و درس بسنده نکنند و از آنچه که آموختهاند درست استفاده نموده تا بتوانند کارگشای کار، خانواده، استان و هموطنان خود باشند. لازم به یادآوری میدانم، علاقه و وطندوستی وی فقط مربوط به زمان معاصر نبود. همایون در حکومت گذشته هم، علاقهمند به ایران و به ایرانی، به کارآفرینی بود. او در هر زمان نیز شجاع و مبارز برای به نتیجه رساندن اهداف انسانی و کارآفرینی و وطندوستی خود بود. چهبسا در همان زمان هم مخالفان و دشمنان خود را به وطندوستی و ایراندوستی دعوت میکرد و در این راه مبارزه کرد. گرچه همایون در مقطعی از زمان، در مدیریت و مشاوره به دلایلی خاص مورد عنایت و توجه و استفاده قرار نگرفت، از آنجا که فضل در هر زمان، جایی دیگر نشیند، در مقطع معاصر خود وجود افراد کارآفرینی مثل همایون صنعتیزاده جایگاه خود را پیدا کرد و میهندوستان معاصر نیز از او درخواست به همکاری کردند تا از تجربهها و آموختههای او استفاده شود. گرچه دیر شده بود ولی ارزش خلاقیتها، تواناییها و آموختههای همایون صنعتیزاده بر فرهیختگان و مدیران منطقه و انسانهای وطنپرست، آشکار شد و امروز خانوادههای بسیاری و جوانهای شایستهای، از دستاوردهای او هر روز بهرهمند میشوند. در پایان، اشاره به این مهم، دریچهای دیگر بر شناخت صفات پنهان مرحوم همایون صنعتیزاده باز میکند. ایشان قبل از پایان عمر پربرکت خود، تمام اندوختههای خود را که حاصل سالها تلاش و کوشش و شکوفاییِ اقتصادی خود بوده به تبعیت از پدر بزرگوار خود، حاج عبدالحسین صنعتی وقف پرورشگاه حاج علیاکبر صنعتی کردند و این کار شایسته، عمر جاودانهی ایشان را جاودانهتر کرد. باشد که یادش را گرامی بداریم.
بودیم و پاس نمیداشتند که هستیم
باشد که نباشیم و بدانند که بودیم».
به گزارش فردایکرمان، همایون صنعتیزاده که چهارم شهریور ۱۳۸۸ خورشیدی در دامنهی کوههای لالهزار آرمید، متولد سال ۱۳۰۴ در تهران است. او ناشر، نویسنده، مترجم و کارآفرین و فرزند عبدالحسین صنعتی از نخستین داستاننویسان ایرانی است. روزنامه دنیای اقتصاد در معرفی او نوشت: «همایون کودکی خود را در کرمان و نزد پدربزرگ و مادربزرگش گذراند. در دبیرستان کالج (البرز کنونی) در تهران درس خواند و در همین مدرسه با ایرج افشار آشنا شد، اما همزمان با شهریور ۱۳۲۰، دبیرستان را ناتمام رها کرد و به کرمان آمد و در کار تجارت و ادارهی امور پرورشگاه به پدر کمک کرد. صنعتیزاده در دهههای ۳۰ و ۴۰ خورشیدی در عرصهی چاپ و نشر در ایران تحولی جدی پدید آورد». یکی از مهمترین اقدامات او، راهاندازی شعبهای از موسسه انتشارات فرانکلین در ایران در سال ۱۳۴۴ خورشیدی است که ترجمهی بسیار از آثار خارجی را بهدنبال داشت.
او به جز فعالیتهای ارزشمند فرهنگی خود، در حوزهی اقتصاد نیز صاحب فکر و ایدههایی نو و نتیجهبخش بود که از جمله آنچه او انجام داد کشت گل در لالهزار بردسیر و تاسیس گلاب زهرا است. به نقل از دنیای اقتصاد، او همچنین تعدادی بنگاه تجاری و مرکز صنعتی موفق دیگر را نیز بنیان نهاده که از جملهی آن میتوان به شهرک خزرشهر در مازندران، کاغذسازی پارس، کشت مروارید در کیش و رطب زهره، اشاره کرد. یادش گرامیباد.
*به گزارش فردایکرمان، اخبار و گزارشهای دیگر از این مراسم نیز در سایت منتشر شده است.
نظر خود را بنویسید