گروه جامعه ـ صداوسیما چند روز پیش، در برنامهای به ایرانیها اعلام کرد که یک هفته شیر و لبنیات نخورند! درخواست عجیب مجری صداوسیما به دنبال آن بود که بهادر حاجیمحمدی که در این برنامه با عنوان بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی شده بود، ادعا کرد که شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها عرضه میشود، مقدار زیادی آلودگی به سم آفلاتوکسین دارند. سمی که منجر به سرطان کبد میشود. این ادعای صداوسیما درحالی مطرح شد که کارشناس برنامهشان هیچگونه مدرک و سند معتبر و قابل اعتنایی ارائه نداده بود. با وجود این، ویدیوی کوتاه این برنامه صداوسیما به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد و ایرانیهای بسیاری را نگران کرد.
به گزارش فردایکرمان، با این حال فعالان صنعت غذایی و سازمان دامپزشکی به «شهروند» میگویند که وکلای حقوقی را استخدام کردهاند تا علیه صداوسیما و کارشناس برنامه صبح بخیر ایران به دادگاه شکایت کنند تا آنها ادعاهای خود را با سند و مدرک و در دادگاه اثبات کنند. سعید سلطانی، رئیس اتحادیه دامداران به «شهروند» میگوید که صنف تولیدکنندگان لبنیات شکایت جداگانهای را هم برای مجلس تنظیم کردهاند.
برندهای جهانی خریدار شیر ایران
پیام محبی، رئیس سابق جامعه دامپزشکان تا موضوع را میشنود، سهبار جمله دروغ است را تکرار میکند. او به «شهروند» توضیح میدهد که ایران از نظر استانداردهای بالای دامپزشکی رتبه اول خاورمیانه را دارد و به جز این، ایران یکی از بهترین تولیدکنندگان شیرخام در جهان است. او میگوید که برای تهیه شیرخشک باکیفیتترین نوع شیر انتخاب میشود و ایران از این نظر آنقدر در سطح بالایی قرار دارد که برندهای خارجی شیرخام ایران را خریداری کرده و به شیرخشک تبدیل میکنند. به جز این، ایران درحال حاضر بخشی از محصولات لبنی خود را به کشورهای اروپایی و روسیه صادر میکند که از نظر استانداردهای مواد غذایی سختگیرانهترین استانداردهای جهان را دارند.
محبی معتقد است که گفتههای کارشناس برنامه صداوسیما کاملا غیرکارشناسی بوده و هیچ کارشناسی بدون استناد به آمار و یافتههای دقیق و تأییدشده توسط مراجع معتبر ادعایی را مطرح نمیکند. به عقیده رئیس سابق جامعه دامپزشکان، چگونه میتوان آمارهای جامع مراجع رسمی را نادیده گرفت و به پایان نامههای دانشجویی استناد کرد که مشخص نیست این پایاننامهها تا چه اندازه دقیق و حرفهای و با جامعه آماری گسترده تهیه شدهاند.
رئیس سابق دامپزشکان اعتقاد دارد که کارشناس صداوسیما دروغ آماری گفته و دروغ آماری را اینگونه توضیح میدهد: «آفلاتوکسین خطرناک است، درست است. آفلاتوکسین میتواند سرطانزا باشد، این موضوع هم درست است. ممکن است درصد ناچیز آفلاتوکسین در باقیمانده برخی نمونههای شیر باشد، این موضوع هم درست است اما اگر با جمعبندی این موارد بگوییم که لبنیات سرطانزاست و شیر نخورید، یک دروغ آماری بزرگ و احتمالا هدفمند گفتهایم؛ زیرا برای این نتیجهگیری لازم است که ما بگوییم چقدر آفلاتوکسین در چه حجمی از لبنیات تولیدی ایران وجود دارد و آیا این حجم برای بدن انسان خطرناک است یا خیر؟»
محبی میگوید که وجود حجم بالا و خطرناک آفلاتوکسین در شیر پاستوریزه و آنهم برندهای بزرگ و مطرح تقریبا غیرممکن است و امکان دارد حجم غیراستاندارد آفلاتوکسین در شیر و لبنیات سنتی وجود داشته باشد که تولید آن بدون نظارت خاصی انجام میشود.
کانالهای نظارتی مختلف به تولید شیر نظارت دارد
سعید سلطانی، رئیس اتحادیه دامداران هم اعتقاد دارد این ماجرا و ماجراهای مشابه در صنعت غذایی ایران احتمالا پشت پرده تبلیغات سیاه دارد و گروهی به اسم کارشناس از گروهی دیگر از فعالان اقتصادی و تجاری دستمزدی دریافت میکنند تا برای گروهی ضد تبلیغات راه بیندازند.
او در گفتوگو با «شهروند» تأکید میکند که باید مشخص شود این فرد با چه مدارک و استنادی کسب و کار و بازار گروه بزرگی از تولیدکنندگان ایرانی را به مخاطره میاندازد و مدارک و استنادات او تا چه اندازه معتبر و قابل اطمینان است؟
رئیس اتحادیه دامداران میگوید صنف دامداران و تولیدکنندگان صنایع لبنی وکیل گرفتهاند تا از این کارشناس و صداوسیما شکایت کنند تا آنها مدارک خود را به دادگاه ارایه دهند و توضیح دهند که ادعایشان تا چه اندازه صحت دارد؟
سلطانی همچنین توضیح میدهد که خوراک دام در ایران به دلیل اینکه مصرفکننده بزرگی دارد، به سرعت مورد استفاده دامداریها قرار میگیرد و حتی دوره انبارداری خوراک دام آنقدر زیاد نیست که این مواد کپک بزند و به اصطلاح گرفتار حجم وسیعی سم آفلاتوکسین بشود.
او توضیح میدهد که درحال حاضر برخی اعضای اتحادیه دامداران چیزی حدود دو ماه است که حواله تهیه خوراک دام گرفته و پول آن را تسویه کردهاند اما هنوز خوراک دام به دست آنها نرسیده است و درواقع موجودی بازار به سرعت مصرف میشود و کار به انبار خوراک دام و آلوده شدن آن به سم آفلاتوکسین نمیرسد. سلطانی همچنین تأکید میکند که سلامت خوراک دام را در یک مرحله کارشناسان گمرک و سازمان دامپزشکی ارزیابی میکنند و سپس ترخیص میشود و در مرحله بعد تولید شیرخام در دامداریها زیر نظر سازمان دامپزشکی انجام میشود و این سازمان نمونهبرداری و پایشهای دورهای و اتفاقی دارد. در مرحله بعد شیر در کارخانجات مورد آزمایش واحد کنترل کیفی قرار میگیرد و سازمان استاندارد و وزارت بهداشت هم بر تولید محصول نهایی نظارت میکنند.
رئیس اتحادیه دامداران میگوید که چگونه ممکن است در تمام این مراحل کارشناسان مختلف کنترل کیفی از ارگانهای مختلف اشتباه کنند؟
برابری استاندارد ایران با استاندارد جهانی
سازمان دامپزشکی با ارسال توضیحاتی به دفتر روزنامه شهروند اعلام کرده که ادعاهای شخصی به عنوان کارشناس در برنامه صبح بخیر ایران شبکه٣ از اساس کذب محض، غیرعلمی، غیرمستند و مصداق واقعی تشویش اذهان عمومی است. این سازمان توضیح داده است درحال حاضر ۴۰۰کارخانه شیر پاستوریزه در کشور فعال است و در حوزه تولید شیر خام رتبه ۱۱ دنیا هستیم و حتی تعدادی از کارخانجات لبنی کشور با داشتن کد IR از سازمان دامپزشکی کشور که متضمن رعایت معیارهای بهداشتی در فرآیند تولید است، دارای صادرات محصولات لبنی به کشورهایی نظیر روسیه و مالزی هستند.
این سازمان توضیح داده است که علاوه بر کارخانههای لبنی بیشتر از ۹۰۰ مرکز جمعآوری شیر و در مجموع حدود ۱۶۰۰واحد شامل مراکز جمعآوری شیرخام، کارخانجات لبنی و سایر صنایع وابسته درحال فعالیتاند که سازمان دامپزشکی برنامههای بهداشتی سلامت شیر و فرآورده لبنی در تمامی سطوح از جمله مدیریت بهداشت گاوداریها، مدیریت بهداشت در مراکز جمعآوری شیر و مدیریت بهداشت در کارخانجات شیر و لبنیات را مطابق با استانداردهای ملی و کدکس آلیمانتاریوس (استاندارد بین المللى) انجام میدهد.
بر اساس توضیحات این سازمان همچنین استاندارد میزان آفلاتوکسین در ذرت دامی در کشور ما برابر با ٥ درمیلیارد است و این درحالی است که استاندارد اتحادیه اروپا برای آفلاتوکسین ٤برابر یعنی٢٠ ppb) )استاندارد ملی ایران است.
البته علی شریعتی، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران هم به ایرنا گفته است که تمام ادعاها درباره سم آفلاتوکسین، هجمهای است که از طریق صداوسیما به صنعت لبنیات کشور وارد میشود و بسیاری نیز در فضای مجازی روی آن موجسواری میکنند. او گفته است که ادعا بسیار واهی است و موجب نگرانی شده است. با توجه به تشویش اذهان عمومی و این خبر که باعث خسارات بسیاری در صنعت لبنیات، چه در حوزه سلامت و چه در حوزه اقتصادی میشود، علیه این برنامه و کارشناس آن اعلام جرم شده که از طریق تمام ردیفهای حقوقی به مراجع قضائی میرسد.
این فعال اقتصادی درباره میزان آفلاتوکسین در شیر توضیح میدهد: «در دولت یازدهم یکی از دستاوردها، کنترل بسیار شدید آفلاتوکسین در لبنیات بود. به همین دلیل اکنون براساس استاندارد کدکس (استاندارد بین المللی در حوزه لبنیات) میزان آفلاتوکسین در شیر ایران از حد استانداردهای بینالمللی نیز بسیار پایینتر است و جای هیچ نگرانی نیست.» / الف
نظر خود را بنویسید