اسما پورزنگیآبادی ـ نه پناهگاه وضع خوبی دارد و نه خیابانهای شهر از سگهای گرسنه و عقیمنشده و بیپناه در امان ماندهاند؛ شهرداری کرمان چهار سال پس از تغییر روش در برابر سگهای بلاصاحب که از کشتار به عقیمسازی و ساماندهی حیوانات رسیده، هنوز نتوانسته در این زمینه موفقیتی کسب کند. یک فضای محصور در حاشیهی جادهی کرمان ـ کوهپایه ایجاد شده و سگهایی که از سطح شهر جمعآوری میشود، به این محل انتقال داده میشوند. گروهی از حامیان حیوانات در کرمان که انجمنی را هم بهثبت رساندهاند از ابتدای این کار همراه شهرداری بودهاند. اما حامیان از عملکرد شهرداری دربارهی این حیوانات گلایهمندند و در همین «فردایکرمان» بارها گلایههای آنان را اطلاعرسانی کردهایم و در حالیکه به نظر میرسید شهرداری سیاست سکوت و انفعال و بیاعتنایی در برابر این وضعیت پیشه کرده، در میزگردی که بهمیزبانی فردایکرمان برگزار شد، علیرضا ریاضی، مدیرعامل پسماند شهرداری کرمان بارها تاکید کرد که شهرداری دلش میخواهد این ساماندهی به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد و گفت که حاضرند کار ساماندهی را به بخش خصوصی واگذار کنند. او و سه تن از حامیان حیوانات که مسئولان انجمن «رها» هم هستند در این میزگرد دربارهی ساماندهی سگهای بلاصاحب در کرمان با هم گفتوگو کردند که شرح آن را در ادامه میخوانید با این توضیح که علیرضا زمانی مدیرعامل انجمن حمایت از حیوانات کرمان (رها) است، کامران ربانی رئیس هیات مدیره و علیرضا شهیدی، عضو هیات مدیره این انجمن است. قرار بود علی خدادادی، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر کرمان نیز در این میزگرد شرکت کند که ساعتی پیش از برنامه، اعلام کرد بهدلیل سفر ضروری که برایش پیش آمده است نمیتواند در این میزگرد شرکت کند.
*فردایکرمان: در ابتدا از حامیان حیوانات میخواهم که گزارشی از وضع موجود پناهگاه در جادهی کوهپایه ارائه کنند و بگویند همین الان که ما اینجا حضور داریم، حیوانات در پناهگاه چه وضعی دارند؟
شهیدی: پناهگاهی که هماکنون وجود دارد برای این اقدامی که شهرداری دارد از آن استفاده میکند ساخته نشده است. این مکان، بهصورت یک فضای محصور که دو قسمت آن از هم جدا شده است، در سال 94 توسط مهندس بابایی، شهردار وقت کرمان افتتاح شد.
شهرداری دو نفر را بهعنوان مسئول نظافت و امور داخلی پناهگاه انتخاب کرد و حیوانات سطح شهر را هم جمعآوری و به پناهگاه منتقل میکرد. آن زمان انجمن بهصورت یک نهاد رسمی فعالیت نمیکرد بلکه تعدادی از حامیان دور هم جمع شده و کمکهایی انجام میدادند اما مدتی بعد، بهواسطهی ورود حیوانات آلوده به پناهگاه، میزان مرگومیر در پناهگاه خیلی افزایش یافت و ما با کمک دانشکده دامپزشکی پروسهای کاملا علمی را تعریف کردیم که شامل مراحلی از زندهگیری و جمعآوری و قرنطینه و عقیمسازی و پلاکگذاری و رها سازی و واگذاری میشد. این فرایند را بهصورت مکتوب به آقای محمدرضاخانی، معاون خدمات شهری وقت ارائه کردیم. بعد هم انجمن با صرف هزینهی خیلی زیاد و با مشارکت شهرداری که نیرو و امکانات در اختیار ما قرار داد، در فضای داخلی پناهگاه تغییراتی ایجاد کرد و به شکلی درآمد که اکنون هست. قرار بود حیوانات در دورهای از اجرای این فرایند در این فضا قرار گیرند؛ یعنی حیوان زندهگیری شوند و به فضایی که انجمن درست کرد منتقل و آنجا معاینه و قرنطینه شود و بعد وارد پناهگاه شوند و در اینجا جداسازی و انگلزدایی و عقیمسازی صورت گیرد و حیوان دورهی نقاهت خود را هم آنجا بماند، بعد پلاکگذاری شود و تعدادی در همان محل زندهگیری رها شوند و تعدادی هم در فضایی که ساخته میشد نگهداری شوند. از کل این فرایند، زندهگیری کماکان در حال انجام است ولی بقیهی مراحل حذف شد!
*فردایکرمان: الان وضعیت پناهگاه چگونه است؟
شهیدی: وضعیت پناهگاه اصلا خوب نیست و اسم آنجا را نمیتوانیم پناهگاه بگذاریم. تعداد زیادی از حیوانات آنجا دارند تلف میشوند. فکر میکنم هماکنون حدود هزار قلاده سگ در این فضای محصور کوچک وجود دارند. این آمار، به جز حیواناتی است که در اطراف پناهگاه و در سایت زبالههای بیمارستانی و غیربیمارستانی هستند که این هم تعدادشان خیلی زیاد است. این هزار قلاده را شهرداری زندهگیری و آنجا رها کرده است.
فضای فعلی کاملا نامناسب است؛ هم از لحاظ تغذیه و نظافت و آلودگیهای ویروسی و هم کمبود جا مشکل دارد. مسئلهی مهم اینکه اساسا این محل برای این کار که نگهداری حیوانات است ساخته نشده است. در پناهگاه، روز به روز آمار تلفات در حال افزایش است. فصل گرما نزدیک است و نگران بیماریهای عفونی و ویروسی هستیم. این حیوان هم قلمروطلب است. ما داریم در این چند سال بهطور مداوم به سگها غذارسانی میکنیم ولی مطمئنیم خیلی از حیوانات نمیتوانند آنجا غذا بخورند. ما کاری به استانداردها نداریم و حتی حرفی از شرایط مطلوب هم نمیزنیم بلکه میخواهیم آنچه را که میتوانیم انجام دهیم و معتقدیم هم ما و هم شهرداری این توان را داریم تا کاری کنیم زندگی حیوانات بهتر بشود و نمیخواهیم فعلا کار خارقالعادهای انجام دهیم. انتظار ما از شهرداری فقط همین است. از نظر ما این نگاه در مدیریت شهرداری وجود دارد که کار بهخوبی انجام شود و حالا فرمانداری و استانداری و دیگر نهادها که مسئول هستند رویشان را از این مسائل برمیگردانند نمیدانم دلیلش چیست و البته این را بگویم که ما فکر میکنیم شاید خود مهندس عالمزاده، شهردار محترم هم جزو آنهایی شده که رویش را برمیگرداند. ما حیواندوست هستیم و میخواهیم زندگی این حیوانات بهتر بشود و میدانیم گزش در شهر زیاد شده، آلودگی پارکها زیاد شده و ما هم دوست نداریم در پارک و در خیابانهای شهر فضولات حیوانی را ببینیم. میخواهیم کار ساماندهی سگها درست انجام بشود. یادم است اولینبار که مهندس عالمزاده را بهعنوان شهردار دیدم گفتند یکی از دغدغههای اصلی من این حیوانات بلاصاحب سطح شهر است. حالا به ایشان میگویم اگر دغدغهی اصلی شما این است بعد از حدود دو سال از مسئولیتتان، چرا هنوز حتی در شرایط قبلی هم نیستیم و شرایط بدتر شده است؟
*فردایکرمان: آقای ریاضی، شما نظرتان دربارهی اظهارات آقای شهیدی بهویژه آن بخش از صحبتهایشان که محل فعلی پناهگاه را نامناسب میدانند چیست؟
ریاضی: حدود چهار ماه که بنده این مسئولیت را دارم خودم هم به این نتیجه رسیدهام که باید این مشکل را به هر شکل که شده و با دست به دست هم دادن حل کنیم. من همان اوائلی که مسئولیت سازمان پسماند شهرداری را گرفتم سفری به اصفهان داشتم و آنچه آنجا دیدم این بود که فضای فیزیکی محدودتر نسبت به پناهگاه ما داشتند ولی انجمن و شهرداری با همکاری هم، در راستای اجرای دستورالعمل سازمان شهرداریها اقدام میکردند و در مجموع، عملکرد خوب و کاملتری نسبت به کرمان داشتند. در شهر کرمان، جمعیت سگها خیلی زیاد شده است، گزشها افزایش یافته و مردم بهشدت گلایهمندند. این حیوانات زاد و ولد زیادی دارند و با توجه به اینکه به فصل بهار نزدیک میشویم، زاد و ولدها بیشتر هم میشود و من فکر میکنم باید به سمت مسیری برویم که جمعیت این حیوانات کنترل شود. راههای کنترل را اگر نمایندهای از دامپزشکی اینجا حضور داشت میتوانست بهصورت تخصصی ارائه کند. انجمن حامیان هم من میدانم تجربه دارند، اعضای خوبی دارند ولی تاکید دارم همه باید دست به دست هم بدهیم و این مشکل بزرگ را که علاوه بر شهرداری، خود انجمن را گرفتار کرده است، با کمک هم حل کنیم. آمار تماس شهروندان با 137 که نسبت به حضور این حیوانات گلایهمند و شاکی هستند قابل توجه است. فضای پناهگاه واقعا مناسب نیست و با استانداردها فاصله دارد ولی ما چه کنیم؟ بضاعت فعلی ما همین است. بیایید براساس همین امکانات کار صفر تا صد ساماندهی را انجام دهیم.چند روز پیش آقای زمانی گفت که میخواهند فضایی را در جادهی اختیارآباد بگیرند و یک کار صفر تا صد را خود انجمن انجام دهد. این کار دستورالعمل کاملی دارد. بخشی از آن اکنون انجام میشود ولی ناقص است و ما میخواهیم کامل بشود.
*فردایکرمان: پس آقای ریاضی، شما معتقدید افزایش جمعیت سگها موضوع مهمتری است و بهتر است توان را بر کنترل جمعیت متمرکز کنیم تا بهبود فضای فیزیکی پناهگاه؛ درست است؟
ریاضی: بله.
*فردایکرمان: از دوستان انجمن کسی در اینباره نظری دارد؟ که اولویت باید بر کنترل جمعیت سگها باشد نه چیز دیگری.
ربانی: اگر اشکال ندارد من چند سوال از آقای مهندس ریاضی بپرسم. ممکن است بگویید دستورالعمل مورد اشارهی شما مربوط به چه سالی است؟
ریاضی: این، آخرین دستورالعمل مربوط به سال 87 است که به شهرداریها ابلاغ شده است.
ربانی: از سال 87 قرار بوده این دستورالعمل اجرایی بشود. چرا نشده است؟ آیا عملکرد شهرداری خوب بوده است؟ چرا جمعیت سگها خیلی زیاد است؟
ریاضی: من چهار ماه در این مسئولیت هستم و مطمئنم و اصلا مشخص است که از آن روز تا حالا کارهایی انجام شده و همین ایجاد پناهگاه هم جزو عملکرد شهرداری است و همهی مسئولانی که آمدند و رفتند قدمهایی برای تکمیل این فرایند برداشتهاند. شاید در آن سالهای اولیه روش در برابر این حیوانات سمتوسوی دیگری داشت و مدتی بعد، ساماندهی طبق دستورالعمل در دستور کار قرار گرفت. آقای ربانی، من فکر میکنم اگر بخواهیم مجموعهی ایرادات را ببینیم، اگر به شهرداری برمیگردد، قطعا به انجمن هم برمیگردد. حرف من اما این است که ما باید از این به بعد گامهای تکمیلی پروسهی ساماندهی را برداریم. هرچند که شهرداری هم، همین الان برای کار غذارسانی در حد بضاعت ماشین گذاشته است و هرجا نیاز بوده، از انجمن حمایت کرده است.
ربانی: در دستورالعمل، یکسری وظایف مشخص شده و هیچ وظیفهای در آن برای انجمن نیست و صفر تا صد کار براساس این دستورالعمل، وظیفهی شهرداری است؛ از زندهگیری و نگهداری تا عقیمسازی و ساختوساز و غذارسانی و هر کار دیگری که باید انجام شود، وظیفهی شهرداری است.
*فردایکرمان: اما آقای ریاضی میگویند بضاعت شهرداری در همین حدی است که الان وجود دارد.
ربانی: پس کار بهخوبی انجام نمیشود چون شهرداری بضاعت ندارد! مدتی پیش روزنامهها به نقل از آقای خدادادی (رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر) نوشتند که ایشان گفته بود شهرداری هر ماه 100 میلیون تومان در پناهگاه هزینه میکند. ما این پیشنهاد را دادیم با 70 میلیون تومان، توانایی انجام این کار را داریم که صفر تا صد فرایند را انجام دهیم. این موضوع تا حدی مورد توجه هم قرار گرفت ولی متاسفانه کاری انجام نشد و من انتظارم از مسئولان شهرداری و فرمانداری و دیگر نهادها این است که دستورالعمل را حفظ باشند. چون متولی هستند باید تمام بندهای آن را بدانند ولی در جلسات میبینیم اکثرا نمیدانند که کار ساماندهی وظیفهی شهرداری است و انجمن که هزینههای زیادی دارد انجام میدهد اساسا وظیفهای ندارد. حالا که انجمن و حامیان دارند کار میکنند انتظار داریم کمکهایی به انجمن بشود.
ریاضی: یعنی انتظار دارید شهرداری بیاید به انجمن کمک کند؟
ربانی: نه. اصلا.
ریاضی: پس انتظارات شما چیست؟
ربانی: من یک سوال را خیلی صریح از شما میپرسم. غذارسانی که الان انجمن میدهد آیا طبق دستورالعمل وظیفهی انجمن هست یا نه؟
ریاضی: اگر اینطور باشد انجمن زمینی تحویل بگیرد و بهعنوان بخش خصوصی و براساس نظر کارگروه مربوطه، کار را در اختیار بگیرد و شهرداری هم کمک و همکاری میکند. ولی خدمت شما بگویم اگر بخواهیم همدیگر را محکوم کنیم ممکن است کل بحث به حاشیه برود. آقای ربانی، من میگویم باید به سمت تکمیل دستورالعمل با هم همکاری کنیم. اگر بخواهیم مشکلی رفع شود باید با تعامل یکدیگر انجام دهیم. من هم به هرحال یک مدیر اجرایی هستم و دوست دارم رزومهی کاری داشته باشم و دنبال حاشیهها هم نمیروم. روحیات من هم تعاملی است. بارها با آقای عالمزاده دربارهی وضعیت حیوانات صحبت کردم. ایشان واقعا دغدغه دارند. باید کاری بکنیم ولی اینکه بخواهیم بگوییم من این بند دستورالعمل را حفظ هستم و دیگری حفظ نیست، خردهگیری است و به سمت حرکتهای واقعی نمیرود. انجمن حامی حیوانات و بسیار محترم است ولی وقتی این همه گزارش مردمی دارم که از حضور سگها گلایهمندند چه باید بکنیم؟ بیایید راهکار بدهیم که چه کنیم حیوانات بهخوبی ساماندهی شوند.
*فردایکرمان: مگر دستورالعمل ابلاغی از سوی سازمان شهرداریها پاسخ این سوال را نداده است؟
ریاضی: بله. کاملا پاسخ داده است
شهیدی: دستورالعمل صادر کردند ولی دوستان شهرداری میگویند ردیف بودجهای برای آن در نظر نگرفتهاند. ما با شورای شهر صحبت کردیم که آیا امکان دارد بودجه بگذارید؟ یا توانشان نبود یا از لحاظ اداری نمیتوانستند، توجه نشد. اگر بودجه به آن اختصاص یابد شهرداری موظف میشود هزینهاش کند. الان شهرداری برای اینکه کار را بهصورت مطلوب اجرا کند باید ردیف بودجهای به آن اختصاص یابد و ما از آقای ریاضی این درخواست را داریم. اگر ردیف بودجهای وجود دارد و مقدار آن کم است افزایش داده شود یا اگر نیست آن را لحاظ کنند.
ریاضی: چشم.
* فردایکرمان: آقای ریاضی، ممکن است دربارهی بودجهای که شهرداری در همین سال 98 به موضوع سگهای بلاصاحب اختصاص داده شفافسازی بفرمایید؟ آقای خدادادی چند ماه پیش عدد 100 میلیون تومان در ماه را اعلام کرد و این عدد از سوی حامیان حیوانات مورد تردید است. در اینباره لطفا توضیح دهید.
ریاضی: ما تعدادی ماشین برای زندهگیری داریم، یک ماشین برای غذارسانی برای انجمن اجاره کردهایم، استهلاک و سرمایهی ماشینها در کنار نیروی کارگری و پرسنلی که مسئولیت کلی کار را دارند و نیرویی که در پناهگاه حضور دارد و هزینههای آب و برق را بخواهیم جمع کنیم، عدد مشخصی در اختیار من نیست ولی این هزینهها سرشکن میشود.
ربانی: الان چند نیروی زندهگیر دارید؟
ریاضی: ما چهار ماشین داریم که هر کدام یک راننده و یک خدمه دارد. یک ماشین اجارهای برای حمل غذا هم داریم. تا اینجا 10 نیرو را داشته باشید. به یکی از همکاران؛ آقای کوشکی ابلاغی اخیرا دادهایم که مسئولیت مستقیم این کار را داشته باشد. تا اینجا 11 نیرو مشغول امور این حوزه هستند. دو نفر هم در ورودی پناهگاه مستقر هستند. حدود 13،14 نیرو بهطور مستقیم درگیر این کار هستند.
*فردایکرمان: و حقوق ماهانهی این نیروها جزو عددی حساب میشود که شهرداری برای ساماندهی سگها هزینه میکند.
ریاضی: بله. حقوق هر نفر را چهار، پنج میلیون حساب کنید.
شهیدی: حدود 50 میلیون تومان فقط حقوق میدهید.
ریاضی: سرمایهی خودروها، تعمیر و نگهداری خودروها، کارهایی مثل فنسکشی که در پناهگاه انجام دادیم و ... هم به هزینههای دیگر اضافه میشود.
زمانی: در همین مدت کوتاه اقدامات شما در پناهگاه به چشم آمده است. ولی ببینید انجمن با کمکهای مردمی اداره میشود و مردم هم باید ببینند که اتفاق خوب دارد برای حیوانات میافتد تا کمک کنند. به جزئیات کاری نداریم اما واقعیت این است که کلی پول دارد هدر میرود ولی اتفاق خوبی نمیافتد و ما میگوییم بیایید این وضعیت را ساماندهی کنید. مردم باید راضی باشند تا کمک کنند. مردم را راضی کنیم تا کمک کنند. انجمن هم وظیفهای برای انجام کار ندارد ولی از وقتی دیوارهای پناهگاه گذاشته شده، همیشه کنار شهرداری بوده و هیچگاه مقابل شهرداری نبوده است با وجود اینکه بارها و بارها برخی از حامیان گلایه کردهاند که چرا در این وضعیت، با شهرداری تعامل میکنید. ما اما به هر حال، در کنار شهرداری بودهایم و مشکلاتش را هم میفهمیم و همیشه تقاضا داشتیم بگذارید کار بهخوبی انجام شود. شاید آن 100 میلیون که آقای خدادادی اعلام کردند مربوط به زمانی بود که شهرداری پنج نیرو در این بخش داشت الان با 13 نیرو، هزینهها خیلی بیشتر شده است ولی وقتی میتوان با هزینهای خیلی کمتر کار را انجام داد و مشکل شهر را حل و کرمان را یک شهر نمونه در کشور معرفی کنیم چرا باید همیشه دور خودمان بچرخیم. نمیخواهم بگویم شهرداری هیچ کاری انجام نداده است ولی در این چهار سال، تمام بار این کار بر دوش انجمن و حامیان بوده است. 13 نیروی شهرداری دارد کار میکند ولی کارهای پناهگاه روی دوش انجمن است. ما هم داریم ادامه میدهیم و مقابل شهرداری نیستیم. آقای عالمزاده وقت گذاشتند و یک جلسهی سه، چهار ساعته برای واگذاری کامل کار به انجمن برگزار کردند ولی زمینی که تایید شد به انجمن واگذار شود نشد. دلیلی وجود دارد که نمیگذارند کار انجام شود و ما این را نمیدانیم. ما اما همیشه پای کار بودیم ولی به جایی رسیدیم که مردم دیگر برای این وضعیت کمک نمیکنند؛ وقتی میبینند هزار حیوان در محیطی نامناسب رها شدهاند، حاضر نیستند کمک کنند چون میخواهند با کمکی که میکنند اتفاق خوبی بیفتد.
ربانی: آقای مهندس ریاضی، اینکه میبینید من زیاد انتقاد میکنم و ناراحتم؛ برای تجربههایی است که در این چند سال داشتیم. آقای شهیدی از بودجه گفتند. سال گذشته ما همین موضوع را با آقای قربانی، مدیر وقت سازمان پسماند شهرداری در میان گذاشتیم. ولی امروز میبینیم همانجا هستیم که سال گذشته بودیم. یا چند روز پیش، چند نفر آمده بودند تا تعدادی سگ را برای روستاهایشان از پناهگاه ببرند. نگهبان پناهگاه گفت که باید مجوز بیاورید و در شهرداری هم اجازهی واگذاری سگها را ندادند. در حالیکه با این واگذاریها میتوان جمعیت پناهگاه را کاهش داد. من در ذهن خودم اینها را سنگاندازی میبینم و میگویم شهرداری تمایلی ندارد مشکل حل بشود.
ریاضی: من خوشحالم که بهراحتی از دلخوریهایتان میگویید. این را هم بگویم که من سعهصدرم بالاست و امیدوارم از این به بعد بتوانیم بهسمت حل مشکل گامهای بلندتری برداریم.
زمانی: باید بگویم که ما واقعا مستاصلیم. مدیری در این شهر نیست که انجمن به اتاقش نرفته باشد و از او نخواسته باشد که کمک کنید. بابت ردیف بودجه مجزا برای این کار، سال گذشته با دکتر موسوی، معاون عمرانی استاندار صحبت کردیم و ایشان به شورای شهر گفتند که ردیف بودجه اضافه شود. ولی اتفاقی نیفتاد. ما خیلی پیگیری برای این مسائل کردهایم ولی مقداری کوتاهی از طرف ارگانهای دولتی بوده که کار پیش نرفته است. البته این را بگویم که در این چند ماه که شما آمدهاید، اتفاقاتی از طرف شهرداری افتاده است. قبلا اما گفتند پناهگاه را ما ساختیم در حالیکه فقط دیوارها را شهرداری ساخته بود بقیهی کارها را انجمن انجام داده بود ولی شهرداری به اسم خودش معرفی کرد با این حال ما هیچوقت مقابل شهرداری نایستادیم.
ریاضی: من شخصا خوشحالم که این دیدگاه را میشنوم و میبینم. ما حاضریم اجرای صحیح و کامل این دستورالعمل صورت بگیرد و جمعیت همیشه در حدی کنترل شود و شاهد این نباشیم که تعدادی از حیوانات که بیمار هم هستند، در سطح شهر رها باشند. در ردیف بودجه هم چشم، پیشنهاد میدهیم تا عددی مجزا برای پناهگاه اختصاص یابد. اگرچه در اینباره، یک مرحله جلو رفتهایم ولی کاملتر آن را اعلام میکنیم تا ردیف اعتباری گذاشته شود. ولی این را بگویم که سیستم حاضر است که صفر تا صد موضوع را به بخش خصوصی واگذار کند.
*فردایکرمان: این واگذاری موضوع تازهای نیست. مدتی پیش، با حضور شخص آقای عالمزاده و همهی کسانی که در این حوزه نقش و وظیفهای داشتند، جلسهای مفصل تشکیل شد. قرار بود از مرحلهی اول تا آخر کار ساماندهی سگهای بلاصاحب به انجمن واگذار بشود و بهخصوص، زمینی هم برای احداث سایت جدید اختصاص یابد. در آن جلسه، شخص مهندس عالمزاده چند ساعت وقت گذاشت و بند به بند پیشنویس قرارداد را با حضور همه اصلاح و نهایی کرد. اکنون اما میبینیم اتفاقی نیفتاده است. در اینباره علاقهمندیم هم نظر انجمن و هم شهرداری را بدانیم که چرا دستور و پیگیری شخص شهردار هم گرهگشایی نمیکند؟
ریاضی: باید اجرای صفر تا صد موضوع بهطور دقیق آنالیز شده و برآوردی واقعی و قابل قبول سیستمهای اداری ارائه شود. بعد از آن، میتوانیم واگذاری را بهصورت مناقصه انجام دهیم یا با مجوز شورای شهر، آن را به انجمن واگذار کنیم. این آنالیز که مورد قبول باشد را باید تهیه و نهایی کرد تا بتوانیم طبق ضوابط مالی و حقوقی شهرداری تائید آن را بگیریم.
*فردایکرمان: یعنی همان راه رفته را دوباره بروید؟
ریاضی: مجبوریم. از آنموقع که شما اشاره کردید، مدتی گذشته و هزینهها هم بیشتر شده است. باید توافق جدیدی انجام شود. من حاضرم این را به مسئولان بالا دست شهرداری منتقل کنم که انجمن حاضر است کار را از اول تا آخر در دست بگیرد. نیاز به یک قرارداد بینبخشی داریم و نیاز است مجوزی هم از شورای شهر بگیریم. کار اگر به بخش خصوصی واگذار شود، ما هم نظارت میکنیم. هرچند حرکتهایی در این زمینه شروع شده و آنالیز اولیهای هم تهیه کردهایم و بهدنبال فراخوان هستیم. ضوابط اداری میگوید برای واگذاری، یا باید فراخوان منتشر شود یا مجوز شورای شهر اخذ شود.
شهیدی: این توافق انجام شد و مهندس عالمزاده شخصا وقت گذاشت ولی تفاوت بسیار فاحشی وجود داشت بین مبلغی که شهرداری اعلام کرده بود و آنچه انجمن به اشتباه اعلام کرده بود.
زمانی: اشتباه نبود. مبلغ پیشنهاد شده مربوط به چهار سال پیش بود و شهرداری همان را مدنظر قرار داد.
*فردایکرمان: اما نمایندگان انجمن در آن جلسه مبلغ را تائید و صورتجلسه را امضا کردند.
شهیدی: اشتباهی بود که ما مرتکب شدیم. شهرداری در قوانین مالی و مالیاتی خود را کارفرما و طرف مقابل را پیمانکار در نظرمیگیرد و آنقدر سختگیری میکند که انگار پا را روی گلوی پیمانکار گذاشته و فشار میدهد. نگاه شهرداری به ما اما نباید اینطور باشد. چون قرار نیست ما درآمدی از این طریق کسب کنیم. در پیشنویس اولیهی قرارداد واگذاری اما این را ندیده بودند که وقتی خود شهردار هم آن را دید تعجب کرد و اصلاح شد. بعد از آن، حرف اصلی انجمن این شد که ما در زمینی که متعلق به خودمان نباشد، دیگر نمیخواهیم هزینهی عمرانی بکنیم ولی شهرداری پافشاری میکرد که شما تعهد کردید تا سایت رهاسازی بسازید. گفتیم ما اشتباه کردیم ولی الان دیگر حامیان حاضر به انجام این کار نیستند. گفتیم زمینی به ما بدهید مثلا اجارهی 30 ساله، ما در آن زمین کار انجام میدهیم. الان شما میگویید حاضرید واگذاری صورت بگیرد و آنالیز میخواهید. آنالیز درآوردن برای این کار برای انجمن یک ساعت طول میکشد. ولی این را هم توجه داشته باشید اگر کسی آمد و هزینهی مثلا 400 هزار تومان برای هر سگ را، به شهرداری 50 هزار تومان اعلام کرد، بدانید که میخواهد 40 تومان را در جیب خودش بگذارد و احتمال اینکه دردسرهای بزرگی ایجاد کند بالاست. ما بهجز غذارسانی، در اینمدت 300، 400 میلیون تومان از جیب هزینه کردیم. دلمان میخواهد این هزینهها و زحماتمان نتیجهی خوبی داشته باشد. اگر قرار است کار خوبی انجام دهیم، باید کار درستی باشد. خواهش ما از شهرداری این است که حتما در بودجهبندی سال آینده، بودجهی واقعی برای حیوانات در نظر بگیرید و ما هم حاضریم عدد واقعی و علمی آن را به شما اعلام کنیم. آقای ریاضی، میگویید 14 نیرو برای پناهگاه دارید اما من خودم بارها و بارها و بارها ماشین زندهگیری شهرداری را تنها با یک نیرو در شهر دیدهام. همینجا چند پیشنهاد دیگر هم دارم. بودجهی شما متمرکز است اما شما یکسری خدمات را دارید برای مناطق انجام میدهید، هزینههای این بخش را میتوانید از خود مناطق بگیرید و مدیریت بودجه را خودتان در سازمان پسماند انجام دهید. و یا مگر هزینهی جمعآوری زباله را در عوارض خدمات شهری ندیدهاید؟ خوب هزینهی جمعآوری سگ را هم اضافه کنید. چهطور مردم توقع دارند حیوان دور شود ولی هزینهی دو هزار تومانی را که میتوانند بدهند را ندهند؟ درخواست دیگری هم دارم و خواهش میکنم کار واگذاری حیوانات پناهگاه را به انجمن بدهید و دست نگهبان نباشد. ما خودمان پروسهای را داریم، کارت صادر میکنیم و نامه میدهیم. میگویند چون عقیم نشده نباید واگذار شود. چه اشکال دارد از فرد تعهد بگیریم که حیوانی که تحویل میگیرد را عقیم کند؟
ریاضی: حتما این موضوع را پیگیری میکنیم که همکاران با کمک انجمن واگذاری را انجام دهند.
*فردایکرمان: چرا تاکنون انجام نشده است؟ آیا شهرداری نگرانیای در این زمینه دارد؟
ریاضی: مورد بوده که درخواست آمده و فرد حیوان میخواسته و ما دستور دادیم انجام شود. چیزی که شما اشاره میکنید را من در جریان نیستم.
شهیدی: آقای ریاضی، زندهگیری شما هم مشکل دارد. من چند فیلم گرفتم و برای دکتر نکویی (معاون خدمات شهری شهرداری) فرستادهام که ببینند زندهگیری توسط شهرداری با چه روش غیراخلاقی و غیراصولی انجام میشود. با این کار، دهان حیوان را پاره میکنند. این حیوان در پناهگاه دچار عفونت میشود و دیگر حیوانات را هم دچار مشکل میکند. این کار درست نیست. نیروهایتان را آموزش بدهید.
ریاضی: نیروها را برای آموزش نزد شما میفرستیم.
ربانی: اگر نیروهایتان آموزش ببینند، آمار زندهگیری هم بالا میرود.
ریاضی: آیا وسایل جانبی جدید هم برای این کار نیاز است؟
زمانی: ما برای شهرداری تقاضا نوشتهایم و شهرداری هم این تجهیزات را تهیه کرده است ولی متاسفانه از آن استفاده نمیکند. در تکمیل صحبتهای دوستان بگویم که انجمن برای درآمد نیامده است. خواهش میکنم این دیدگاه را نداشته باشید که انجمن قصد درآمدزایی از این محل دارد. موضوع بعدی اینکه هر شرکتی و ارگانی بخواهد برای انجام کار حیوانات قرارداد ببندد، اگر کمک مردم نباشد، جز روند باطل نخواهد بود حتی اگر بهازای هر حیوان، یک میلیون تومان شهرداری هزینه کند کار بهطور کامل انجام نمیشود و باید کمکهای مردمی همراه باشد. موضوع بعدی اینکه ما همیشه دوست شهرداری بودیم. اینجا گلایهای هم دارم: ما پناهگاه را با هزینهی شخصی و کمکهای مردمی ساختیم و استاندارد کردیم و حالا شهرداری میگوید ما آمادهایم واگذارش کنیم، یکی بیاید آن را بگیرد؟ ما که به کمک آمدهایم.
ریاضی: تقاضایتان را به شهرداری بدهید من با آقای مهندس عالمزاده آن را در میان میگذارم.
زمانی: حتی اگر شهرداری میخواهد به یک شرکت این کار را واگذار کند ما مشکلی نداریم و به آن شرکت هم کمک میکنیم ولی به شرط اینکه کار حیوان بهصورت علمی و استاندارد و مطلوب انجام بشود.
ریاضی: اگر فراخوان هم بدهیم کس دیگری بعید میدانم بیاید.
زمانی: چرا؛ میآیند. در شهرهای دیگر هم شهرداری همین تجربه را داشته است. در تهران دیدید در کهریزک چه اتفاقی افتاد و یا فولاد بوتیا برای هر سگ 200 هزار تومان هزینه کرد ولی سگها را بیرحمانه خفه کردند. واگذاری باید منجر به اتفاق خوب برای حیوانات باشد. وضعیت فعلی پناهگاه اصلا مناسب نیست و دیگر ظرفیت ندارد تا حیوان جدیدی اضافه شود.
شهیدی: واگذاری باید براساس آنالیز واقعی هزینهها انجام شود.
*فردایکرمان: موضوع واگذاری کار قبلا هم پیگیری شده و من در سوالهای قبلی آن را یادآور شدم. الان اگر مجدد مهندس ریاضی این پیشنهاد را نزد مهندس عالمزاده ببرند، آیا فکر نمیکنید بدبینی در ایشان نسبت به ارادهی شما بهعنوان انجمن وجود داشته باشد و بگویند من قبلا وقت گذاشتهام و این راه را رفتهام ولی نتیجهای نداد.
زمانی: سازمان پسماند کارشکنی کرد. هنوز قرارداد را حتی تایپ هم نکردهاند.
ریاضی: اما آقای شهیدی هم گفت که عدد را واقعی اعلام نکرده بودید. حدس من این است که شما بعد از جلسه، دیدید با آن عدد صرف نمیکند، عقبنشینی کردید.
ربانی: در جلسهای که بعد از آن جلسه با حضور دکتر موسوی برگزار شد، عدد 150 هزار تومان برای هر حیوان در نظر گرفته شد.
شهیدی: در آن جلسه من حضور داشتم و با این عدد موافقت کردیم. مبلغ 80 هزار تومان اولیه اما، عددی نبود که ما بتوانیم با آن کار را پیش ببریم. بهطور کلی، آقای عالمزاده نگاه خوبی به این موضوع دارند و خود شما مهندس ریاضی به نظر میرسد که در این کار مصمم هستید ولی باید در مسیری که طی شده اصلاحاتی انجام شود.
*فردایکرمان: حالا که مجدد بر سر واگذاری کار به بخش خصوصی توافق شد، میخواهم بدانم در کوتاهمدت برای این حیوانات چه باید کرد؟ سگها در خیابانها سرگردان و شهروندان هم ناراضی و نگران هستند. بهویژه اینکه داریم به ایام نوروز و ورود مسافران نوروزی به شهر هم نزدیک میشویم. برای این وضعیت چه برنامهای دارید؟
ریاضی: ما الان با انجمن داریم کار مشارکتی در این زمینه را انجام میدهیم اما برای تکمیل دستورالعمل، اگر گامهای سریعتری میتوان برداشت انجمن پیشنهاد دهد.
ربانی: بهجای اینکه بهدنبال پیگیری زمین برای انجمن باشیم؛ حالا که سازمان پسماند زمینهای زیادی دارد. زمینی نرسیده به کوه و نزدیک به پناهگاه فعلی وجود دارد را شهرداری بهعنوان سایت رهاسازی اختصاص دهد و مثلا چند سال در اختیار انجمن باشد. سایت احداث شود، سگها بعد از پناهگاه وارد این سایت بشوند که غذارسانی هم صورت گیرد تا پناهگاه یک گذرگاه برای عقیمسازی باشد. اما نگرانیم که خودمان سایتی را احداث کنیم ولی در نهایت شهرداری بگوید دیگر نیایید.
ریاضی: در نشستهای قبلی، آقای زمانی گفت که در جادهی اختیارآباد میخواهیم زمینی را بگیریم و خود انجمن کار را انجام دهد. اگر این کار را انجمن انجام دهد علاوه بر شهرداری کرمان دیگر شهرهای اطراف هم سرویس میگیرند ولی قبول کنید برای اینکه پروسه را از شهرداری بگیرید، رابطه، کارفرما و پیمانکار میشود و ما هم باید بر کار نظارت کنیم. صفر تا صد مالکیت سایت هم با شهرداری است و واگذاری آن طبق ضوابط خاصی باید صورت گیرد و جزو اختیارات بنده نیست که قول بدهم. ولی این را میگویم که با شخص شهردار محترم دیدار کنید و مسائل را مطرح کنید. ایشان دغدغه دارد و من هم حاضرم شما را همراهی کنم تا به نتیجه برسیم. /پ
نظر خود را بنویسید