گروه فرهنگوهنر - تذهیب از جمله هنرهای زیبای سنتی است که همهی ما کم و بیش آن را در کتابهای نفیس یا تابلوهای خوشنویسی دیدهایم، و چشم ما را گرفته است.
پنجشنبه 24 بهمنماه، ساعتی بعد از مراسم افتتاح نمایشگاه گروهی تذهیب در گالری اسفند، به این گالری واقع در بلوار امام حسن، کوچهی هشت، رفتیم. وقتی به آنجا رسیدیم هنوز جنب و جوش بازدید کنندههای روز اول برقرار بود.
بازدید از نمایشگاه گروهی تذهیب در کرمان بهانهای بود تا با الهه شعبانی هنرمند و مدرس تذهیب، در مورد چگونگی این اتفاق، و نیز لیلا مهاجری مدیر گالری اسفند که میزبان این نمایشگاه است دربارهی گالریداری گپ و گفتی کوتاه داشته باشیم.
بهگزارش خبرنگار فردای کرمان، داستان برگزاری این نمایشگاه خیلی ساده اتفاق افتاده است. شعبانی استاد و مدرس تذهیب که در حوزه هنری کرمان، این رشتهی هنری را تدریس میکند، تصمیم میگیرد به اتفاق تعدادی از هنرجویان خود، یک مجموعهی قابل قبول که ظرفیت نمایشگاهی دارند را در محل گالری اسفند، در معرض دید علاقهمندان و مخاطبهای این رشته قرار دهد.
من به فکر کاربردی کردن تذهیب افتادم
شعبانی که از سال 82 رشتهی تذهیب را نزد استاد نبیزاده در مشهد آغاز کرده، در کنار آن نزد خانم کاظمی و آقای مهدوی در رشتهی نگارگری و آقای رزاقی استاد گل و مرغ و آقای مهدی اسفیدانی شاگردی کرده است.
او با بیاناینکه در رشتههای تذهیب، تذهیب خط، نقاشی روی کاشی، گل و مرغ، و نگارگری(مکاتب دوره صفوی و عباسی) را آموزش میدهم؛ گفت: «سال 95 به کرمان آمدم. دو سال قبل از آمدنم به کرمان در حوزه هنری مشهد تدریس داشتم. به کرمان که آمدم ابتدا در آموزشگاههای آزاد آموزش دادم و از خرداد امسال هم در حوزه هنری کرمان آموزش میدهم».
این مدرس هنر افزود:«کارهایی که اینجا ارائه شده کارهای خودم و شاگردانم است که در حوزه هنری کرمان انجام شده است، البته چند نفر از بچهها هم در آموزشگاه آزاد بودند که با من به حوزه هنری آمدند. 20 کار این نمایشگاه متعلق به من است، باقی را هنرجویانم عرضه کردهاند. صدیقه مرادی، شیرین پورجعغری، رحمانی، فهیمه کریمی، پور حبیبی، گنجی صفار، غلامعلیزاده، همدم و کوکب فروزنده، هنرجویانی هستند که در این نمایشگاه حضور دارند».
شعبانی با اشاره به اینکه فکر میکنم این نمایشگاه اولین نمایشگاه تذهیب در کرمان باشد که یک استاد با شاگردان خود برگزار میکند، افزود: «هدف اولم این بود که بچهها اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنند؛ دومین هدفم این بود که تذهیب را جور دیگری به مردم بشناسانم، چراکه معتقدم عامهی مردم واقعا تذهیب را نمیشناسند، و وقتی میخواهم برای کسی این هنر را توضیح دهم میگویم صفحهی اول قرآن را باز کنید، ببینید! جدا از آن، کسی هم که تذهیب را بشناسد فکر میکند تذهیب باید در خدمت خط و نهایتا دیوارکوب باشد. من به فکر کاربردی کردن تذهیب افتادم و آن را در آینه، جعبه، دیوارکوب حتی روی یک سینی کار کردم که مردم بدانند تذهیب فقط آن شکل کلیشهای و خستهکننده نیست و میتواند فراتر رود و حتی روی سنگ و دیوار کار شود. ترکیب گل و مرغ را روی کاشی آوردم. هدفم این بود که کاری که انجام میدهم چشمنواز باشد. تذهیب کاری است که زمان زیادی برای انجام آن لازم است اما زمانی که کاربردی شود میتواند چشمنوازتر شود». او با اعلام اینکه از برگزاری نمایشگاه راضی است، توضیح داد: «خانم مهاجری مدیر گالری اسفند با چیدمانشان آثار را از کلیشه خارج کردهاند».
وقتی از شعبانی سوال کردم چقدر روی فروش آثار فکر کرده است گفت: «اگر فروش آثار را هم در کنار این اهدافمان داشته باشیم البته خوب است»!
گالریها باید هدفمند کار کنند
اهل فن خوب میدانند، برای اینکه یک نمایشگاه بهطرز مطلوبی برگزار شود، میزبانی و نحوهی ارائهی آثار در گالری هم اهمیت زیادی پیدا میکند.
لیلا مهاجری مدیر گالری اسفند که پژوهش هنر و نقاشی خوانده، و در همین زمینه هم تدریس میکند گفت: «نمایشگاهها موجب تقویت ارتباط هنرمندان با مخاطبان میشود. من سعی دارم در این نمایشگاه چنین محیطی را برای هنرمندان فراهم کنم. به هرحال ادامهی هنر در کشور ما باید به اقتصاد هنر بیانجامد، و گالریدار باید در حوزهی فروش آثار هم کار کند».
او در مورد تاسیس گالری اسفند توضیح داد: «زمین این گالری را به صورت ملک شخصی از قبل داشتم و چون به آموزش هنر علاقه داشتم تصمیم گرفتم جایی را بسازم که مخصوص هردو کار باشد. حدود دو سال پیش که مجموعه را راه انداختم، مجوز موسسه فرهنگی و هنری چندمنظوره هم گرفتم».
مهاجری با بیان اینکه بیشتر گالریهای کرمان در زمینهی هنرهای تجسمی فعالیت دارند ولی من دلم میخواهد در زمینهی هنرهای سنتی هم فعالیت داشته باشیم، افزود: «ما در اینجا همچنین برگزاری نمایشگاه، سمینار، کنفرانس، همایش، کارگاه تخصصی، ورکشاپ در زمینهی هنر و کارآفرینی جوانان را دنبال میکنیم».
مدیر گالری اسفند گفت: «نظر من این است که لازمهی کار ما، تخصصی کردن کار است. گالریداری یک حرفه است. من خودم یک معلم بودم، تمام رموز این کار را بلد نیستم، اما الان که وارد این کار شدم، باید به دنبال این مهارت بروم و آن را یاد بگیرم و از شهرهای دیگر الگو هم بگیرم. منظورم این است که گالریها باید هدفمند کار کنند. باید روی این مساله کار کنیم و سعی کنیم اسپانسر جذب کنیم. باید از هنرمندان و مردم برای حضور دراینجا دعوت کنیم. من خودم با وجود مشغلهی فراوانی که دارم شخصا کارتهای دعوت را برای افراد بردهام و از کسانی که محلشان را نمیدانستم به صورت تلفنی دعوت کردم. در این دو سال هم که این کار را دنبال کردم واقعا راضی بودم، و به آینده هم بسیار خوشبین و امیدوار هستم».
مهاجری با بیان اینکه من هم مثل بقیهی همکارانم معتقدم ارگانهای فرهنگی و هنری باید از فعالیت گالریها حمایت کنند، افزود: «ولی این روحیه را هم دارم که بهتر است روی پای خود بایستم».
او در عینحال توضیح داد: «انتظار دارم بخشنامههایی که مربوط به گالریها است زودتر به ما ابلاغ شود. همین الان ما از برگزاری یک نمایشگاه مد و لباس که میتوانست برای ایام قبل از عید نمایشگاه مفیدی باشد، منع شدهایم. خوب است زمانی که نمایشگاهی اعتبارسنجی میشود، حداقل یکسری اختیارات به آنان داده شود».
شایان ذکر است این نمایشگاه تا عصر یکشنبه 27 بهمنماه دایر است. /پ
نظر خود را بنویسید