گروه جامعه ـ طی روز گذشته تا امروز پنجشنبه؛ آخرین روز از سال 98، در استان کرمان از 80 نمونهی جدید ارسالی به آزمایشگاه، تست کرونای 14 نفر که 9 نفرشان آقا و مابقی خانم هستند، مثبت شده است و آمار کل مبتلایان به 141 نفر رسیده است. خوشبختانه دیروز تا امروز کس دیگری از بیماران کرونایی استان فوت نکرده و آمار تلفات تاکنون همان 13 نفر است اگرچه اخباری که در کرمان هنوز تائید نشده است، فوت یکی از بیماران سیرجان طی 24 ساعت گذشته را هم اعلام میکند. هشدار دهنده آنکه متوسط سن این 14 مورد جدید، 63 سال به بالا بوده است و سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کاهش میانگین سنی مبتلایان را نشانهای بر این میداند که نه فقط سالمندان، بلکه افراد جوانتر هم در استان کمکم دارند به شمار مبتلایان افزوده میشوند.
در بین 14 مورد جدید، دو نفرشان زن و شوهر هستند که همزمان دچار تنگینفس شدهاند و تست کرونای آنها مثبت شده است. همچنین، یک نفر دیگر، هفتهی گذشته در یک میهمانی شرکت داشته است و این را هم دیده که آنجا یکی، دو نفر از حاضران مدام سرفه میزنند! این اتفاق در حالی رخ داده که در یک ماه گذشته عدم شرکت در مراسم عمومی بهعنوان یک راهکار جدی مورد تاکید بوده است. حالا که این اتفاق افتاده، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان میگوید که باید منتظر بمانیم تا معلوم شود این فرد بیمار در آن مهمانی، چند نفر دیگر را مبتلا کرده است. این، هشداری جدی است برای کسانی که قصد ندارند دید و بازدیدهای عیدشان را لغو کنند.
در همین حال، سه نفر از 14 بیمار جدید که دیروز تا امروز به شمار مبتلایان در استان کرمان افزوده شده، جزو پرسنل درمانی استان بودهاند و این یعنی تاکنون 12 نفر از پرسنل درمانی بیماری کرونا گرفتهاند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، عصر پنجشنبه 29 اسفندماه، با اعلام این خبرها، گفت: «سه نفر از این 14 مورد همکاران کادر درمانی ما بودند که خوشبختانه حالشان خوب است و بستری نیستند بلکه ایزوله خانگی هستند».
دکتر مهدی شفیعی افزود: «متوسط سنی مبتلایان جدید در استان، 63 سال به بالا بوده است که نشان میدهد افراد جوانتر هم دارند درگیر میشوند و این، اتفاق خوبی در یک روند اپیدمی نیست».
در خانه هم از یکدیگر فاصله بگیرید
وی با اشاره به زن و شوهر بودن دو نفر از بیماران جدید یادآور شد: «این دو نفر، همزمان علامتدار شده بودند و بهدلیل تنگینفس به بیمارستان مراجعه کردند. شعاری داشتیم که میگفتیم خانه امنترین جاست و در خانه بمانید؛ اما اکنون با عدم رعایت توصیههای بهداشتی، داریم خانه را ناامن میکنیم و باید بگوییم که فاصلهگذاری اجتماعی در خانه هم باید رعایت شود مخصوصلا کسانی که همچنان باید بیرون از خانه مشغول به کار باشند بهویژه اگر سالمند در خانه دارند باید این فاصلهگذاری را جدی بگیرند».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان ادامه داد: «یک مورد دیگر از موارد جدید حدود یک هفتهی قبل در یک مراسم عمومی شرکت کرده و در این میهمانی یکی، دو نفر علائم سرفه داشتند و مرتب سرفه میکردند. با وجود تاکید فراوانی که در این مدت شده، یک فرد بیمار به مهمانی رفته و معلوم نیست چند نفر را مبتلا کرده است».
وی سپس گفت: «از 14 مورد جدید، 10 نفر در مناطق تحت پوشش بیمارستانهای دانشگاه کرمان، سه مورد دانشگاه علومپزشکی رفسنجان و یک نفر در مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی جیرفت است».
45 درصد بیماران بستری شدهاند
مدیر گروه بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان در ادامه، با بیان اینکه خوشبختانه طی دیروز تا امروز، مورد فوتی جدیدی گزارش نشده ولی دو مورد از بیماران بدحال هستند، گفت: «پنج مورد بستری در نقاهتگاه داریم که بعد از ترخیص از بیمارستان آنجا رفتند. از دیروز تا امروز، هفت نفر از بیمارانی که بستری شده بودند، ترخیص شدند که در منزل دورهی درمان خود را ادامه میدهند».
وی افزود: «از 122 مورد بیماری که در بیمارستانها بستری بودند، 55 مورد ترخیص شدند که 45 درصد کل بیماران بستری شده است».
شفیعی همینجا، دربارهی اینکه چرا در حالیکه شمار نمونههای قطعی مبتلا به کرونا 141 نفر اعلام شده است، شمار بیماران بستری122 نفر اعلام شد؟ توضیح داد: «141 مورد فرد مثبت قطعی داریم که 122 نفرشان در بیمارستان بودند و بقیه پرسنلی هستند که علامتدار شدند و از کار ترخیص شدند تا در منزل ایزوله خانگی شوند، تعداد محدودی که پنج یا شش نفر بودند هم افراد سرپایی هستند که ارجاع به ایزوله در منزل شدند. پس این 19 مورد مورد اختلاف، شامل کادر درمان و افراد سرپایی میشود».
وی با اشاره به افزایش آمار مبتلایان در استان وعده داد که بهزودی، گزارشها را به تفکیک شهرستانها به اطلاع مردم میرسانند. شفیعی توضیح داد: «آمار که در حال افزایش است به تفکیک شهرستان هم باید آمار را داشته باشیم بهویژه با فرارسیدن تعطیلات نوروزی که افراد غیربومی یا بومی که خارج از شهر و استان هستند به زادگاه خودشان میآیند باید این اطلاعات را داشته باشیم. زیرساختهای بیمارستانی در شهرهای کوچک ما خیلی جوابگوی بیمار نیست و باید از الان برنامهیزی کنیم تا برای جابهجایی بیماران آمادگی کامل را داشته باشیم. به همین دلیل، از همکاران خود در دیگر دانشگاههای علومپزشکی استان خواستهایم تا اطلاعات را به تفکیک مناطق بدهند».
شفیعی بیان کرد: «مواردی که مربوط به دانشگاه علومپزشکی کرمان اعلام میشود و تاکنون 110 بیمار بودهاند، شاید خیلی از این افراد بومی کرمان نباشند. از طریق پروندههای بیمارستانی داریم محل سکونت افراد را پیدا میکنیم تا روند را در شهرستانها بتوانیم رصد کنیم. این اطلاعات که نهایی شد آن را ارائه خواهیم کرد».
وی اضافه کرد: «به عنوان مثال از شهرستانهای اطراف ممکن است افرادی را در بیمارستانهای شهر کرمان داشتیم که طی روزهای آینده جزئیات بیشتر آن را ارائه خواهیم داد».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان در پاسخ به این پرسش که مسئولان سیرجان از فوت یکی از بیماران این شهرستان طی دیروز تا امروز خبر دادهاند، چرا این را در آمار جدید فوتی گزارش نکردید؟ گفت: «سیرجان کلا از ابتدا تاکنون دو مورد مثبت قطعی گزارش کرده و تاکنون فوتی هم به ما گزارش نشده است. ممکن است کسی تست داده باشد و منتظر بوده که فوت شده است یا فردی مشکوک بوده و فوت شده و جزو موارد فوتی لحاظ نشده است. از موارد قطعی تاکنون گزارش فوت ندادهاند».
وی افزود: «در رفسنجان هم از اول اپیدمی تا الان 17 مورد مثبت داشتیم که سه نفرشان فوت شدهاند». وی ادامه داد: «دانشگاه علومپزشکی جیرفت هم تاکنون یک مورد فوتی ثبت کرده است». شفیعی اضافه کرد: «فردا اطلاعات بیشتری دربارهی فوتیها ارائه میکنم».
استفاده از ماسک برای اغلب افراد ضروری است
وی در بخش دیگری از سخنان خود، توصیه کرد: «همهی کسانی که به مکانهای شلوغ میروند و ناگزیر هستند آنجا حاضر شوند یا بهخاطر شغلشان مثل کارمندان بانک تماس نزدیک با افراد دیگر دارند حتما از ماسک استفاده کنند چون اپیدمی استقرار پیدا کرده است و نیاز است در مکانهای شلوغ و جایی جمعیت هست افراد ماسک بزنند».
پیشبینی افزایش بیماران در هفتۀ اول نوروز
وی در پاسخ به این پرسش که پیشبینی شما از وضعیت آیندهی استان چیست؟ گفت: «تا روزهای آینده، براساس اطلاعات جدید، مدلسازی جدید نهایی و ارائه میشود».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان با اشاره به حضور چهار نفر از بیماران در آیسییو، گفت: «دیروز مقداری نسبت به روزهای قبل مراجعهی بیماران حاد تنفسی ما کم شد و در مجموع 80 مورد نمونه را آزمایشگاه پذیرش کرده و جواب داده که 14 مورد آن مثبت بوده است». وی اظهار کرد: «از اول اسنفدماه یکهزار و 218 مورد بستری در بیمارستانهای استان بهدلیل بیماری حاد تنفسی داشتیم که 695 مورد با شک کرونا بستری شدند و در مجموع، 827 مورد نمونهگیری از بیماران انجام شده است».
شفیعی سپس با اشاره به کاهش مراجعات به بیمارستانهای استان طی روزهای اخیر، توضیح داد: «به نظر میرسد با نزدیک شدن به سال تحویل، از آنجایی که مردم دوست ندارند در بیمارستان باشند و بر همین اساس، اگر علائم اولیهای داشته باشند مراجعه نمیکنند چون آن را بدشگون میدانند یا نمیخواهند اطرافیان به اذیت بیفتند؛ به همین دلیل است که بار مراجعه به بیمارستان کم شده است».
وی افزود: «این کاهش، اگر روند طبیعی باشد که خبر خوشی است ولی پیشبینی من این است دو روز آینده کاهش بار مراجعه و بستری و سرپایی داریم ولی از دوم، سوم عید افزایش مراجعه داریم به گونهای که در هفتهی اول عید، موارد سرپایی و بستری بیمارستان 10 تا 15 درصد نسبت به این هفته افزایش خواهد یافت».
وی ادامه داد: «امیدوارم به حالت انفجاری که در هفتهی دوم پیشبینی میشود نرسیم ولی در هفتهی اول فروردین بیمارستانهای ما شلوغتر میشوند».
ماهی قرمز کرونا منتقل نمیکند
وی در پاسخ به خبرنگاران دربارهی نگرانی از انتقال ویروس کرونا توسط ماهی قرمز گفت: «چنین چیزی تاکنون ثابت نشده که از ماهی قرمز این ویروس منتقل شود ولی ماهی قرمز، بیماریهای انگلی یا قارچی ممکن است با خودش داشته باشد».
وی با بیان اینکه ماهی قرمزهای عید از چین وارد نمیشود، اظهار کرد: «این ماهیها بیشتر در شمال کشور تولید میشود که امسال هم با شرایطی که پیش آمده، به نظر میرسد توزیع خیلی کمی نسبت به سالهای گذشته صورت گرفته باشد». شفیعی در عینحال توصیه کرد: «برای خرید هر موجود زندهای که به منزل میبرید توصیههای سازمان دامپزشکی را مدنظر داشته باشید».
60 درصد ترددها کم شده است
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان در پاسخ به فردایکرمان که با توجه به افزایش شدید آمار مبتلایان در استان و با تائید نقش مردم در پیشگیری از شیوع بیشتر، آیا فکر نمیکنید تصمیمات ستاد و یا اجرای تصمیمات، بازدارندگی کافی را تاکنون نداشته است؟ آیا قصد بازنگری در روند گذشته را ندارید؟ توضیح داد: «افزایش آمار در استان هنوز شدید نیست و این را هم که تصمیمات ستاد بازدارنده نبوده است را قبول ندارم. ما شاهد کاهش تردد 60 تا 70 درصدی مردم در سطح شهر هستیم ولی این ترددها را نمیتوانیم به صفر برسانیم».
وی افزود: «بر اجرای مصوبات نظارت شده و اعمال قانون هم صورت گرفته است ولی باید این را هم مدنظر داشته باشیم که ظرفیت ما چهقدر پاسخگوست؟ خود من روز گذشته، در خیابان در مسیر رفتن به منزل، سه مورد گشت تعزیرات و شهرداری و پلیس را دیدم. در سطح شهر نیروهای دستگاههای نظارتی وجود دارند ولی برخی هم رعایت نمیکنند و در این شرایط، گزارشات مردمی مفید است».
وی با بیان اینکه شاید نیاز باشد طی روزهای آتی نظارتها تشدید شود، ادامه داد: «براساس آنچه که طی روزهای گذشته رخ داده است، در جلسهی روز شنبه ستاد مدیریت کرونا، احتمالا تصمیمات سختگیرانهتری دربارهی مبادی ورودی و دیگر موارد گرفته خواهد شد».
مدیر گروه بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان اظهار کرد: «اگر امسال مسافری به کرمان بیاید حق چادر زدن و اتراق ندارد، مهمانسراها و هتلها و بومگردیها هم تعطیل هستند، هیچ امکان اسکانی نیست و اگر به کرمان بیایند بلاتکلیف میمانند. البته نگرانی نسبت به اقامت در خانههایی که صاحبان آن بهطور غیرقانونی اقدام به پذیرش میهمان میکنند وجود دارد. در سالها گذشته این اقدام از طریق بنگاههای املاک یا سایت دیوار صورت میگرفت. امسال اینها دارند رصد میشوند ولی عدهای همچنان ممکن است به شیوههایی تخلف کنند که در جلسهی قبل صحبت شد تشدید نظارت شود».
وی تاکید کرد: گزارشات مردمی در این حوزهها بسیار کارساز است و مردم میتواند با تماس با سامانههای 114 و 110 و 113 و حتی 190 که مخصوص مشاوره و پاسخگویی دربارهی بیماری است موارد تخلف را گزارش کنند».
تخت کافی در استان داریم
شفیعی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که چه تعداد تخت بیمارستانی برای بیماران کرونایی در استان در نظر گرفته شده و آیا با این روند افزایش بیماران، نگرانی از کمبود تخت ندارید؟ گفت: «تعداد تختهای مصوب و فعال در استان زیاد است. آنچه قرار شده خالی و آماده برای بیماران کرونایی باشد تقسیمبندی شده و مشخص هستند و بیشترین آن در زیرمجموعه علومپزشکی کرمان است که بیشترین آن با حدود 300 تخت در بیمارستان افضلیپور است. همچنین، 30 تا 40 تخت در بیمارستان پیامبر اعظم، حدود 80 تا صد تخت هم در بیمارستان فاطمهالزهرا در نظر گرفته شده است. بقیهی بیمارستانها هم تختهایی دارند که در صورت نیاز به ظرفیت فعلی افزوده میشود».
وی افزود: «در رفسنجان، تعداد تختهای در نظر گرفته شده قابل قبول و حدود 100 تخت است. دانشگاههای جیرفت و بم هم تختهایی را در نظر گرفتهاند و اگر اشتباه نکنم حدود 500،600 تخت آماده به کار داریم که چنانچه نیاز باشد قابل افزایش هم هست». وی اضافه کرد: «مردم اگر رعایت کنند و مسافر هم از شهرهای آلوده به استان نیاید نیازهای استان با همین تعداد تخت پوشش داده میشود». / الف
نظر خود را بنویسید