گروه جامعه ـ رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا گفت: «ویروس کرونا از اوایل بهمنماه 98 به صورت خزنده و بیعلامت در ایران چرخش داشته است و اگرچه با تاخیر تشخیص داده شده است اما مداخلات بعدی ایران از بسیاری از کشورها بهتر بوده است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا سراسری، علیاکبر حقدوست، روز شنبه 10 فروردینماه، در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس از وزارت بهداشت برگزار شد، در اینباره افزود: «احساس میکنیم اوایل بهمن بسیار آرام و خزنده و بی سر و صدا این ویروس در چند شهر در حال گردش بوده است و موارد اول بیعلامت بودهاند یا علایم اختصاصی نداشتهاند به همین دلیل ما نتوانستیم در آن زمان آن را شناسایی کنیم».
وی ادامه داد: «بر اساس سناریوهای موجود به نظر میرسد در اردیبهشت به کنترل نسبی این بیماری در کشور برسیم البته نه کنترل مطلق و اگر اتفاق عجیبی نیفتد و سفرهای نوروزی تاثیر منفی نگذارد این پیشبینی را داریم».
وی اظهار کرد: «این ویروس تازه وارد جامعه بشریت شده است برای اینکه رفتار آن را پیشبینی کنیم نیاز به گذشت زمان است.بر اساس اطلاعاتی که اکنون داریم در شهرهایی که در روزهای نخست دچار اپیدمی کرونا شدند اکنون به نقطه پیک رسیدهاند و اگر اتفاق عجیبی نیفتد انتظار پیک مجددی در این شهرها را نداریم».
وی گفت: «شهرهای جنوبی و غربی در سطح پایین اپیدمی قرار گرفتند و تا حالا پیک سنگینی نداشتهایم. انتظار بعدی این است که در این شهرها شاهد پیک بیماری باشیم مگر اینکه مانوری بدهیم. با گرم شدن هوا نیز ممکن است میزان سرایت در تابستان پایین بیاید و بتوانیم زودتر از مرحله بحران این اپیدمی عبور کنیم».
معاون وزیر بهداشت افزود: «در مدلسازیها سعی شده بر اساس واقعیتهای روی زمین سناریوهای مختلف را پیشبینی کنیم. اگر مداخلهای انجام نمیشد و با اقناع مردم، دست دادن مردم قطع نمیشد قطعا با شیوع بسیار بالاتر بیماری مواجه میشدیم. در حالی که اکنون دست دادن مردم به صفر رسیده است».
احتمال پایان موج اول کرونا در تابستان
وی در پاسخ به پرسش دیگری دربارهی زمان پایان اپیدمی گفت: «بیماری کووید ۱۹ و ویروس کرونا نه تنها تا آخر تابستان بلکه در تابستانهای آینده نیز در کشور ما و دنیا خواهد بود اما در مورد موج اپیدمی که فعلا درگیر آن هستیم امیدواریم زودتر از پایان تابستان این موج را سپری کنیم و به مرحله بومی یا اندمیک این بیماری برسیم».
حقدوست افزود: «فعلا اپیدمی بیماری رو به افزایش و ویروس در سطح بالا در حال چرخش است و در موج اپیدمی هستیم. مرحلهی بعدی زمانی است که انتشار ویروس کمرنگ میشود مثل آتش که در مراحل اول زیاد گسترش پیدا میکند و همه چیز را میسوزاند و بعد آتش زیرخاکستر میشود این ویروس هم همینطور است و بعد از دوره اپیدمی حتما شاهد موارد ابتلا با شدت کمتر خواهیم بود البته درباره رفتار این ویروس در زمستان باید منتطر باشیم و هنوز نمیتوان پیشبینی دقیقی در این باره داشت».
وی گفت: «بیماریهای زیادی هستند که در ایران اندمیک یا بومی شده اند مثل تب خونریزی دهنده کریمه کنگو که با اپیدمی آن مواجه نیستیم اما هر از گاهی در یک نقطه کشور مواردی از این بیماری دیده میشود اما در مورد کرونا انتطار داریم قبل از پایان تابستان به عبور از مرحلهی اپیدمی موج اول این بیماری برسیم».
بازگشایی مدارس زودهنگام نخواهد بود
رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا در پاسخ به پرسشی درباره زمان پایان تعطیلی مدارس اظهار کرد: «تعطیلی مدارس، ادارهها و دانشگاهها اقدام جدی است که در خیلی کشوها به عنوان اقدام اولیه انجام میشود. هر اقدامی که برخورد افراد را کم کند لازم است و این اقدام حداقل ۳۰ درصد تماسهای موثر در انتقال را کم میکند».
حقدوست گفت: «با توجه به شرایط فعلی نمی توانیم زمان دقیقی برای بازگشایی مدارس و دانشگاهها اعلام کنیم زمانی میتوانیم از بازگشایی مدارس و دانشگاهها صحبت کنیم که حداقل دو دوره ۱۰ روزه کاهش آلودگی را سپری کرده باشیم البته این زمان در همه شهرها یکسان نیست و برخی شهرها زودتر به این نقطه میرسند».
وی افزود: «در مورد دانشگاهها چون دانشجویان از شهرهای مختلف میآیند و مساله خوابگاه هم دارند شرایط باید سختگیرانهتر باشد. در مدارس نیز بچههای دبیرستانی شاید مسائل بهداشتی را بهتر از ابتدایی میتوانند رعایت کنند بنابراین همه را یکسان نمیتوانیم ببینیم. البته به جوّ اجتماعی هم باید توجه داشته باشیم. اگر مردم و والدین مضطرب باشند حتی اگر مدارس باز شوند مشارکت مردم در مدارس کم خواهد بود بنابراین باید هر تصمیمی با اقناع و مشارکت مردم باید باشد اما از نظر علمی بازگشایی مدارس زودهنگام نخواهد بود». / الف
نظر خود را بنویسید