گروه جامعه ـ از دیروز تا امروز سهشنبه، تست کرونای 9 نفر دیگر از هماستانیهای ما مثبت شد و شمار کل مبتلایان استان کرمان تا عصر سهشنبه 12 فروردینماه به 260 نفر رسید. این 9 بیمار جدید، شش نفرشان مرد و بقیه زن هستند. پنج نفرشان از مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی کرمان، سه نفرشان از مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی رفسنجان و یک نفرشان هم مربوط به سیرجان بوده است. این 9 نفر که میانگین سنی آنها 64 سال است، نه به استانهای با شیوع بالای کرونا سفر کردهاند و نه در مراسمها و تجمعات شرکت کردهاند. در جریان امورات روزانهشان در محیط کار یا خانهشان یا از طریق ارتباطات معمولی که داشتهاند کرونا گرفتهاند. مثلا رفتهاند خرید، به سطوحی دست زدهاند و بدون اینکه دستشان را بشویند، به بینی و دهانشان زدهاند و آلوده شدهاند. پس، همچنان و با حساسیت بالا، مراقب دستهایتان باشید و البته اطرافیانتان را هم بپایید و از همدیگر فاصله بگیرید تا کرونا هست. متاسفانه، از دیروز تا امروز دو نفر دیگر از بیماران کرونایی استان هم فوت کردهاند. البته یک نفرشان به گفتهی سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان چند روز پیش فوت شده بوده، مشکوک به کرونا بوده، حالا بعد از درگذشتش جواب آزمایشش آمده که مثبت بوده است. هر دو بیمار فوت شده آقا بودند با میانگین سنی بالای 70 سال. بیماری زمینهای هم داشتند. با اضافه شدن این آمار، شمار قربانیان کرونا در استان اکنون به 28 نفر رسیده است. استاندار کرمان امروز در نشست خبری به خانوادههای این درگذشتگان تسلیت گفت و البته این را هم گفت که شمار فوتشدگان کرونایی در استان ما نسبت به جمعیت 100 هزار نفر، عدد پائینی است و وعده داد تلاشها را ادامه میدهند تا این بیماری را کنترل کنند و از مردم هم خواست تا کمکشان کنند و خوشا روزی که تعداد فوتیها به صفر برسد. امروز در نشست خبری، دربارهی اینکه کلا اوضاع استان در جدال با کرونا چگونه است و آیا معلوم هست بالاخره چه میشود یا نه؟ توضیحاتی داده شد. نسبت به این پیشبینی که میگفته روزی 200 نفر در استان با کرونا میمیرند که وضعمان خوب است ولی هم شمار مبتلایان و هم جانباختگان در حال افزایش است و رسیدهایم به نقطهای که زنجیرهی انتقال محدود شده اما کمترین سهلانگاری، استان را وارد موج دوم میکند چرا که ویروس در همهجای استان در کمین است. زمانی از این وضعیت نجات پیدا میکنیم که طی دو هفته، آمار مبتلایان صفر باشد. وضع فعلی استان اما بسیار شکننده است و میتواند فورا بحرانی شود. همه خیلی باید مراقب باشیم.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، دکتر مهدی شفیعی، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، طبق روال هر روز در یک نشست خبری، با اعلام این خبرها، آخرین وضعیت شیوع کرونا در استان تا عصر سهشنبه 12 فروردینماه را تشریح کرد.
او گفت: «از دیروز تا امروز 9 مورد بیمار قطعی به موارد مبتلایان در استان اضافه شده است که پنج مورد مربوط به علومپزشکی کرمان، سه مورد دانشگاه علومپزشکی رفسنجان و یک مورد دانشکده پزشکی سیرجان است و جمع موارد قطعی مبتلا به کرونا از ابتدای اسفندماه به 260 مورد رسیده است».
وی افزود: «این 9 مورد بیمار جدید، از 33 مورد آزمایشی بوده که طی روز گذشته به آزمایشگاه رسیده است. شش نفرشان آقا و سه نفرشان خانم و متوسط سن آنها 64 سال است». بنا به اعلام شفیعی، در مبتلایان جدید طی روز گذشته تا امروز کس دیگری از پرسنل درمانی نبوده و شمار پرسنل درمانی مبتلا به کرونا همان 17 نفر است.
وی همچنین، با اشاره به فوت دو بیمار طی 24 ساعت گذشته در استان ادامه داد: «هر دو بیمار مرد بودند، میانگین سنی آنها بالای 70 سال بوده و بیماری زمینهای هم داشتند و مجموع فوتشدگان در استان 28 نفر شده است».
الان 48 بیمار کرونایی در استان بستری هستند
وی اظهار کرد: «از دیروز تا امروز، شش بیمار با حال عمومی خوب از بیمارستان مرخص شدند و در حال حاضر، 48 بیمار قطعی بستری شده در بیمارستانهای استان داریم».
به گفتهی شفیعی، 239 بیمار کرونایی از ابتدای این اپیدمی تا کنون در بیمارستانهای استان بستری شدهاند. تفاوت این 239 بیمار با 260 بیمار مثبت قطعی مربوط به مواردی است که به صورت سرپایی درمان شدهاند یا از پرسنل درمانی بودهاند و در منزل ایزوله شدهاند بهجای اینکه در بیمارستان بستری شوند.
شفیعی اضافه کرد: «مجموع بیمارانی که تاکنون مرخص شدهاند هم 163 نفر بوده است».
بستری 1747 بیمار حاد تنفسی در استان
به گزارش فردایکرمان، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان در ادامه، دربارهی کسانی که هماکنون در نقاهتگاه کرمان هستند، گفت: «از ابتدای اپیدمی تا روز گذشته، 35 نفر در نقاهتگاه حضور یافتند تا دورهی درمان خود را تکمیل کنند. دیروز هشت نفر از آنها مرخص شدند و الان سه نفر در نقاهتگاه حضور دارند». شفیعی یادآور شد: «آماری که بهصورت کلی از ترخیصشدگان ارائه میکنم مربوط به بیمارانی است که با حال عمومی خوب از بیمارستان مرخص میشوند که ممکن است به نقاهتگاه بروند و یا در منزل ایزوله شوند».
وی افزود: «همچنین، چهار بیمار اکنون در کرمان و جیرفت در آیسییو هستند».
وی توضیح داد: «یک مورد از بیمارانی که امروز خبر فوت آن را دادیم، در آیسییو بود که فوت شد. بیمار دیگر، روزهای قبل فوت شده بود ولی دیروز مرگ با ابتلای قطعی به کرونا در مورد ایشان تائید شد».
وی بیان کرد: «طی دیروز تا امروز 36 مورد بیمار حاد تنفسی در استان بستری شدند که شک به کرونا برای 34 مورد آنها مطرح شد. در استان، فاصلهی بین موارد حاد تنفسی و مشکوک دارد کم میشود و این هم از علائم استقرار اپیدمی است».
شفیعی ادامه داد: «از ابتدای اسفندماه تاکنون یکهزار و 759 بیمار حاد تنفسی در بیمارستانهای استان بستری شدهاند که از این تعداد، یکهزار و 181 نفر مشکوک به کرونا بودهاند».
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان اظهار کرد: «تعداد نمونهگیری که تاکنون انجام شده، یکهزار و 497 مورد بوده بوده است که تعدادش از موارد مشکوک بیشتر است که این، مربوط به موارد سرپایی و پرسنل و همچنین موارد مربوط به تکرار مجدد آزمایش است. از یک بیمار گاهی دو یا سه مرتبه تست میگیریم برای موارد خاص، مثلا وقتی که بیمار سیستم ایمنی ضعیفی دارد».
شرایط شکنندۀ کنونی
وی در ادامه، دربارهی اینکه استان کرمان در جدال با کرونا اکنون در چه موقعیتی است؟ توضیح داد: «روند (افزایش) بیماران حاد تنفسی در استان طی یک هفته، 10 روز گذشته، روند ثابتی بوده است. طی 10 روز گذشته آمار بین 36 تا 48 نفر ثابت بوده است. وقتی نمودار روزانه را به شکل لگاریتمی در نظر بگیریم روند بستری بیماران حاد ثابت است، درصد مثبت کرونا هم ثابت است که نشان دهندهی استقرار و ثابت شدن رشد اپیدمی است». شفیعی افزود: «این وضعیت، چند دلیل دارد؛ یکی زحمات دستاندرکاران حوزههای مختلف در استان طی این مدت بوده و دیگری که مهمتر از هر عاملی است، تلاش و همکاری مردم است که با کاهش ترددها و ضدعفونی کردن دستها و سطوح و دیگر نکات بهداشتی، مراقب خودشان بودهاند».
وی ادامه داد: «زنجیرهی انتقال در استان تقریبا محدود شده ولی ویروس در گردش است. اگر دو هفتهی متوالی مورد مثبتی در استان نداشتیم میتوان گفت که ویروس رفته است».
وی با بیان اینکه اکنون در فاز استقرار اپیدمی هستیم، گفت: «شرایط استقرار بسیار شکننده است؛ اگر در اجرای برنامهها تعلل شود و مردم ارتباطات خود را زیاد کنند و افراد با علائم خفیف مراجعه نکنند و نکاتی که برای ایزوله تاکید شده را راعایت نکنند، پیک دوم و موج دوم رخ میدهد».
وی گفت: «هنر ما در کنترل اپیدمی این است که در موج اول آن را متوقف کنیم و به سمت کاهش ببریم. اما اگر موجهای متمادی رخ بدهد، برنامهها نیازمند بازنگری است».
تلاش برای کاهش مرگومیرها
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان همچنین اظهار کرد: «ما اقدامات در استان را که ارزیابی میکنیم میگوییم مطلوب بوده است. چون در ابتدای اپیدمی یک برآورد را کشور انجام داد و همکاران ما هم در استان براساس همان، برآوردی را انجام دادند و سه مدل خوشبینانه و حد وسط و بدبینانه را طراحی کردند که برای هرکدام مشخص میشد از اوائل فروردین به بعد، تعداد مراجعان و بستریشدگان و درگذشتگان کرونا در استان چهقدر خواهد بود؟ مثلا از اعداد 50،60 نفر تا 200 نفر فوتی در روز در استان در یکی از این سناریوها پیشبینی میشد. ممکن است اعداد مدلهای ارقامی حتما رخ ندهد اما نزدیک به واقع هستند. خوشبختانه، ما هیچکدام از این سه مدل را تجربه نکردیم و حتی از مدل خوشبینانه هم آمارهای بیماران حاد تنفسی و مشکوک به کرونا و قطعی کرونا و مرگومیر ما کمتر بوده است و اینها نشان میدهد اقدامات صورت گرفته جواب داده است». وی اضافه کرد: «امیدواریم خروجی کار به همین شکل بماند اما حتی یک مورد تلفات انسانی برای ما ضایعه است. موارد خفیف به هر حال در زمان اپیدمی رخ میدهد اما تلاش ما این است که مرگومیری اتفاق نیفتد».
شفیعی از مردم کرمان خواست تا همکاری خود را تا زمان کنترل کامل بیماری ادامه دهند و توصیههای بهداشتی را اجرا کنند و در خانه هم بمانند.
کوشش جهانی برای ساخت واکسن کرونا
شفیعی در پاسخ به این پرسش که آیا واکسن کرونا ساخته شد یا نه؟ هم توضیح داد. او گفت: «چند کمپانی بزرگ واکسنسازی دارند روی این موضوع کار میکنند اما تولید آن شرایطی نیاز دارد. بنا به اعلام سازمان جهانی، پروسهی تهیه و ورود یک واکسن به بازار، حداقل شش ماه طول میکشد و هنوز زود است که واکسن کرونا به بازار بیاید».
وی افزود: «اینکه ویروس استقرار مییابد و مجدد بهصورت فصلی و سالانه اپیدمی ایجاد میکند از جمله مسائلی است که در ساخت واکسن مورد توجه قرار میگیرد».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان گفت: «احتمالا این بیماری ممکن است به شکل یک ویروس بومی و ماندگار باشد و هر سال و یا چند سال یکبار بروز کند. هنوز اما نه واکسنی بیرون آمده و نه واکسنی در مرحلهی تجربی که روی تعدادی تست شود وجود دارد. شاید در حد نمونههای آزمایشگاهی و حیوانی باشد که شرکتهای سازنده اطلاعات خود را در این زمینه تا زمانی که به نتیجهی قطعی نرسند منتشر نمیکنند».
وی اضافه کرد: «در ایران هم دو شرکت بزرگ دارند کارهای اولیه را برای ساخت واکسن انجام میدهند ولی اطلاعات دقیقی هنوز نیامده که هر زمان بیاید اطلاعرسانی خواهد شد».
شفیعی در پاسخ به سوال دیگری دربارهی کیتهای تشخیص کرونا گفت: «ارتش برای ساخت کیت ورود کرده و ظاهرا تولید هم شده است و ارزیابی کیفیت آن با موارد مشابه خارجی نیز شده و مورد تایید قرار گرفته است و باید تولید انبوه شود. تا الان اما آنچه ما داریم، کیتهای وارداتی بوده که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است». / الف
نظر خود را بنویسید