ابوالفضل کارآمد* ـ مدتها بود که بهدلیل کسالت، توفیق سینما رفتن برایم پیش نیامده بود؛ تا اینکه سرانجام به همت یکی از دوستان قدیم، به دیدن فیلم «تنگه ابوقریب» دعوت شدم. پیوسته نام فیلمهای جنگی و دفاع مقدس برایم برانگیزاننده بوده است !
نام تنگه ابوقریب - که من آن را شاید به اشتباه تنگه ابوغریب مینوشتم - برایم خاطرات عملیات فتحالمبین در «دشتعباس» را زنده کرد. زیرا در همین عملیات فتحالمبین برای اولینبار رزمندگان پرتوان آن روزهای ما، متجاوزین عراقی را که در دشتعباس کنگر خورده و لنگر انداخته بودند، و شاید مترصد فرصتی بودند تا شهرهای اندیمشک و دزفول و شهرهای در دسترس دیگر را تصرف کنند، از طریق همین «تنگه»، بیرون کرده و آنها را فراری دادند! پس فرار عراقیها از طریق تنگه ابوقریب اولینبار در سال 1361 و در عملیات فتحالمبین اتفاق افتاد که بچههای رزمندهی استان کرمان هم در این عملیات نقشآفرینی و مشارکت داشتند.
اتفاقا در این عملیات و در ادامهی تلاش برای آزادی تنگه ابوقریب، تنی چند از رزمندگان ما هم به اسارت متجاوزین عراقی درآمدند که از جمله میتوان به نام برادر رزمنده «عباس کربلایی» که اهل شهربابک بود اشاره کنم؛ که خوشبختانه در پایان جنگ به ایران بازگشت و من از او در همان عملیات عکسی به یادگار دارم. البته هنوز توفیق دیدارش را نداشتهام!
لازم به توضیح است که در همین مسیر دنبال کردن لشکر شکست خوردهی عراقیها به سمت تنگه ابوقریب خودرو فرماندهان تیپ ما روی مین کار گذاشته شدهی آنها رفت و منهدم شد؛ اما خوشبختانه برای بچههای ما اتفاقی رخ نداد.
قیلم تنگه ابوقریب مرا به یاد فیلم «سفر به چذابه» انداخت؛ به نظر میرسد تا حدود زیادی این فیلم نوعی کپیبرداری از فیلم سفر به چزابه مرحوم رسول ملاقلیپور باشد. فیلمهایی که در آنها به حد وفور از جلوههای ویژه استفاده شده، به نظر میرسد حرکات سریعتر از معمول بازیگران، توانسته باشد تا حدودی جاذبهی سینمایی ایجاد کند.
به هرحال حداقل دیدن این نوع فیلمها ما را یاد نسلی میاندازد که برای حفاظت از سرزمین بزرگی چون ایران عزیز، چه میزان فداکاری و گذشت و مبارزه و ... انجام شده است! ایثار و فداکاری که حتما در انحصار هیچ گروه و دسته و حزبی نیست و نباید باشد ! ..
فیلمهای سفر به چذابه و تنگه ابوقریب نیازمند نقادی و یادآوری بیشتری هستند تا از غربت در میان نسل نو و جوان کشورمان بیرون آیند و همگان بدانند که مقابله کنندگان با دشمن متجاوز و نیز تمام فداکاریهای آنان در هشت سال دفاع مقدس، برای احیای کلمهی عدالت و پیشرفت جامعه بوده است و بس !
جالب است بدانیم که قبل از هر نیروی رزمندهی دیگری در پادگان دوکوهه، بچههای رزمندهی کرمانی در آن ساختمانها (قبل از عملیات فتحالمبین) مستقر بودند؛ اما مدت این حضور و استقرار کوتاه بود !
در پایان لازم است از بازی بازیگران هر دو فیلم سفر به چذابه و تنگه ابوقریب به نیکی یاد کنیم و منتظر بازیهای درخشان آنان در آثار دیگری باشیم.
*روزنامهنگار
نظر خود را بنویسید