فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: محمدجواد فدائی، استاندار کرمان معمولا بعضی روزهای هر ماه را برای پیگیری طرحها و پروژههای استان به تهران سفر میکند تا از نزدیک با بلندپایهترین نیروهای دستگاههای اجرایی و برنامهریز کشور در حوزههای مختلف به گفتوگو بنشیند و از آنها بخواهد تا با نظر مساعد، چالشها و مشکلات استان را مدنظر قرار دهند.
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، استاندار کرمان دوشنبهی هفتهی جاری که به تهران سفر کرد، توانست در چهار نشست جداگانه، فرصتهای تازهای برای بهبود وضعیت آبرسانی به روستاها، یاریرسانی به صادرات استان، کمک به تکمیل پایانه صادراتی جنوب و تقویت بنیهی انتظامی استان فراهم کند. در ادامه، گزارش سفر یک روزهی استاندار کرمان را به تهران بخوانید.
تکلیف آبرسانی 500 روستا مشخص شد
استاندار کرمان دربارهی جلسه با دکتر جانباز، معاون وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مهندسی آبوفاضلاب کشور و تعدادی از نمایندگان از جمله نماینده سیرجان و بردسیر، نماینده بافت و رابر و ارزوئیه، نماینده بم و شکرالهی نماینده پنج شهرستان جنوبی گفت: «بحث اصلی در این جلسه وضعیت آبرسانی به روستاهای استان بود و مطرح شد که هماکنون، 760 روستا در استان داریم که شبکهی آب شرب ندارند و با تانکر آبرسانی میشوند».
فدائی با اشاره به شاخصهایی که نشان میدهد در کشور وضعیت خوبی از لحاظ آبرسانی روستاها نداریم، افزود: «15 درصد جمعیت روستاهای بالای 20 خانوار کشور که شبکهی آب شرب سالم و بهداشتی ندارند در استان کرمان هستند، در حالیکه تنها چهار درصد از جمعیت کشور در استان ماست. همچنین، جمعیت روستایی استان که از شبکه آب آشامیدنی بهرهمند هستند 10 درصد کمتر از متوسط کشور است».
وی با بیان اینکه بیشتر روستاهایی که فاقد شبکهی آب سالم هستند، در جنوب استان قرار دارند، ادامه داد: «دلیل اصلی هم این است که در جنوب استان، جمعیت پراکنده است و هزینههای تامین آب زیاد میشود».
فدائی در اینباره توضیح داد: «به عنوان مثال، در برآوردی که صورت گرفته، برای یک روستای 250 خانواری اگر بخواهیم آب تامین کنیم، بهازای هر خانوار 36 میلیون تومان هزینه نیاز است که بودجهی نسبتا بالایی است.
استاندار کرمان اضافه کرد: «سرانهی آبرسانی در جنوب استان خیلی زیاد است و همین، برای تامین آب این روستاها، مشکل ایجاد کرده است».
وی سپس اظهار کرد: «در این جلسه آقای جانباز با بیان اینکه 500 روستا از این 760 روستا جزو پیوست قانون بودجه است که از اعتبارت صندوق توسعه ملی برای تامین آب آن هزینه شود، افزود: براساس قیمتهای سال گذشته، آبرسانی به این 500 روستا، 700 میلیارد و براساس هزینههای امسال، 900 میلیارد تومان هزینه میبرد.
استاندار با اشاره به اینکه آقای جانباز ابتدا گفت که سالانه 100 میلیارد تومان اختصاص میدهیم بیان کرد: این یعنی 9 سال طول میکشد تا این 500 روستا آبرسانی شود. ما اما گفتیم تا شهریور سال آینده که دولت به پایان میرسد، باید این روستاها آبرسانی شود.
استاندار کرمان افزود: «آقای جانباز نهایتا پذیرفتند که 300 میلیارد تومان اختصاص دهند. قرار شد 500 میلیارد تومان هم از تسهیلات بانکی استفاده کنیم که این البته نیاز به مجوزهایی دارد و نمایندگان قول دادند که موافقت سازمان برنامه و بودجه را برای آن بگیرند».
فدائی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که کدامیک از نمایندگان مسئول پیگیری این موضوع شدند؟ گفت: «قرار شد آقای حسنپور بهعنوان رئیس مجمع نمایندگان کار را پیگیری کند و دیگر نمایندگان حاضر در جلسه هم قول و پیگیری همکاری دادند».
وی اظهار کرد: «دکتر زهرایی رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور که در این جلسه حضور داشت گفت که هرچهقدر پول بدهید ما 30 درصد بیشتر از آن، کار میکنیم. ما هم قبول کردیم که 300 میلیارد را به بسیج سازندگی کشور بدهیم تا 400 میلیارد این پروژهها تامین شده باشد».
استاندار افزود: «500 میلیارد تسهیلات هم باید هرچه زودتر به استان بیاید و این، فرآیندی دارد که نیاز است از سوی استان پیگیری شود».
فدائی در ادامه، بیان کرد: «قانون امسال دو هزار میلیارد تومان اعتبار به بسیج سازندگی اختصاص داده است. در این جلسه قرار شد اگر این اعتبار تحقق یابد که آقای حسنپور قول پیگیری برای آن را داد؛ بسیج سازندگی ظرف دو سال، 200 میلیارد از آن را در استان کرمان، و در حوزهی آب هزینه کند که این موضوع هم نیاز به پیگیری دارد».
استاندار کرمان گفت: «در این جلسه، پس از آنکه 500 روستا تعیین تکلیف شد، موضوع 260 روستای باقیمانده که شبکهی آبرسانی ندارند هم مطرح شد. در این باره آقای جانبار تاکید کرد دولت نمیتواند فعلا بیش از آنچه که گفته شد تامین کند. بنابراین، قرار شد با رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام جلسهای بگذاریم تا در صورت امکان، از منابع این ستاد استفاده کنیم».
استاندار کرمان وعده داد در اولین فرصت جلسهای در اینباره خواهند داشت.
بندر صادراتی برای محصولات کشاورزی کرمان
برپایهی این گزارش، استاندار کرمان همچنین، به همراه استاندار هرمزگان با معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی هم جلسهای برگزار کردند.
فدائی دربارهی جزئیات این جلسه توضیح داد: «حدفاصل میناب و جاسک در 120 کیلومتری بندرعباس یک بندر به نام کوهستک وجود دارد که در حال حاضر صیادی است. پیشنهاد بخش خصوصی این است که این بندر برای صادرات محصولات کشاورزی کرمان و هرمزگان تجهیز شود». وی افزود: «از این بندر تا امارات، 100 کیلومتر دریایی فاصله است و فرصت مناسبی است تا برای صادرات محصولات کشاورزی استانهای کرمان و هرمزگان مورد استفاده قرار گیرد». استاندار کرمان یادآور شد: «یکی از مشکلات جنوب استان عدم صادرات بهموقع محصولات کشاورزی است که اگر رفع شود، به تولیدکنندگان و کنترل قیمت و تعادل بازار کمک میکند». وی گفت: «دکتر کیخا معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت که 100 درصد با این کار موافق هستند و با کلیات آن موافقت شد. قرار شد ظرف یک هفته، بخش خصوصی برنامهی زمانبندی و پیشنهاد اجرایی کار را ارائه کند تا براساس آن، مجوزها اخذ شود و اگر مشکلی پیش نیاید تا سه ماه آینده میتوان از این بندر صادرات انجام داد».
پایانۀ صادراتی جنوب تکمیل میشود
استاندار کرمان در ادامه، از برگزاری جلسهی «ستاد روسیه» با موضوع توسعه و تسهیل صادرات محصولات ایران به این کشور خبر داد که در آن، علاوه بر استانداران کرمان و گیلان و مازندران، گروه زیادی از دستاندرکاران صادرات و تجارت کشور نیز دعوت شده و اکثریت نیز حضور داشتند.
فدائی با بیان اینکه بخش عمدهای از محصولات جنوب استان به روسیه صادر میشود چرا که بیشتر در فصلی تولید میکنیم که روسیه یخبندان است، گفت: «من در این جلسه، توضیح دادم که صادرات به روسیه برای استان کرمان خیلی مهم است و گفتم که برخی گلخانهداران ما همین الان تولیدات خود را اصلا به بازار داخلی عرضه نمیکنند و فقط به روسیه صادر میکنند. در عین حال، مشکلاتی که کشاورزان جنوب استان دارند را هم مطرح کردم. از جمله اینکه دربارهی مشکل حملونقل محصولات کشاورزی جنوب گفتم که کامیونهای خارجی مجوز ندارند به جیرفت وارد شوند و حداکثر تا اصفهان میآیند. همچنین، گفتم که مشکل دیگر این است که ستاد تنظیم بازار مرتب تصمیمات را تغییر میدهد. یکبار تعرفه میگذارد و باز آن را حذف میکند و جهاد کشاورزی با اینکه عضو ستاد است نمیتواند بر این تصمیمات تاثیر چندانی بگذارد. البته در اینباره، توضیحاتی داده شد که قصد تنظیم بازار داخلی را دارند».
وی افزود: «نتیجهی جلسه این بود که حدود دو هزار میلیارد تومان تسهیلات 4 درصد در اختیار سازمان توسعه تجارت ایران است که استان کرمان میتواند از آن استفاده کند. در این جلسه، وزیر بر دو موضوع تاکید داشت که یکی ضرورت ایجاد پایانه صادراتی و دیگری شرکت مدیریت صادرات در جنوب بود که خوشبختانه پایانهی صادراتی جنوب 80 درصد پیشرفت دارد و مابقی آن مشکل اعتباری داشت که با اختصاص سهمی از این تسهیلات به استان کرمان، این مشکل حل شد. شرکت مدیریت صادرات هم که از سال گذشته کار آن شروع شده و موسسه ملل یک شرکت دارد که قرار شده صادرات جنوب را هم مدیریت کند و در این زمینه، تا شهریور به جمعبندی خواهیم رسید».
وی ادامه داد: «تسهیلات دیگری که هم شغل ایجاد میکند و هم مشکل حملونقل را حل میکند به کسانی داده میشود که بخواهند کانتینر یخچالدار تهیه کنند. این تسهیلات به هر متقاضی که بخواهد کامیون بخرد داده میشود».
امدادهوایی استان تقویت میشود
استاندار کرمان همچنین، از برگزاری جلسهای با حضور سردار اشتری فرمانده نیروی انتظامی کشور و سردار ناظری فرمانده انتظامی استان و شش نفر از نمایندگان خبر داد که، تقویت پاسگاهها و نیروی انسانی، تقویت امداد هوایی در استان، صدور مجوز برای توقیف و برخورد سختگیرانهتر با خودروهای افغانیکش و کسانی که قاچاق سوخت انجام میدهند، همچنین، تامین و تقویت سیستم پهپاد شناسایی و عملیات برای مبارزه با قاچاقیان مواد مخدر از جمله برخی دستاوردهای این جلسه بوده است.
فدائی اضافه کرد: «در این جلسه، دربارهی ایجاد کمپ ماده 16 برای معتادان متجاهر هم صحبت شد و سردار اشتری گفتند که برای دستگیری این معتادان هیچ مشکلی نداریم و تا هر تعداد بتوانید پذیرش کنید ما دستگیری انجام میدهیم».
وی گفت: «همچنین، ما متعهد شدیم که تخصیص 5 درصد اعتبارات استانی به نیروی انتظامی بهطور کامل صورت گیرد. سردار ناظری هم پیشنهاد راهاندازی مرکز آموزش نیروی انتظامی را داد که سردار اشتری گفت اگر فضای فیزیکی را تامین کنید، نیرو و تجهیزات را تامین خواهند کرد». / الف
نظر خود را بنویسید