فردای کرمان – گروه جامعه: رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا با بیان اینکه اکثر استانهای کشور از پیک دوم اپیدمی عبور کردهاند، گفت که روند بیماری کرونا در کشور هماکنون یک روند کاهنده است ولی این کاهنده بودن کاملا شکننده بوده و به رفتارهای اجتماعی ما برمیگردد. وی تاکید کرد اگر رفتار ما به نوعی سهلانگارانه باشد احتمال این وجود دارد که موجهای بعدی بیماری را که نمیتوان پیشبینی کرد چقدر شدید یا خفیف خواهد بود، تجربه کنیم.
حقدوست دربارهی واکسن هم توضیح داد حتی اگر واکسن موثری هم تولید شود، احتمال اینکه بیماری به صورت کامل ریشهکن شود و از بین برود خیلی کم است و بازگشت به شرایط عادی گذشته چندان محتمل به نظر نمیرسد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا کرمان، دکتر علیاکبر حقدوست با بیان اینکه ویروس کرونا یک ویروس جدید با ابعاد ناشناختهی بسیار است، بیان کرد: «نادانستههای ما دربارهی کووید ۱۹ از همهی جهات ویروسشناسی، ایمولوژیست، اپیدمیولوژی، بالینی، درمانی و ... بسیار زیاد است».
وی افزود: «با گذشت زمان کمکم اطلاعات ما دربارهی این ویروس بیشتر میشود اما کماکان اطلاعات ما آنقدر دقیق نیست که بتوانیم پیشبینی مناسبی از آیندهی این ویروس داشته باشیم و این موضوع نیز فقط مربوط به ایران نبوده بلکه در کل جهان این عدم قطعیت و ابهام و چگونگی رفتار این ویروس در آینده، وجود دارد».
معاون آموزشی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به مدلسازیهایی که کشورهای توسعهیافته دربارهی ویروس کرونا داشتهاند، بیان کرد: «این مدلسازیها به دلیل عدم اطلاعات دقیق از رفتار کووید ۱۹ مرتبا در حال تغییر است».
وی دربارهی چگونگی رفتار این ویروس در آینده گفت: «احتمالا این ویروس تا مدتها در جامعه باقی خواهد ماند و نکتهی مهم این است که ما باید بتوانیم با این بیماری کنار آمده و کنترلش کنیم تا بتوانیم به زودی درمان اختصاصیتری برای آن پیدا کنیم و موارد شدید این بیماری را بهتر درمان کنیم».
حقدوست بیان کرد: «امیدواریم تولید واکسن نیز به جایی برسد تا از طریق واکسن نیز بتوانیم کنترل سهلتری برای این بیماری پیدا کنیم اما حتی اگر واکسن موثری باشد احتمال اینکه بیماری به صورت کامل ریشهکن شود و از بین برود خیلی کم است ضمن آنکه باید به این موضوع نیز توجه ویژه داشت که ما یک دورهی پسا کرونای کاملا عادی مثل قبل نخواهیم داشت و چندان بازگشت به شرایط عادی گذشته محتمل به نظر نمیرسد».
وی با تاکید بر اینکه باید سناریوهای مختلفی هم برای دوران کرونایی و هم دوران پساکرونایی داشته باشیم اظهار کرد: «در عین حالی که آگاهانه و مسئولانه با این بیماری برخورد میکنیم، همه ما باید بدانیم که سلامت تکتک افراد جامعه بسیار محترم و مهم است. استرس و اضطراب زیادی و مخرب مطلوب نیست اما باید به جنبههای سلامت نیز توجه داشته و آرامش خودمان و جامعه را نیز حفظ کنیم زیرا گاهی اوقات استرسها و اضطرابهای بیش از حد و رفتارهای وسواسگونه مانند بیخیالی و بیتوجهی میتواند آثار مخربی بر سلامت جامعه بگذارد».
رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا دربارهی وضعیت اپیدمی در روزهای آینده، خاطرنشان کرد: «تصور میکنم احتمالا ظرف سه یا چهار هفتهی آینده با تکمیل شدن اطلاعات ما در مورد سیر اپیدمیولوژی بیماری در ایران و سایر نقاط جهان، بتوان شفافتر در مورد وضعیت اپیدمی در نیمهی دوم سال جاری حرف بزنیم اگر چه تاکید دارم این حرفهای ما قطعیت ندارد و همهی آنها با یک عدم اطمینان همراه هستند ولی احتمالا چند هفتهی آینده بهتر میتوانیم بگوییم که آیا اپیدمی به حد قابل قبولی کم شده است یا خیر و ما یک آرامش قابل قبولی در جامعه خواهیم داشت یا خیر».
وی در پاسخ به این سوال که آیا پیک دوم اپیدمی کرونا در کشور گستردهتر و شدیدتر از پیک اول بوده است؟؛ گفت: «جواب این سوال هم «بله» است و هم «خیر». از این جهت که تعداد موارد ابتلا و فوتیهای ما بیشتر شده است؛ «بله» پیک دوم پیک گستردهتری بود اما دلیل آن شدیدتر بودن قدرت خود ویروس نبوده بلکه در پیک اول تعداد محدودی از استانهای کشور درگیر جدی با این بیماری شدند و با رفتار کنترلی که به سرعت پیش آمد و تعطیلات ایام عید و اصلاح رفتارهای اجتماعی، ویروس نتوانست به سرعت در سطح جامعه منتشر شود و تنها در چند استان محدود باقی ماند».
حقدوست اضافه کرد: «در پیک دوم تقریبا در اکثر استانهای کشور این ویروس به گردش در آمد اما شدت آلودگی در هر استان در پیک دو کمتر از آلودگی در استانهای درگیر بیماری در پیک اول بود ولی چون تعداد استانهای درگیر بیشتر شدند و به تدریج استانها یکی پس از دیگری درگیری پیدا میکردند در نتیجه به صورت تجمعی تعداد موارد مبتلا و در نتیجه فوتیهای ناشی از کووید ۱۹ روند افزایش پیدا کرد».
وی ادامه داد: «از سوی دیگر با گذشت زمان تجربه و دانش ما در زمینهی ابعاد درمانی و پزشکی بیماری بیشتر شد بهطوری که هم در سطح بهداشت و مراقبتهای سطح یک، پیشگیری و درمان سرپایی بیماری و هم در سطح دو و سه در بیمارستانها؛ اطلاعات پزشکان و کادر بهداشت و درمان کشور نسبت به این بیماری افزایش پیدا کرد و با توجه به تمهیداتی که در سطوح مراقبتی و بستری فراهم شده بود، خطرات بیماری کووید ۱۹ در پیک دوم کمتر از پیک اول آن بود».
رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا در پاسخ به این سوال که آیا قلهی پیک دوم اپیدمی کرونا در کشور را رد کردهایم؟ گفت: «در این لحظه اکثر استانهای کشور از پیک دوم اپیدمی عبور کرده و روند بیماری در کشور هم اکنون یک روند کاهنده است ولی این کاهنده بودن کاملا شکننده بوده و به رفتارهای اجتماعی ما برمیگردد. اگر رفتار ما به نوعی سهلانگارانه باشد احتمال اینکه دوباره موجهای بعدی بیماری را (نمیتوان پیشبینی کرد چقدر شدید یا خفیف است) تجربه کنیم، وجود خواهد داشت».
معاون آموزشی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: «شیوع و کنترل ویروس کرونا کاملا وابسته به رفتارهای اجتماعی مردم دارد. کووید ۱۹ نشان داده که ویروس بسیار چابک و کاملا هوشمندانه است و به محض اینکه افتی را در مراقبتها و رفتار فردی ببیند از همان نقطه حمله میکند و میتواند آسیبهای جدیدی را برای جامعه ایجاد کند». /پ
نظر خود را بنویسید