فردایکرمان ـ گروه جامعه: بعد از فشارهای روانی سنگینی که دستاندرکارانِ برگزاری کنکور سراسری به خانوادهها وارد کردند، اکنون نوبت به بازگشایی مدرسهها رسیده است. بهدلیل شیوع کرونا و تعطیلی طولانیمدت مدرسهها، سال تحصیلی امسال دو هفته زودتر آغاز شده اما این مهرِ زودرس و حضور دانشآموزان در مدرسه حتی در شهرهای با وضعیت قرمز، خانوادهها، بهویژه آنها که دانشآموز در مقطع ابتدایی دارند را دچار نگرانیهای شدیدی کرده آنچنان که بسیاری، قید این سال تحصیلی فرزندان خود را زده و آنها را به مدرسه نمیفرستند. یک ترک تحصیلِ موقتِ اجباری.
وزارت آموزشوپرورش و دیگر متولیان اما بر رنجی که خانوادهها و دانشآموزان دارند تحمل میکنند چشم بسته، و از خواستهی خود حرف میزنند: «آموزش و سلامت، هر دو با هم».
روز شنبه، در مراسم شروع سال تحصیلی، حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش مدعی شد که نگرانی خانوادهها را درک میکنند. او گفت: «اما به ظرفیتهای بالای جامعه اطمینان داریم». او با تاکید بر اینکه پروتکلهای بهداشتی در مدارس با جدیت رعایت میشود، افزود: «به مجموعهی توانمند و با صلاحیت وزارت بهداشت اعتماد کردیم. آنان بازگشایی را با رعایت پروتکلها مجاز دانستهاند و هر زمان هم تدبیر دیگری کنند، خود را برای عمل به آن آماده کردهایم».
موافقان بازگشایی میگویند که نکات بهداشتی در مدرسه رعایت میشود اما نگرانی خانوادهها از عدم رعایت دقیق و کامل پروتکلهای بهداشتی در مدرسهها چیزی نیست که با وعده دادن و سخنرانی کردن مسئولان رفع شود. در حال حاضر، آنچه که همهی متخصصان بر آن اذعان دارند، این است که دانشآموزان، یکی از آسیبپذیرترین گروهها در برابر کرونا هستند هم از لحاظ ابتلا و هم انتشار ویروس. اگرچه طرفدارانِ بازگشایی مدرسهها ادعای رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی را دارند اما روز گذشته و همزمان با بازگشایی مدرسهها، مرتضی حاجی، وزیر اسبق آموزشوپرورش خطاب به وزیر کنونی با توضیحاتی هشدارگونه نوشت: «قطعا من اگر فرزند دانشآموز داشتم به مدرسه نمیفرستادم ولو به قیمت یکسال عقب ماندن که مطمئنا با روشهای موجود این اتفاق نخواهد افتاد». او تاکید کرد: «پیشنهاد میکنم تا دیر نشده اعلام کنید حضور فیزیکی منتفی است و یا حداقل داوطلبانه است و الزامی نیست».
محمدرضا ظفرقندی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران نیز روز گذشته، در نامهای به حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش، بهصراحت اعلام کرد که در مدرسهها بهخصوص در پایه دبستان، علیرغم ابلاغ بخشنامهها، امکان عملی و مطمئن رعایت اصول محافظتی و بهداشتی ویژهی کرونا میسر نیست!
موضوعی که محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص آیسییو بیمارستان مسیح دانشوری و استاد دانشگاه شهید بهشتی با انتشار ویدئویی در اینستاگرام آن را بهشکل دیگری مطرح کرد: «ما صحنههای بسیار بسیار فجیعی را در زمینهی مرگومیر کرونا دیدیم، اگر مسئولان، صحنههای مرگ بیماران کرونایی را میدیدند مدارس را باز نمیکردند». او سپس هشدار داد: « اگر گرفتار کرونای کودکان شویم کشوری نیستیم که بتوانیم مقاومت کنیم».
به گزارش فردایکرمان، برای تحصیل زیر سایهی کرونا، مسئولیت سلامت دانشآموزان برعهدهی مدیران مدارس گذاشته شده است اما از برخی استانها خبر رسیده که مدیران مدارس از خانوادهها برای حضور فرزندانشان در شرایط کرونا در مدرسه تعهدنامه گرفتهاند؛ موضوعی که یکی از مقامات وزارتخانه اعلام کرده غیرقانونی است. علی باقرزاده، رئیس مرکز هماهنگی و حوزه وزارتی آموزش و پرورش گفته که مدرسه حق ندارد چنین رضایت نامهای از اولیا اخذ کند. اما همین، گویای نگرانیای است که مدیران مدارس هم دارند. اینکه آیا اختیارات و توان کافی برای کنترل چندصد دانشآموز را دارند که ماسکشان نیفتد، که دستشان را به صورتشان نزنند که از دست همکلاسیشان چیزی نگیرند که آدابی را پیش از خوردن تغذیهی مدرسه رعایت کنند و، بسیاری موارد دیگر.
در همین حال، یکی از انتقادات جدیتر به وزارت آموزشوپرورش، مربوط به تصمیمی است که بهطور ناگهانی گرفتند و آن اینکه حتی در شهرهای با وضعیت قرمز کرونا نیز آموزشها باید حضوری برگزار شود. این در حالی است که پیش از این، اعلام شده بود در شهرهای قرمز، آموزشها غیرحضوری خواهد بود. موضوعی که علیاصغر فانی ،عضو شورای عالی آموزش و پرورش دیروز در یک برنامهی تلویزیونی در شبکه آموزش از آن انتقاد کرد و گفت: «این موضوع بسیار دیر اعلام شد و مدیران مدارس خودشان را برای آموزش مجازی به خصوص در شهری مثل تهران و سایر شهرهای قرمز آماده کرده بودند اما شاهد بودیم که از چهارشنبه و پنجشنبه یکباره بحث حضور در کلاس مطرح شد. به نظر بنده مدارس نمیتوانند آمادگی را به این سرعت کسب کنند».
او همچنین گفت که دوشنبه آتی جلسه شورای عالی آموزشوپرورش برگزار میشود و خواستیم دستور جلسه عوض شود و ما آنجا حرفهای خودمان را درباره بازگشایی بزنیم.
طی روزهای اخیر، نگرانیها دربارهی بازگشایی مدارس، مجلسیها را هم به واکنش واداشت. ولی اسماعیلی، نایب رئیس اول کمیسیون اجتماعی مجلس در حساب کاربریاش در توییتر نوشت: «آقای وزیر آموزش و پرورش، شتابزدگی در بازگشایی مدارس بدون تامین زیرساختها مخصوصا در مناطق محروم، به استقبال کرونا رفتن است. ایران فقط ولنجک نیست که آقازادههای حضرات غرق در بهترین امکاناتاند؛ دانشآموزان مناطق محروم حتی آب برای شستن دست ندارند! منتظر سوال و استیضاح باشید».
زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس هم در توییتی عدم توانایی مدارس در رعایت دقیق پروتکلها را برای سلامتی دانشآموزان خطرآفرین دانست و نوشت: «با اینکه معتقدیم هیچ چیز به اندازه آموزش حضوری موثر نیست، اما رفتارهای ناشناخته ویروس کرونا و عدم توانایی مدارس در رعایت دقیق پروتکلها میتواند سلامت آیندهسازان کشور را به خطر بیندازد. دولت باید تا رسیدن به یک شیوهنامه دقیق، از اتخاذ تصمیمهای خلقالساعه پرهیز کند».
با وجود این، طرفداران بازگشایی مدارس بر تصمیم خود پافشاری دارند.
بسیاری از مدارس اما، به خانوادهها این اختیار را دادهاند که آموزش حضوری یا غیرحضوری را برگزینند و حضور دانشآموزان را اجباری نکردهاند. خانوادههایی که آموزش غیرحضوری و استفاده از اپلیکیشن «شاد» و نشستن پای برنامههای آموزشی تلویزیون را برگزیدهاند سردرگمیهای دیگری دارند.
آنچه که حیرتانگیز است اینکه تاکنون، از سوی وزیر بهداشت دربارهی بازگشایی مدارس موضع روشنی گرفته نشده است.
رئیسجمهور روحانی اما در مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی جدید، با بیان اینکه «عدهای نمیخواهند فرزند خود را به مدرسه بفرستند و میخواهند یکسال دیرتر به مدرسه بروند» گفت: «اگر مسئولان بهداشتی یا مردم نگرانیهایی دارند باید برطرف شود. ما نمیخواهیم افراد را با دستبند به مدرسه بیاوریم. ما وظیفه داریم که بگوییم مدرسه و کلاس درس آماده است، معلمان سر کلاس هستند و دانشآموز میتواند بیاید، اگر هم کسی مشکلی داشت و بیماری داشت و مریض بود میتواند نیاید و از فضای مجازی دنبال کند».
در همین حال، پافشاری دستاندرکاران بر بازگشایی مدارس و تحمیل رنجی مضاعف بر خانوادههایی که حدود هفت ماه زیر بار سنگین اضطرابهای کرونا و خبرهای تلخ و نومیدکننده قرار دارند، بازار شائبه و شایعه را هم داغ کرده است. طی روزهای اخیر، پیامهایی در فضای مجازی رد و بدل میشود که در آن، مدعی هستند این تصمیم وزارت آموزشوپرورش در حمایت از مدارس غیرانتفاعی بوده است تا خانوادهها به بهانهی غیرحضوری بودن کلاسها، اقدام به خروج فرزندان خود از این مدرسهها نکنند. موضوعی که تاکنون در رد یا تایید آن، کسی از مسئولان حرفی نزده است.
امروز یکشنبه، دومین روز از سال تحصیلی جدید است. وزارت آموزشوپرورش از خانوادهها خواسته تا معلمان، خانوادهها و دانشآموزان، در صورتی که شاهد رعایت نشدن پروتکلهای بهداشتی در مدارس بودند، از طریق سامانهی shekayat.medu.ir اقدام کرده و شکایت خود را ثبت کنند؛ شکایات ثبت شده هفت تا ۱۰ روزه پاسخ داده میشود.
سال تحصیلی 1399 ـ 1400 آخرین سال تحصیلی در قرن حاضر، دانشآموزان، خانوادهها و مسئولان را در بوتهی آزمایشی سخت قرار داده است. / الف
نظر خود را بنویسید