فردای کرمان – گروه جامعه: مشاور ارشد رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به شیوع کرونا در استان و وضعیت بحرانی برخی شهرستانهای استان، گفت که کرونا مسریتر شده و احتمال سرایت آن نیز بیشتر شده است. نخعی با بیان اینکه آمار فوتیهای کرونا که هر روز اعلام میشود مربوط به بیمارانی است که تست کرونای آنها مثبت بوده، توضیح داد: «زمانی که تعداد مرگ بر اثر کرونا را اعلام میکنیم بر اساس قوانین بینالمللی فقط آماری مطرح میشود که تست آنها مثبت است، در حالیکه موارد زیادی در بیمارستانها هستند که تست آنها منفی میشود اما پزشک معالج معتقد است با توجه به شرایط بالینی، فرد مطمئنا به کرونا مبتلا شده است». وی گفت: «بر این اساس اگر آمار مرگومیر بیمارانی که دارای علائم کرونا هستند اما تست آنها منفی بوده را با آمار فوتیهای بیمارانی که تست کرونای آنها مثبت شده جمع بزنیم، آمار مرگومیر تقریبا دو برابر میشود».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، دکتر نوذر نخعی که شامگاه چهارشنبه هفتم آبانماه، در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت، با بیان اینکه شرایط شیوع کرونا در استان اصلا خوب نیست، بیان کرد: «امروز رکورد مرگومیر در چند ماه اخیر در استان زده شد و متاسفانه 24 نفر به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و در حال حاضر تقریبا هزار نفر در بیمارستانهای استان بستری هستند».
وی افزود: «در پیک گذشته تعداد بستریها در استان تقریبا به 800 نفر رسید اما الان در حالی که هنوز به پیک نرسیدهایم تعداد بستریها به عدد هزار رسیده است».
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان توضیح داد: «زمانی که تعداد مرگ بر اثر کرونا را اعلام میکنیم بر اساس قوانین بینالمللی فقط آماری مطرح میشود که تست آنها مثبت است، در حالیکه موارد زیادی در بیمارستانها هستند که تست آنها منفی میشود اما پزشک معالج معتقد است با توجه به شرایط بالینی، فرد مطمئنا به کرونا مبتلا شده است».
وی ادامه داد: «اگر آمار مرگومیر بیمارانی که دارای علائم کرونا هستند اما تست آنها منفی بوده را با آمار فوتیهای بیمارانی که تست کرونای آنها مثبت شده جمع بزنیم، آمار مرگومیر تقریبا دو برابر میشود».
نخعی بیان کرد: «بر این اساس، تعداد فوتیهای روز گذشته در کرمان را باید حدود 40 تا 50 مرگ ناشی از بیماری کرونا اعلام کرد».
وی افزود: «سال گذشته در آبانماه روزانه 35 تا 40 مرگ در کرمان داشتیم و الان کرونا به شایعترین علت مرگ تبدیل شده است و باید این بیماری را جدی گرفت».
کرونا مسریتر شده است
مشاور ارشد رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه علائم کرونا نسبت به قبل تغییراتی داشته، اظهار کرد: «علائم بیماری کرونا قبلا به تب، لرز، سرفه و گلودرد محدود بود اما اکنون علائم دارای طیف گستردهای است و میتواند شامل علائم گوارشی، شکم درد، تهوع، استفراغ، اسهال، درد مفاصل، درد کمر، از دست دادن حس بویایی و چشایی بهصورت کامل و یا تا حدی باشد، همچنین پنج درصد مبتلایان به قرمزی چشم مبتلا میشوند و پنج تا شش درصد نیز عوارض پوستی دارند».
وی با تاکید بر اینکه علائم بیماری کرونا طیف گستردهای را شامل میشود، گفت: «از مردم درخواست داریم در شرایط فعلی اگر علائمی مانند آبریزش بینی، گلودرد و بدن درد داشتند بنا را بر کرونا بگذارند و سعی کنند دو هفته از دیگران فاصله بگیرند».
نخعی خاطرنشان کرد: «کرونا مسریتر شده و احتمال سرایت آن نیز بیشتر شده است و اعضای زیادی در خانوادهها درگیر این بیماری هستند».
تهویۀ هوای فضاهای بسته جدی گرفته شود
وی در ادامه با اشاره به استفاده از ماسک برای پیشگیری از کرونا، توضیح داد: «در ابتدا عنوان شد که زدن ماسک ضرورت ندارد اما بعد مشخص شد که ماسک نقش محوری دارد و در کشورهای جنوبشرق آسیا مثل کره، تایوان و چین، که در کنترل کرونا نسبت به کشورهای اروپایی موفقتر بودند، استفادهی همگانی از ماسک در فرهنگ آنها بوده و الان نیز بیشتر استفاده میکنند».
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه در استفاده از ماسک باید اصولی را رعایت کرد، یادآور شد: «قبل از ماسک زدن باید دستها را شست، نباید به پوشش روی ماسک دست زده شود، ماسک را اصلا نباید پایین آورد، گاهی در جلسات و یا در یک جمع که عدهای دور هم نشستند ماسک را برمیدارند و چای مینوشند یا عدهای هنگام صحبت کردن ماسک را پایین میآورند که این کارها اشتباه است».
وی با بیان اینکه از نظر علمی تایید شده ویروس میتواند در هوا معلق بماند، بیان کرد: «به عنوان مثال گفته میشود اگر در اتوبوسی فرد آلودهای حضور داشته باشد و در اتوبوس بسته باشد تا نیم ساعت ویروس میتواند در هوا معلق بماند».
نخعی با تاکید بر تهویهی هوا در مکانهای بسته، افزود: «ویروس در سرما جاندارتر میشود و مسریتر است و فضای بسته سبب میشود انتقال آن به راحتی صورت بگیرد».
وی با بیان اینکه حتی اگر ماسک هم استفاده میشود باز باید فاصلهگذاری انجام شود، یادآور شد: «وقتی جایی آلودگی بیشتر میشود تعداد افراد دارای بیماری نیز بیشتر است و در نتیجه باید فاصلهگذاری بیشتر رعایت شود».
اگر دستورالعملهای بهداشتی کرونا را رعایت کنیم، به آنفلوآنزا هم مبتلا نمیشویم
مشاور ارشد رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان، بهترین درمان تنگینفس برای بیماران کرونا را اکسیژن دانست و گفت: «هیچوقت توصیه نمیکنیم در منزل از دستگاه اکسیژن استفاده شود اگر فرد بیماری که از دستگاه اکسیژن استفاده میکند سطح اشباع اکسیژن او از 93 درصد کمتر شود باید با پزشک مشورت کند تا مشخص شود که نیاز به بستری در بیمارستان دارد یا خیر».
وی دربارهی دغدغهی مردم برای تهیه و تزریق واکسن آنفلوآنزا، اظهار کرد: «واکسن آنفلوآنزا در حال حاضر در داروخانهها نیست اما مردم نباید دغدغه تهیهی واکسن را داشته باشند، در سالهای قبل مقدار زیادی واکسن روی دست دارخانهها میماند و تاریخ مصرف آن تمام میشد».
نخعی ادامه داد: «کرونا مسریتر و خطرناکتر از آنفلوآنزا است، اگر دستورالعملهای بهداشتی برای عدم ابتلا به کرونا را به خوبی رعایت کنیم، به آنفلوآنزا هم مبتلا نخواهیم شد زیرا راه انتقال آنها یکی است».
تستهای آنتیبادی برای تصمیمگیری پزشک ارزش ندارد
وی دربارهی انواع تستهای آنتیبادی و PCR، توضیح داد: «تستهای آنتیبادی که در بعضی از آزمایشگاههای خصوصی انجام میشود از نظر محافل بینالمللی علمی و وزارت بهداشت، فقط برای مقاصد پژوهشی و اینکه مشخص شود در جامعه چند فرد بیمار وجود داشته انجام میشود و برای تصمیمگیری پزشک ارزشی ندارد».
مشاور ارشد رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: «تنها آزمایشی که برای تصمیمگیری پزشک ارزش دارد تست PCR است».
وی دربارهی مراکز تست دانشگاه علوم پزشکی، گفت: «تاکنون این تست بر اساس معیارهای وزات بهداشت برای افراد خاصی مانند افراد بالای 60 سال یا بیماران دیابتی انجام میشد زیرا هزینهی تستها بالا است اما احتمالا وزات بهداشت در حال بازنگری در بحث تست است که تعداد بیشتری تست انجام شود».
نخعی دربارهی ایمنی فرد پس از ابتلا به کرونا، بیان کرد: «اخیرا در مقالات بینالمللی اعلام شده فردی که به کرونا مبتلا میشود تا یک ماه ایمن است و مواردی داشتیم برای بار دوم و سوم مبتلا شده و بیماری مرتبهی دوم شدیدتر هم بوده است».
وی با بیان اینکه کرونا واکسن ندارد و به این زودی از دنیا رخت برنمیبندد، تاکید کرد: «باید سبک زندگی خود را به گونهای تغییر دهیم که به بیماری مبتلا نشویم».
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: «پیشبینی میشود اگر رفتارها اصلاح نشود در آبان، آذر، دیماه شیوع کرونا شدیدتر شود، بنابراین پیشگیری مهمترین نکته است».
دعوت برای شرکت در مجلس عروسی اخلاقی نیست
وی ادامه داد: «یک نکتهی بسیار مهم در پیشگیری، تهویهی هواست، در هوای سرد که در و پنجرهها بسته میشود باید به تهویهی هوا در فضاهای بسته توجه کرد، اما نباید درجهی وسایل گرمایشی را زیاد کرد و پنجره را باز گذاشت بلکه باید با پوشیدن لباس بیشتر به تهویهی هوا نیز توجه کرد».
نخعی با بیان اینکه در فضاهایی مانند اتوبوس، تاکسی، مغازهها و ادرات تهویهی هوا خیلی مهم است، گفت: «وقتی آلودگی زیاد است باید دقت کرد و فاصلهی اجتماعی را بیشتر رعایت کرد».
وی با اشاره به خطر ابتلا در مجالس عروسی و ترحیم، افزود: «آمار فوت در استان افزایش یافته و تعدادی اصرار دارند مراسم ترحیم برگزار شود، این لطف نیست که در این مراسم شرکت کنیم و میتوان با ارسال پیام و یا تماس تلفنی ابراز همدردی کرد».
نخعی با بیان اینکه مراسم عروسی، جشن تولد و .... نباید برگزار شود، ادامه داد: «کرونا در نیمهی دوم سال میهمان ما هست و نباید تصور کرد که تالارها تا چند هفته دیگر باز میشوند و مشکل برطرف میشود. رفتن به عروسی و دعوت برای حضور در مراسم عروسی یعنی دعوت برای شرکت در میدان مرگ، بنابراین این کار به هیچعنوان اخلاقی نیست». /پ
نظر خود را بنویسید