فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که؛ «چرا وقتی ویروس کرونای ما با دیگر کشورها تفاوتی ندارد، مرگومیرهای ما بالاتر است؟ و در حالیکه، در نیت مثبت و خیرخواهانهی مدیران نظام درمان؛ همچنین، در مهارت، تخصص و فداکاری متعهدانه و عاشقانهی آن بخش کوچکی از کادر درمان که در خط مقدم جبههی درمان کرونا هستند تردیدی نیست اما آیا فکر نمیکنید در فرایند و ساختار و چینش نیروهای درمانی در سایتهای بیمارستانی بهویژه در آیسییو ضعفهایی وجود دارد که نتیجهاش، هم خستگی و فرسودگی کادر درمان و هم افزایش مرگومیرها شده است؟» توضیحات مفصلی داد و با بیان اینکه میزان مرگومیر بیماران کرونا در استان کرمان از متوسط کشور کمتر است، تصریح کرد که برای درمان بیماران و نجات کسانی که جان خود را از دست دادند، هرکاری که توانستند انجام دادهاند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، دکتر حمید رشیدینژاد، عصر پنجشنبه هشتم آبانماه، در نشست خبری با موضوع کرونا که بهصورت مجازی و حضوری برگزار شد، با بیان اینکه حساسیتها از ابتدای شیوع کرونا در استان کرمان وجود داشته اما در دور اول این بیماری، حساسیت شدیدتر بود ضمن آنکه از اواخر فروردینماه و اسفندماه سال گذشته محدودیتها نیز زیادتر بود، افزود: «در ماههای تیر و مرداد با پیک بیماری در موج دوم روبهرو بودیم اما موج سوم این بیماری در استان کرمان سختتر از دو دور قبل بوده و بنابراین باید سختگیریها و محدودیتها را نیز بیشتر کنیم».
وی با قدردانی از تلاشهای رسانهای در استان و با بیان اینکه رسانهها با اطلاعرسانی و اقناعسازی مردم به کاهش بیماری کمک کنند، ادامه داد: «در پیک موج دوم بیماری که با سنگینترین آمار در تیرماه و مردادماه روبهرو بودیم، موارد بستری قطعی و مشکوک به کرونا در بیمارستانهای استان در حدود ۸۰۰ نفر بود اما، در حال حاضر نزدیک به ۱۰۰۰ بیماری بستری در بیمارستانهای استان داریم».
وی اضافه کرد: «بیماران فعلی، نسبت به گذشته، بدحالتر هم هستند».
وی سپس گفت: «تا صبح امروز پنجشنبه، در کل استان ۹۷۴ نفر به دلیل بیماری قطعی کووید ۱۹ و بیماریهای تنفسی در بیمارستانهای استان بستری هستند که در حدود ۶۰ درصد آنها جواب تست PCR مثبت شده و مابقی نیز با تشخیص پزشک، مبتلا به کرونا معرفی شدهاند».
وی افزود: «از بین این بیماران، حدود ۱۷۰ نفر در بخشهای مراقبتی ویژه بستری هستند که نزدیک نیمی از آنها زیر دستگاه ونتیلاتور و تنفس مصنوعی هستند».
وی توضیح داد: «در این پیک جدید، حدود 180 بیمار در روز در بیمارستانهای استان بستری میشوند و متاسفانه از سوی دیگر، تعداد ترخیصیهای روزانهی ما، کمتر از موارد بستریها است».
وی با بیان اینکه روزانه بهطور متوسط، ۲۰ درصد به بیمارانِ بستری شده در بیمارستانهای استان اضافه میشود و اگر این روند ادامه داشته باشد قطعا با کمبود تخت بیمارستانی در روزهای آینده روبهرو خواهیم شد، اظهار کرد: «تاکنون با کمبود تخت بیمارستانی در استان مواجه نشدهایم و کسی روی ویلچر یا برانکارد معطل نمانده است اما اگر این اتفاق بیفتد، مجبوریم نقاهتگاههای پیشبیمارستانی راهاندازی کنیم که خدا کند کار به آنجا نکشد».
رشیدینژاد، دربارهی مرگومیرهای کرونا در استان نیز گفت: «مدتی، آمار مرگومیر ناشی از ابتلا به کووید ـ ۱۹ در استان کرمان روزانه پنج مورد بود و حتی یک روز به صفر هم رسید. اما در این پیک، شاهد دو رقمی شدن موارد مرگومیر هستیم به طوری که روز گذشته، ۲۴ مورد مرگ ناشی از ابتلای قطعی به این بیماری داشتیم که این، آمار قطعی بوده و طبیعی است افرادی جواب تست تشخیصی آنها منفی بود و فوت کردند اما جزو این آمار نیامده است».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان با بیان اینکه امیدوارم سیر نزولی بیماری را داشته باشیم، گفت: «نمیدانیم در روزهای آینده چه اتفاقی خواهد افتاد و همهچیز، بستگی به قطع زنجیره دارد».
رشیدینژاد در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به پرسش کرماننو، مبنی بر اینکه چه شد بیماری در مناطق شمالی استان شدت گرفت؟ توضیح داد: «بخشی از این وضعیت، حاکمیتی و بخشی از آن به رعایت مردم برمیگردد. اگر همهی جوامع را در نظر بگیرید به جز دو کشوری که سختگیری کردند و نتیجه هم گرفتند؛ بقیه، چه کشورهای توسعهیافته و چه در حال توسعه، روند رو به رشد افزایشی دارندو مهمترین موضوع اما، محدودیت و سختگیری است. هم باید محدودیت باشد و هم نظارت سختگیرانه باشد. محدودیت و سختگیری باید باهم باشد و عادت در مردم شود که مثلا بگویند حتی اگر باشگاه ورزشی باز است، فرزندم را نفرستم».
وی سپس گفت: «عوامل خیلی متعددی در بروز این شرایط دخیل هستند؛ برخی، تاثیر باز شدن مدرسهها را مطرح میکنند که منکر آن نیستیم. هر تجمعی که وجود داشته موثر بوده است. برای همین، محدودیتها همهی موراد را دربرمیگیرد از جشن عروسی تا عزای رسمی و خانوادگی نباید برگزار شود».
وی اضافه کرد: «بنابراین، هرجا تجمعی رخ داده، زمینه برای تماسها فراهم شده است».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان سپس، در پاسخ به فردایکرمان دربارهی ضعفهای موجود در بیمارستانها که منجر به خستگی و فرسودگی کادر درمان و همچنین، افزایش مرگومیرها شده است، توضیح داد: «میتوانیم کشور خودمان را با کشورهای توسعهیافته و استان خودمان را با استانهای دیگر مقایسه کنیم.
در مقایسه با دیگر استانهای کشور، کرمان با امکانات موجود، از متوسط کشوری کم ندارد نسبتا قابل قبول هم هست. اما شاید در مقایسه با کشورهایی که مرگومیر کمتری به نسبت جمعیت دارند؛ ضعف زیرساختی به کمبود تختهای بستری برمیگردد ولی در کرمان عرض کردم، هنوز مریض کرونایی که نتوانسته باشیم برایش تخت تامین کنیم نرسیدهایم».
وی افزود: «شدت بیماری بیشتر شده و بیماران نسبت به قبل بدحالتر هستند و کمی دیرتر مراجعه میکند و موضوع را سادهتر گرفتهاند؛ بنابراین با بدحالی بیشتری مراجعه میکند طبیعی است احتمال مرگومیر بالاتر میرود».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که در فرایند درمان بیماران کرونا از چه تخصصهایی کمک گرفته میشود و آیا در این زمینه کمبود و ایرادی وجود ندارد که باعث خستگی پرسنل شده است؟ اظهار کرد: «دو تخصص عفونی و بیهوشی در این زمینه، نقش کلیدی دارند. از ظرفیت تمام متخصصان عفونی استان، چه دانشگاهی و چه غیردانشگاهی داریم استفاده میکنیم. تا حالا چهار جلسه خودم با آنها داشتم. خودشان هم جلسات مکرری داشتند تا شیوههای جدید درمانی که هشت ورژن پروتکل درمانی تاکنون از سوی وزارت بهداشت ارسال شده را با هم هماهنگ کنند چرا که برای بیماران یکسان، شیوههای یکسان باید بهکار برده شود».
وی افزود: «همچنین، از متخصصان ریه در جاهایی که ممکن بوده، مثل مرکز استان استفاده کردیم، هم از متخصصان داخلی و هم اطفال نیز کمک کردهایم. همهی ظرفیتهای متخصصان ذیربط و مربوطه استفاده کردیم و در جلسات علمی وزارتخانه هم مشارکت میکنیم».
رشیدینژاد سپس گفت: «پرسنل هم، همان پرسنل دانشگاهی هستند. زمانی در برخی قسمتها بسیج جامعهی پزشکی مثلا در نقاهتگاه هم آمدند کمک کنند. تا الان، با نیروی غیراستخدامی که تعریف نشده باشد کار نکردیم. البته مجوز گرفتیم و تعدادی نیرو را اضافه کردیم ولی، طبیعی است که وقتی بیمار زیاد شود نیرو خسته میشود. تا الان هم ما شرمندهی پرسنل هستیم. زحمت فراوانی میکشند و هم از لحاظ روحی و جسمی شرایط دشواری دارند».
وی با بیان اینکه به تختهای ویژه هم افزوده شده است، ادامه داد: «در برخی مناطق تا چهار برابر این تختها افزوده شده، میزان ونتیلاتور در چهارماه در بیمارستان افضلیپور سه برابر قبل افزایش یافت. ضمن اینکه آموزش پرسنل را هم انجام دادیم ولی افراد، یک توانی بیشتر ندارند. در زمینهی دارو اوایل کمی محدودیتهایی وجود داشت که اکنون کمبود دارو و تخت نداریم ولی پرسنل بسیار خسته هستند و وقتی تعداد بیمار زیاد میشود کیفیت خدمات پایین میآید».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان با تاکید بر اینکه هرکاری که برای درمان بیماران، لازم بوده هماهنگ با دیگر استانها و دانشگاهها انجام شود، کم نگذاشتیم، گفت: «طبیعی است بین پزشکی که پنج بیمار دارد با پزشکی که 10 بیمار دارد، تفاوت وجود دارد؛ اما در مقایسه با کشورهای خیلی پیشرفته، ضعف زیرساختی وجود دارد و مرگومیر به جمعیت، در کل ایران نسبت به برخی کشورها بالاتر است».
وی تصریح کرد: «مرگومیر در استان ما از متوسط کشوری کمتر است».
نخعی، مشاور ارشد رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز در توضیح بیشتر اظهار کرد: «شاخص بینالمللی برای سنجش میزان مرگ به این صورت است که تعداد موارد مرگ که تست قطعی دارند در صورت کسر و در مخرج کسر هم تعداد جمعیت است تا عددی حاصل شود. ما رتبهی 25 در دنیا داریم».
وی افزود: «در مرگها، کمشماری نکردیم. یک مورد مرگ قطعی هم نیست که کتمان شده باشد».
وی ادامه داد: «در کشور ما بهازای هر یک میلیون نفر، تاکنون 400 نفر فوت کردهاند که این عدد، در استان ما 335 نفر است. بنابراین، مرگ در استان ما، نسبت به میانگین کشوری کمتر است». / الف
نظر خود را بنویسید