فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: میگویند فروشندگان کیفوکفش در کرمان بیش از همهی دیگر کسبه در دوران پاندمی کرونا، خسارت مالی دیدهاند و ضرر و زیان آنها، حتی شاید از بخش گردشگری هم بیشتر باشد.
از ابتدای امسال، حدود 130 فروشگاه کیفوکفش در کرمان تعطیل شده و روند ابطال پروانهها همچنان ادامه دارد. تعطیلات کرونایی و رکود در بازار، باعث شده که نتوانند اجناس زمستانی خود را بفروشند، چکهای آنها برگه شده و، تولیدکنندگان تهرانی و تبریزی، اعلام کردهاند فقط نقدی کیفوکفش خود را به کرمانیها میفروشند. نقدینگیای که وجود ندارد. رئیس اتحادیه و معاون دوم اتحادیه در گفتوگو با فردایکرمان نسبت به عواقب این اتفاقات در این صنف هشدار داده و خواستار رسیدگی مسئولان به مسائل آنها هستند. سعید حاجمرادعلی، معاون دوم اتحادیه میگوید که بیشتر کسانی که مغازه را تعطیل میکنند، دارند سراغ دستفروشی میروند. هم سرمایه و هم اعتبار و آبروی این کسبه رفته است و کسی هم به مشکلات آنها اعتنایی ندارد.
او با بیان اینکه اعضای اتحادیه صنف کیفوکفش وضعیت وخیمتری نسبت به همه دارند، یادآور میشود که این صنف، اسفندماه گذشته، خود را برای فروش نوروزی آماده کرده بود که با تعطیلات کرونایی، در اسفندماه و فروردینماه، اجناس در انبار مغازهها ماند. بعد از بازگشاییها هم، به دلیل شرایط اقتصادی جامعه، چندان رونقی در این صنف ایجاد نشد. به گفتهی حاجمرادعلی، نوروز و بازگشایی مدارس، دو دورهی پیک فروش کیفوکفش هستند که تاکنون، هر دو فرصت از دست رفته است. او علاوه بر تعطیلی مدارس، و دانشگاهها، به تعطیلی مجالس عروسی و میهمانیها که تاثیر بر فروش این صنف داشته نیز اشاره میکند و با بیان اینکه کالاهای ما فصلی است و با تغییر هر فصل، نوع جدیدی از آن باید به بازار بیاید، اظهار میکند: «سه فصل گذشته و ما در رکود هستیم. چکهای زیادی از همکاران ما در این صنف برگشت خورده و اعتبارشان از دست رفته و حالا تولیدکنندگان هم جز نقدی، جنس به آنها نمیفروشند».
او ادامه میدهد: «در اسفندماه، صنف کیفوکفش در کرمان، زودتر از همهی استانهای کشور تعطیل شد. همکاران ما در دیگر استانها توانستند فروش نوروزی داشته باشند ولی ما تعطیل شدیم. دولت گفت که وام میدهد؛ برای یک نیروی کار، ماهانه 850 هزار تومان حق بیمه و حدود چهار میلیون تومان حقوق پرداخت میشود. دولت آمده وام شش میلیون تومانی میدهد. چه فایدهای دارد؟ همکاران ما از این تسهیلات استقبالی نکردند چون به هیچ دردشان نمیخورد».
او میگوید که در تعطیلات آذرماهی، اتحادیه محل بروبیای صاحبان این صنف در کرمان شده بود که مدام میآمدند و میگفتند ما چه باید بکنیم؟ اجناسمان مانده، قدیمی شده و دیگر مشتری ندارد، اجارهی مغازه و مالیات و حق بیمه هم مانده، مخارج زندگی خودمان هم هست. او ادامه میدهد: «ما هم هیچ جوابی نداریم به همکاران بدهیم. میخواستیم در این دوره از فعالیت اتحادیه، تولیدیهای کرمان را فعال کنیم اما حالا کارمان شده ابطال پروانهی خردهفروشیها. کرمان تا اوایل دههی شصت، بیش از 100 کارگاه تولید کیفوکفش داشت اما همه تعطیل شدند. حالا هم فروشگاهها در حال تعطیلی است. هیچکس از مسئولان به فکر این مسائل نیست».
او از ارسال نامهای به معاون سیاسیوامنیتی و معاون اقتصادی استاندار خبر داده و میگوید: «تقاضا کردهایم به اعضای صنف کیفوکفش، وام 300 میلیون تومانی بدهند. تنها راه نجات این صنف، همین است. نقدینگی نداریم و تولیدکنندگان چک هم قبول نمیکنند. اگر این روند فعلی ادامه پیدا کند، تا پایان نوروز، تعداد واحدهای تعطیلشده حتما به 200 مورد خواهد رسید».
به گفتهی حاجمرادعلی این نامه حدود 10 روز پیش، به معاونان استاندار ارسال شده و هنوز هم جوابی به آن داده نشده است.
او با اشاره به اینکه اکثریت همکاران ما به سمت دستفروشی رفتهاند و برخی هم به آژانسها و اسنپ رفتهاند، اظهار میکند: «مسئولان چشم بر روی مشکلات این صنف بستهاند و اصلا درکی از وضعیت بحرانی آن ندارند. در همین شرایط، وقتی هم که مغازهها باز میشود بازرسان میآیند و پروانهی کسب و اتیکت قیمت را بررسی میکنند. میگویند باید طبق فاکتور قیمت بزنید. فاکتوری که مربوط به اسفندماه است و ما الان همان جنس را داخل ویترین گذاشتهایم را چهطور براساس نرخهای امروز قیمت بزنیم؟ واقعا دولتیها درد ما را نمیفهمند. هرچه هم که میگوییم، کسی اعتنایی نمیکند».
او تاکید میکند که هیچ صنفی، حتی پوشاک، به اندازهی کیفوکفش متضرر نشده است و میگوید این صنف، از حمایتهای دولتی هم کاملا نومید هستند.
مهدی آتشخوار، رئیس اتحادیه صنف کیفوکفش هم با تایید این اظهارات، میگوید: «اینها درد دل تمام اعضای صنف ماست. از اسفندماه سال گذشته ضرری که ما دیدیم، هیچ صنف دیگری ندید. هیچکس به دادمان نمیرسد. آبانماه گفتند فعالیت تا ساعت چهار و نیم، بعد گفتند تا ساعت شش عصر، بعد گفتند دو هفته تعطیل. هر یک ساعتی که مغازهها بسته باشد، زیان و خسارت است. وقتی هم که بازار باز است، کسی خرید نمیکند».
او میافزاید: «الان هم که تولیدکنندگان بهخاطر چکهای برگشتی، فروش غیرنقدی ندارند و نمیدانیم با این چالش جدید چه بکنیم».
آتشخوار ادامه میدهد: «باور کنید همکاران ما اینجا گریه میکنند و میگویند نمیدانیم با اجاره و با هزینههای زندگیمان چه باید بکنیم».
او از مسئولان میخواهد تا حساب این صنف را از بقیه جدا کنند و بهطور ویژه به مسائل آنان بپردازند تا بیش از این، شرایط بحرانی نشده است. .
در ابتدای امسال، حدود 360 واحد صنفی کیفوکفش در کرمان فعالیت داشتهاند که تاکنون 130 واحد آن تعطیل شده است. / الف
نظر خود را بنویسید