فردای کرمان - گروه فرهنگوهنر: در مورد حضرت فاطمه(س) سخنرانی، مقاله و کتاب فراوان است، اما کمتر مطلبی به اندازهی سخنرانی دکترعلی شریعتی با عنوان «فاطمه فاطمه است»، تا کنون توجه برانگیز بوده است. به مناسبت این ایام که همه سوگوار آن حضرت هستیم، بخش کوتاهی از این سخنرانی را که نیم قرن پیش ایراد شده و پس از آن بارها به صورت کتاب منتشر شده است، بازنشر میکنیم:
... فاطمه در همه ابعاد گوناگون «زن بودن» نمونه شده بود. مظهر یک «دختر»، در برابر پدرش. مظهر یک «همسر»، در برابر شویش. مظهر یک «مادر»، در برابر فرزندانش. مظهر یک «زن مبارز و مسئول»، در برابر زمانش و سرنوشت جامعهاش. وی خود یک «امام» است. یعنی یک نمونه مثالی، یک تیپ ایده آل، یک «اُسوه»، یک «شاهد» برای هر زنی که میخواهد «شدن خویش» را خود انتخاب کند.
به گزارش فردایکرمان، او با طفولیت شگفتاش، با مبارزهی مداماش در دو جبههی خارجی و داخلی در خانهی پدرش، خانهی همسرش، در جامعهاش، در اندیشه و رفتار و زندگیاش، «چگونه بودن» را به زن پاسخ میداد. نمیدانم از او چه بگویم؟ چگونه بگویم؟ خواستم از «بوسوئه» تقلید کنم، خطیب نامور فرانسه که روزی در مجلسی با حضور لوئی، از «مریم» سخن میگفت. او گفت، هزار و هفتصد سال است که همهی سخنوران عالم درباره مریم داد سخن دادهاند. هزار و هفتصد سال است که همهی فیلسوفان و متفکران ملتها در شرق و غرب، ارزشهای مریم را بیان کردهاند. هزار و هفتصد سال است که شاعران جهان، در ستایش مریم همهی ذوق و قدرت خلاقهشان را بکار گرفتهاند. هزار و هفتصد سال است که همهی هنرمندان، چهرهنگاران، پیکرهسازان بشر، در نشان دادن سیما و حالات مریم هنرمندیهای اعجازگر کردهاند؛ اما مجموعهی گفتهها و اندیشهها و کوششها و هنرمندیهای همه در طول این قرنهای بسیار، به اندازهی این یک کلمه نتوانستهاند عظمتهای مریم را باز گویند که:
«مریم مادر عیسی است».
و من خواستم با چنین شیوهای از فاطمه بگویم، باز درماندم.
خواستم بگویم: فاطمه دختر خدیجهی بزرگ است، دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که: فاطمه دختر محمدۖ است، دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که: فاطمه همسر علی است، دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که: فاطمه مادر حسنین است، دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که: فاطمه مادر زینب است، باز دیدم که فاطمه نیست.
نه؛ اینها همه هست، و این همه فاطمه نیست.
فاطمه فاطمه است... / الف
نظر خود را بنویسید