فردایکرمان ـ گروه جامعه: اراکیها در تکاپوی تهیهی پروندهی ثبت جهانی بازار تاریخی خود هستند. بازاری که قدمت آن کمتر از بازار کرمان بوده و در دوران فتحعلیشاه ساخته شده و 200 سال عمر دارد.
در مجاورت این بازار اما، پلی ساخته شده که به گفتهی مدیرکل میراثفرهنگی استان مرکزی، با شهرداری توافق کردهاند تا پل حذف و بازار بتواند ثبت جهانی بشود.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی ۳۰ خرداد ماه اظهار کرد: «استان مرکزی ثبت بازار تاریخی اراک را در اولویت قرار داده و براساس این تصمیم، تمامی مجموعه بنای بازار با کاروانسراها، سراها، راستههای اصلی و فرعی، تیمچهها و الحاقات برای ثبت پیشنهاد داده شده است».
مصطفی مرزبان با بیان اینکه طی دو سال گذشته قرارداد تهیهی پرونده ثبت جهانی امضا شده است، افزود: «این پرونده توسط مشاور در حال تهیه و آمادهسازی است و حداکثر تا پایان سال آماده و برای وزارت میراثفرهنگی ارسال خواهد شد».
وی اظهار کرد: «ثبت جهانی یک بنا به عوامل مختلفی از جمله معماری منحصر به فرد، حذف دخل و تصرفهایی که اصالت بنا را تحت تاثیر قرار داده و مواردی از این دست مشروط است. با توجه به لزوم حذف دخل و تصرفات، حذف پل خیبر در محدوده بازار که منظر این بنای تاریخی را تحتالشعاع قرار داده در دستور کار است».
وی ادامه داد: «پل خیبر در نزدیکی بازار اراک یکی از موانع ثبت جهانی این مجموعه است، میراثفرهنگی و شهرداری موافق جمعآوری این پل هستند. مقرر بود این پل جمعآوری شود و شورای شهر هم موافقت کرده بود، اما به نظر میرسد با توجه به مسائل ترافیکی شهر، این موضوع تاخیر داشته و هنوز تکلیف آن روشن نشده است».
مرزبان در خصوص معماری و سابقه تاریخی بازار اراک، با اشاره به تقارن هندسی و معماری منحصر بهفرد این مجموعه، توضیح داد: «بازار اراک با عمری حدود ۲۰۰ سال در زمان فتحعلیشاه به دست یوسفخان گرجی بنا گذاشته شد و به نوعی هسته اولیه شهر محسوب میشد. این مجموعه ۱۴هکتار مساحت دارد و به صورت دو راسته بازار عمود برهم و براساس طرحی از پیش اندیشیده ساخته شده است و بر خلاف بازارهای دیگر مسیر آن به صورت آزاد و منحنی نیست، بلکه مسیرها منظم و دارای تقارن هندسی هستند».
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی با اشاره به اینکه مرغوبیت محصولات کشاورزی در منطقه عراق (اراک) و نیز شهرت جهانی فرش ساروق و نیاز به ایجاد مرکزی برای فروش محصولات، انگیزه اصلی ایجاد شهر و بازار اراک از نظر اقتصادی بود، بیان کرد: «به علت معماری خاص به کار رفته در ساخت بنای بازار، هوای داخل آن در زمستان گرم و متبوع و در تابستان علیرغم سر پوشیده بودن، بسیار خنک است. همین ویژگیها و زیبایی خیرهکننده سراها موجب شد که اداره کل میراث فرهنگی، در صدد ثبت جهانی این اثر باشد و امیدواریم که این امر در سال ۱۴۰۰ به سرانجام برسد».
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی اضافه کرد: «هیچ بازاری مانند بازار تاریخی اراک در کشور با این نظم در سراها و طول راسته نیست و مرمت و حفاظت از آن به تعامل بین دستگاهها و خود بازاریان نیاز دارد. ثبت جهانی آثار تاریخی اهمیت بسیاری دارد، زیرا موجب میشود یک ردیف اعتبار جداگانه دریافت کنند و دست میراثفرهنگی برای مرمت و حفاظت از آنها باز باشد»./ الف
نظر خود را بنویسید