فردای کرمان – گروه جامعه: رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان با اشاره به نقش رسانه در اصلاح حکمرانی در جامعه گفت: «آنها با کم آسیب کردن تبعات جراحیهای اقتصادی، میتوانند با مطالبهگری از مسئولان ایفای نقش کنند».
طبیبزاده موضوعات مهم استان را کمبود آب، انرژی و شرکتهای دانش بنیان دانست و از رسانهها خواست تا با دستهبندی این موضوعات بر اساس میزان تاثیر آنها بر سهولت در ایجاد همراهی، سهولت در ایجاد مطالبات و همچنین تاثیری که بر اقتصاد استان دارند، این موارد را پیگیری کنند.
وی تاکید کرد کسانی که در صدر مسئولیت استان قرار دارند باید رسانهها را به عنوان یک ابزار توسعه تقویت کنند، زیرا رسانهی قدرتمند و قاطع میتواند یکی از عوامل توسعه باشد.
بزرگترین شبکۀ رانت کشور در انرژی صورت گرفته است
به گزارش خبرنگار فردای کرمان؛ سیدمهدی طبیبزاده با حضور در دفتر پایگاه خبری «فردای کرمان» و هفتهنامه «استقامت» بیان کرد: «اعتقاد قلبی دارم که رسانهها میتوانند به اصلاح حکمرانی بپردازند، ما در بخشهای مختلف نه تنها حکمرانی خوب نداریم که حکمرانی بد داریم».
وی ادامه داد: «ابتداییترین موضوعات در سادهترین بخش اقتصاد کشور یعنی کشاورزی، که همیشه در طول تاریخ بوده در حال حاضر در کشت، برداشت، آب، فراوری و صادرات مشکل دارد و رسانه میتواند به تکتک اینها بپردازد».
رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه ما باید به کمک رسانه به اصلاح حکمرانیها در هر حوزه بپردازیم، یادآور شد: «اخیرا ما اندیشکدههایی تاسیس کردیم و در حال مذاکره با افراد صاحبنظر هستیم و گاهی قرارداد میبندیم که بیایند و بد حکمرانیها را در زمینهی آب و انرژی اعلام کنند تا بدانیم چه سیاستهایی در حوزهی انرژی اتخاذ کردیم که امروزه بزرگترین شبکهی رانت و فساد کشور در انرژی صورت گرفته است. یک رانت رسمی که تمام کشور گرفتار آن است».
وی با اشاره به اینکه این رانت 86 میلیارد دلار است، گفت: «این عدد حتما یکسری مجموعهها را تامین میکند و هر کس سعی میکند در هر جای این مجموعه قرار دارد آن را حفظ کند؛ به عنوان مثال در مجلس تصویب میشود که قیر ارزان ارائه شود یا مدارس میگویند انرژی ما مجانی شود».
طبیبزاده اظهار کرد: «رسانه میتواند این را به عنوان یک مطالبهی عمومی و اینکه ما داریم ذخایر بیننسلی را مصرف میکنیم پیگیری کند و تاکید کند که لازم است این کار اصلاح شود و باید مردم را قانع کند که لازم است در بعضی جاها یک جراحی انجام شود».
از لحاظ تولید محتوا در خدمت رسانه هستیم
وی افزود: «رسانه میتواند در اصلاح حکمرانیها، روشهای همراهسازی جامعه، کم آسیب کردن تبعاتی که ممکن است جراحیهای اقتصادی ایجاد کند، کشف فساد و مطالبهگری از مسئولان نقش ایفا کند».
رئیس اتاق کرمان ادامه داد: «اما سوال این است که آیا رسانه تاکنون توانسته این نقش خود را ایفا کند؟ چه محدودیتها و معذوریتهایی داشته؟ در این جا اتاق بازرگانی از لحاظ تولید محتوا در خدمت رسانه است زیرا وابسته به هیچ دستگاه سیاسی نیست. ما از مردم هستیم و بیانگر نظرات فعالان اقتصادی هستیم بنابراین میتوانیم با هم کار کنیم».
نسبت به اعداد و ارقام حسی وجود دارد
طبیبزاده خواستار توجه بیشتر رسانهها به موضوع آب شد و گفت: «نبود آب تمدن کرمان را از بین میبرد. آیا میتوان هفت میلیارد مترمکعب آبی که در استان مصرف میشود را با انتقال از دریا تامین کرد؟ با وجود همهی کارهایی که انجام شده 150 میلیون مترمکعب آب منتقل شده است».
وی توضیح داد: «ما 6.4 میلیارد مترمکعب آب شیرین در بخش کشاورزی مصرف میکنیم و اگر 30 و حتی 10 درصد صرفهجویی کنیم هزینهی چهار پروژهی انتقال آب است».
رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه نسبت به اعداد و ارقام حسی وجود دارد، بیان کرد: «گاهی در جلسات این اعداد را مطرح میکنم ولی در حالی که باید این آمارها جمع را تکان دهد به راحتی پذیرفته میشود».
وی افزود: «قانونی در زمینهی حفظ مالکیت اراضی و باغهای کشاورزی وجود دارد که باید حتما زمین و باغ کشاورزی برای مالکیت سبز نگه داشته شود که اصلاح این قانون میتواند 20 تا 30 درصد در مصرف آب صرفهجویی ایجاد کند».
طبیبزاده با بیان اینکه تولید هر کیلووات ساعت برق در کشور سههزار تومان هزینه دارد، ادامه داد: «فقط 1400 تومان آن، هزینهی سوخت است بعد نگران این هستیم که مردم برق نداشته باشند و کمبود برق را به کارخانجات تحمیل میکنیم»
وی با بیان اینکه مس شهید باهنر به دلیل قطع برق در مرداد ماه 30 درصد افت تولید داشته است، یادآور شد: «کل صنایع کوچک استان کرمان سال گذشته 660 میلیارد تومان به دلیل قطع برق متضرر شدند».
رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه این مساله به نوعی اضمحلال منابع به قیمت خرید محبوبیت است، بیان کرد: «اعلام میکنیم مردم خط قرمز هستند و باید برق آنها تامین شود؛ در نتیجه قطع برق را به کارخانجات تحمیل میکنیم و این باعث ضرر و زیان زیاد صنایع در کشور میشود».
وی تاکید کرد: «رسانهها باید این موارد را به مردم بگویند که اگر برق آنها قطع نشده سبب بیکاری کارگران شده، سرمایهی اجتماعی از بین رفته و اگر به مردم بگوییم کسی قبول نمیکند، اما این به چه قیمتی به صنایع تحمیل میشود؟».
طبیبزاده افزود: «کل بودجهی عمرانی و جاری استان بیش از 5 هزار میلیارد تومان نیست اما سوبسید انرژی در استان بیش از 50 هزار میلیارد تومان است».
وی ادامه داد: «سر یک سفره نشستیم و نمیدانیم چه میکنیم، روزی بیدار میشویم که در استان نه آب خواهد بود، نه معدن، نه کشاورزی اقتصادی و نه نخبگان».
رئیس اتاق کرمان خاطرنشان کرد: «با این رشد جمعیت سه میلیون و 500 هزار یا چهار میلیون نفری، در 20 سال آینده چه باید کرد؟
وی گفت: «به فرض اینکه 15 هزار مگاوات انرژی خورشیدی تولید شود – در حالی که الان در کشور کمتر از هزار مگاوات و در کرمان 60 مگاوات است - اگر تولید برقآبی باشد و یا برق بادی باشد در سال 1420 برای تامین برق کشور باید گاز وارد کنیم»!
طبیبزاده یادآور شد: «20 سال زیاد دیر نیست. وقتی آب و معدن نداشته باشیم و کارخانجات نتوانند کار کنند چه میتوان کرد؟».
رسانه واقعیات اقتصادی جامعه را اطلاعرسانی کند
وی ادامه داد: «انتظار ما این است که رسانه واقعیات اقتصادی جامعه را به اطلاع مردم برساند. رسانه میتواند تحلیل کند خاموشی تحمیلی برق صنایع به قیمت تامین برق خانوارها در استان چه فاجعهی اقتصادی را بار آورده؟ چند فاجعهی این شکلی را میتوانیم تحمل کنیم؟ ضمن اینکه باید منتظر باشیم زمستان به دلیل کمبود گاز باز هم با این مشکل روبهرو خواهیم بود. تا چه زمانی باید این داستانها اتفاق بیفتد و ما نتوانیم بین آنها تعادل ایجاد کنیم؟».
رئیس اتاق کرمان اظهار کرد: «رسانهها باید این واقعیت ملموس را به مردم بگویند. برق برای دولت نیست که بگوییم آن را مصرف میکند، برق برای خود ماست اگر نباشد چراغ ما خاموش است».
بیتفاوتی نسبت به فعالان اقتصادی آزاردهنده شده است
طبیبزاده همچنین با اشاره به فضای کسبوکار استان، گفت: «رسانهها میتوانند با یک فعال اقتصادی همراه شوند تا ببینند صدور مجوز از فضای پیچیده هم گذشته و به سطح آزاردهندگی رسیده، بیتفاوتی و بیانگیزگی به قدری آزاردهنده شده که اشک فعال اقتصادی درآمده زیرا با درهای بسته و ذهنهای بستهای مواجه هستند».
وی با بیان اینکه هیچ جامعهای بدون توسعهی ذهنها توسعه نیافته، گفت: «آدمها باید بلندنظر شوند تا جامعه هم توسعه یابد».
رئیس اتاق کرمان خاطرنشان کرد: «هیچ عاملی موثرتر از نیروی انسانی در عقبماندگی جامعهی کرمان دخیل نیست. این توسعهی ذهنی در همهی مراحل تصمیمگیری وجود دارد. نتوانستیم آدمهای بلند نظری تحویل جامعه بدهیم که حل مشکل یک فعال اقتصادی را کمک به توسعهی استان بدانند».
وی با بیان اینکه ما ارزش زمان را نمیدانیم، یادآور شد: «برای مدیر دولتی فرق نمیکند که کار اربابرجوع را زودتر انجام دهد و از او میخواهد یک روز دیگر مراجعه کند در حالی که بابت هر ساعت، فرد سرمایهگذار متضرر میشود».
طبیبزاده با تاکید بر اینکه حسی نسبت به اشتغال و سایر اعداد نداریم، افزود: «هیچ کس سوال نکرد اگر کرمان استان اول در سرمایهگذاری است چرا سال گذشته 33 هزار شغل منفی و ریزش اشتغال داشتیم؟».
وی توضیح داد: «بعد از بهرهبرداری همهی پیمانکاریها به اتمام میرسد و میزان اشتغال نیز کاهش مییابد. تنها عدهی کمی مشغول به کار میشوند زیرا تخصص لازم را ندارند».
رئیس اتاق کرمان اظهار کرد: «رسانه باید این موارد را تحلیل کند که چرا شرکتهای بزرگ بازارشان را از کرمان تامین نمیکنند؟ چرا متوسط دریافت یا گرفتن خدمت شرکتهای بزرگ از شرکتهای تولیدی و خدماتی کرمان کمتر از 30 درصد است؟ ممکن است بگویند کیفیت ندارند یا وجود ندارند. مگر ذوبآهن اصفهان و فولاد اصفهان چه کار کردند؟ آیا یکدفعه استان اصفهان صنعتی شد و این همه شرکت شکل گرفت که الان بخشی از نیاز ما را هم تامین میکنند؟ چرا شرکتهای بزرگ استان نقشی در تولید دانش فنی و تامین بازار ندارند؟».
وی ادامه داد: «زمانی که ریشهای به مسائل پرداخته شود این سوالات پیش میآید و سپس مطالبهگیری شکل میگیرد».
طبیبزاده یادآور شد: «وقتی معدنی در استان سالانه صدها هزار میلیارد تومان سود و حقوق دولتی کسب میکند آیا میتوان باور کرد سرانهی فضای آموزشی در استان کرمان کمتر از کشور باشد؟ کسی باورش میشود شهر کرمان مدارس مخروبهای دارد که بیش از 45 نفر در(کلاسهای) آن درس میخوانند؟ میتوان باور کرد بیش از 30 درصد مدارس کرمان تخریبی هستند و متوسط فضای آموزشی شهر کرمان از استان هم کمتر است؟ میتوانید باور کنید فضای کسب و کار با این همه امکاناتی که استان دارد رتبهی سیام است؟».
وی گفت: «با وجود دانشگاههای فنیحرفهای، مراکز آموزشی فنیحرفهای، دانشکدههای فنی دانشگاهها، دانشگاههای علمی کاربردی و هنرستانهای جوان، استان در حال حاضر به شدت از نداشتن نیروی فنی رنج میبرد. چرا این مجموعهها با وجود هزینههایی که میشود خروجی مناسبی ندارند؟ بررسیهای اتاق نشان میدهد هر فارغالتحصیلی که تنها یک مهارت داشته باشد 21 درصد شانس اشتغالش افزایش مییابد. در همین(وضعیت) بیکاری، نیروی کار خوب و فنی پیدا نمیشود».
رئیس اتاق کرمان بیان کرد: «وقتی فقط ملاک تشکیل کلاس، میز و نیمکت و فضا باشد، و بررسی بر اساس نیازسنجی آموزشی صورت نگیرد، نتیجه این میشود».
وی ادامه داد: «دانشگاههای آزاد، علمی کاربردی، پیامنور و شهید باهنر چقدر بر مبنای نیاز جامعه کار میکنند؟ آیا هیچ بازخورد دارند که صنعت به چه نیار دارد؟ به جز رشته وقتی کسی از دانشگاه بیرون میآید باید الفبای کار را بداند».
طبیبزاده تاکید کرد: «مسائل استان باید دستهبندی شود. موضوعات مهم استان الان آب، انرژی و کمبود شرکتهای دانش بنیان است، اینها باید اولویتبندی شود تا با تمرکز بر دغدغههای اصلی مهارتآموزی انجام شود».
رئیس اتاق کرمان افزود: «رسانهها تاثیر زیادی میتوانند داشته باشند و میتوانند مطالبهگری را افزایش دهند و از سوی دیگر باید دید چه میتوان کرد که رسانهها دغدغهی معیشت نداشته باشند. ما میخواهیم رسانهها شفاف، صریح، قاطع و آگاهانه مطالبات بخش خصوصی را مطرح کنند و با نقش موثری که اتاق برای رسانه قائل است میتوان همراهیها را در استان ایجاد کنیم».
وی اظهار کرد: «اتاق الان یک نهاد تاثیرگذار شده و میتوانیم این همراهسازی را هم داشته باشیم که نتیجهی آن به جامعه برمیگردد».
طبیبزاده گفت: «کسانی که در صدر مسئولیت استان قرار دارند باید رسانهها را به عنوان یک ابزار توسعه تقویت کنند، زیرا رسانهی قدرتمند و قاطع میتواند یکی از عوامل توسعه باشد». / پ
نظر خود را بنویسید