فردای کرمان – گروه جامعه: معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه شیوع اختلالات روانپزشکی در کشور بر اساس پیمایشهای ملی بالای ۲۳ درصد است، گفت که بالاترین اختلال روانپزشکی در کشور اختلال افسردگی است و پس از آن اختلالات اضطرابی در رتبهی بعد قرار دارد.
وی همچنین با اشاره به بروز مشکلات روانشناختی برای خانوادههایی که عزیزان خود را به دلیل کرونا از دست دادند به دلیل شرایط سخت و عدم برگزاری مراسم سوگواری، گفت که دانشگاههای علومپزشکی به این افراد خدمات سلامت روان ارائه میدهند.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، علی اسدی با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی سلامت روان،۱۰ اکتبر مصادف با ۱۸ مهرماه، از سوی سازمان جهانی بهداشت «مراقبت سلامت روان برای همه، بیایید آن را به واقعیت تبدیل کنیم» تعیین شده است، گفت: «فدراسیون جهانی سلامت روان نیز شعار «سلامت روان در جهانی نابرابر» را انتخاب کرده است».
وی توضیح داد: «یکی از تاکیدات فدراسیون بر این شعار به این علت است که به دلیل آسیبها و فشارهای اقتصادی و اجتماعی، شکاف طبقانی ناشی از جنگ، کووید۱۹ و... به وجود آمده است که این نابرابری میتواند بر سلامت عمومی جامعه تاثیرگذار باشد. بنابراین این شعار تاکید دارد که اگر قرار است به سلامت روان توجه شود این امر باید مورد توجه دولتمردان و سیاستمداران قرار گیرد تا برای ارتقای سلامت روان عمومی تلاش کنند».
شیوع بیش از ۲۳ درصدی اختلالات روانپزشکی در کشور
اسدی درخصوص شیوع اختلالات روانپزشکی در کشور نیز گفت: «شیوع اختلالات بر اساس پیمایشهای ملی بالای ۲۳ درصد است و بالاترین اختلال روانپزشکی در کشور اختلال افسردگی است و پس از آن اختلالات اضطرابی در رتبهی بعد قرار دارد. اختلالات افسردگی به تنهایی ۱۲.۷ درصد و اختلالات اضطرابی حدود ۱۵ درصد است».
وی با تاکید بر اینکه دریافت خدمات روان در نظام PHC رایگان است، بیان کرد: «کارشناسان سلامت روان در مراکز جامع خدمات سلامت افراد را غربالگری و شناسایی کرده و بر اساس پروتکلهای موجود به آنها خدماتی پایه در حوزهی اجتماعی، پیشگیری از خشونت خانگی، پیشگیری از افسردگی و... ارائه میدهند».
اختلال «سوگ پیچیده» در خانوادههای فوتیهای کرونا
وی با اشاره به تاثیر کرونا بر سلامت روان افراد، به تهیهی پروتکل مداخله و مشاوره برای خانوادههایی که عزیزان خود را به دلیل کرونا از دست دادند، اشاره کرد و گفت: «این افراد شرایط سختی داشتند زیرا نمیتوانستد مانند قبل با برگزاری مراسم، عزاداری کنند و این محدودیتها میتوانست منجر به مشکلات روانشناختی شود که یکی از آنها سوگ پیچیده است. این مشکل میتواند تبعات روانشناسی زیادی داشته باشد که برای آن اقدام به تدوین راهنماهایی علمی با همکاری معاونت درمان، بهزیستی و... کردیم. این پروتکل در تمام دانشگاههای علوم پزشکی در حال اجرا است و حدود ۸۰ هزار خانواده که فوتی کرونایی داشتند توسط تیمهای سلامت روان شناسایی شدند و با ۱۰۳ هزار نفر از افراد این خانوادهها تماس برقرار شده است و بالغ بر ۷۰ هزار نفر از این افراد پذیرفتند همکاری داشته باشند و خدمات مشاورهی پیشگیری از سوگ پیچیده را دریافت کردند».
معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت ادامه داد: «خدمات سلامت روان برای این افراد بین ۳ تا ۵ جلسه ارائه میشود و دستاورد خوبی بود. بیش از ۵۰ درصد این افراد حداقل ۳ جلسه مشاورهی حضوری یا تلفنی دریافت کردند که به پیشگیری از سوگ پیچیده کمک کرده است».
ارایۀ خدمات سلامت روان در سامانۀ ۴۰۳۰
وی افزود: «از اسفند ۹۸ تاکنون با کمک همکارانمان پروتکلهای آموزشی و مداخلهای تدوین کردیم. این محتواها درون ساختار حوزهی بهداشت و درمان به دست گروههای هدف رسید؛ همچنین پروتکلهایی طراحی شد که از طریق سامانهی ۴۰۳۰ هدایت شدند و با استقرار بیش از ۶۰۰ کارشناس سلامت روان پشت خط سامانه ۴۰۳۰ از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب خدمت ارائه کردیم. این خدمات هنوز هم ادامه دارد ولی تعداد تماسها از سوی مردم کاهش یافته است؛ اما همچنان حدود ۵۰ روانشناس آمادهی ارائهی خدمت به مردم هستند. از طرفی ارائهی خدمات سلامت روان برای بیماران بهبودیافته از کرونا نیز از تاکیدات ما بود».
اسدی ادامه داد: «همچنین بسیاری از افراد مبتلا به کرونا در بیمارستان بویژه بخشهای مراقبت ویژه بستری شدند که هم به دلیل بیماری دچار اختلال اضطراب و استرس شدند و هم غالبا شاهد مرگ بیماران دیگر در کنار خود بودند و این موضوع هم از نظر روانپزشکی بر آنها تاثیر گذاشته و سبب شده است تا بیماران بهبودیافته از کرونا خدمات سلامت روان دریافت کنند. این بستهی خدمتی از خردادماه ابلاغ شده و در حال اجرا است و تاکنون حدود ۲۷ هزار نفر شناسایی شدند و با آنها تماس گرفتیم تا خدمات را بر اساس پروتکل ارائه دهیم». /پ
نظر خود را بنویسید