فردای کرمان – گروه فرهنگوهنر: دبیر علمی چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران دربارهی نحوهی اجراها در جشنواره، گفت: «سال گذشته با توجه به کرونا محدودیتهایی برای حضور مخاطبان داشتیم. امسال اجراها یک روز قبل ضبط و با یک روز تاخیر در سامانه پخش میشوند و در دسترس مخاطبان، حتی خارج از ایران قرار میگیرند».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، محمدعلی مرآتی ۲۱ مهرماه در نشست خبری چهاردهمین جشنواره موسیقی فجر که در محل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، بیان کرد: «ایران در قالب فرهنگی، دارای مولد موسیقیهای رنگارنگ است و جزو تنها کشورهای منطقه است که ارتباط ژنتیکی بین موسیقی کلاسیک و اقوام آن دیده میشود».
وی ادامه داد: «امسال شاید برای اولین بار موضوع وحدت در کثرت موسیقیهای اقوام ایران را در نظر گرفتهایم؛ به صورتی که جشنواره در مسیر تنوع و رنگآمیزی ایران فرهنگی که الگویی منحصر بهفرد است قرار میگیرد».
مرآتی، سنت را به عنوان یکی از دو محور اصلی جشنواره موسیقی نواحی نام برد و تاکید کرد: «سنت به معنای هویت اقوام است. در واقع سنت هیچگاه ثابت نیست و در حال تحول است و آفرینشهایی در دل آن رخ میدهد. ارتباطی بین اقوام در زمینهی تبادل سنتها هست که میخواهیم این ارتباط را رصد کنیم. زیرا این ارتباطها میتوانند منجر به ایجاد موسیقی شوند که البته باز هم اصالت، متر و معیار ما است».
وی افزود: «از جمله نکات جالب این دوره تلاش برای ایجاد سامانهی الکترونیکی موسیقی اقوام است که از طریق آن بحث حمایتی را هم خواهیم داشت. این سامانه با کمک تیم حرفهای انجمن موسیقی ایجاد شده است که از طریق آن اسامی هنرمندان نواحی ثبت میشوند و بر آنها رصدی خواهیم داشت و همچنین هنرمندان برگزیدهی موسیقی نواحی را هم در فضای مجازی معرفی میکنیم. چراکه این بزرگان، شناسنامه و هویت ایران فرهنگی هستند. بنابراین سامانهی ما در حد توان مشغول رصد است که تاکنون نزدیک به ۳۰۰ هنرمند در این سامانه ثبت شدهاند. اما به هر حال اصرار من این است که روند یاد شده حتی بعد از برگزاری جشنواره نیز ادامه پیدا کند».
دبیر علمی جشنواره موسیقی نواحی دربارهی اجراها گفت: «سال گذشته با توجه به کرونا محدودیتهایی برای حضور مخاطبان داشتیم. امسال اجراها یک روز قبل ضبط و با یک روز تاخیر در سامانه پخش میشوند و در دسترس مخاطبان، حتی خارج از ایران قرار میگیرند».
وی ادامه داد: «این جشنواره غیررقابتی است که این امر را به معنای تجلی و تکریم برای رصد و معرفی هنرمندان اقوام در جامعهی فرهنگی در نظر میگیریم. در ابتدا یک نفر از پیشکسوتان به صورت سولو اجرا میکند و سپس اجراهای سه نفره؛ چون واقعاً برای ما سلامتی هنرمندان بسیار مهم بود. این در حالی است که در هر روز ما چهار برنامه داریم که فکر میکنم اجراهای متنوعی هم هستند».
مرآتی بیان کرد: «قدردانی از هنرمندان پیشکسوت در مراسم اختتامیه با شکل و شمایل متفاوت هم یکی دیگر از برنامههای ماست که قطعاً جای خالی بسیاری از هنرمندان در آن حس میشود اما میتواند به سهم خود شرایطی را برای قدردانی هنرمندان پیشکسوت این عرصه فراهم کند».
وی یادآور شد: «به همراه هفت نفر از نخبگان فرهنگی و پژوهشگران که برای معرفی اقوام تلاش کردهاند، جلسات فشردهای داشتهایم که با کمک آنها ویدئوهای دورههای قبل که بیش از ۲۰۰ اجرا بود را بررسی و برای چگونگی انتخابها تصمیم گرفتیم. اگر امسال هنرمندی انتخاب نشده بنا را بر قضاوت نگذارد؛ زیرا سعی شد در یک رنگآمیزی فرهنگی هنرمندان اقوام را برای حضور انتخاب کنیم. حدودا هفتاد نفر به جشنواره دعوت میشوند که البته مذاکرات اولیه انجام شده و دلیل انتشار جدول با تاخیر برای این است که اگر قرار بر حضور هنرمندی نیست قطعی شود». /پ
نظر خود را بنویسید