فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: مراسم اختتامیهی چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی، شامگاه یکشنبه دوم آبانماه با حضور استاندار کرمان، سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سرپرست دفتر موسیقی و جمع زیادی از هنرمندان و هنردوستان در محل باغموزه وزیری کرمان برگزار شد.
سرپرست معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم با درخواست مدیرکل ارشاد استان کرمان مبنی بر استقرار دبیرخانه دائمی این جشنواره در کرمان موافقت کرد.
کرمان ظرفیت میزبانی دائمی جشنواره موسیقی نواحی را دارد
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، محمود شالویی در آیین اختتامیهی چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی در کرمان، بیان کرد: «خوشحالم در روز و شب خجستهای که با نام نامی حضرت محمد(ص) و امام جعفرصادق(ع) همراه شده، این توفیق را دارم که در شهر کرمان، شهری که نام و نشان آن، با نام و یاد سردار دلها در جهان ثبت شد، در جمع شما باشم».
وی در ادامه ضمن تقدیر از برگزارکنندگان و شرکتکنندگان در جشنواره موسیقی نواحی، با اشاره به پیشنهاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمان مبنی بر تشکیل دبیرخانهی دائمی جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان گفت: «با پیشنهاد تشکیل دبیرخانهی دائمی جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان موافقت میکنم و از همین الان هم از جناب آقای علیزاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، خواهش میکنم از فردا ساز و کار دبیرخانهی دائمی را فراهم کنند و مطمئن باشید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور هنری، دفتر موسیقی و انجمن موسیقی از این موضوع حمایت خواهند کرد و به یقین در کرمان هم از این حمایت برخوردار خواهند بود».
سرپرست معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: «یقینا کرمان این ظرفیت را دارد که بتواند چنین رویدادی را برای همیشه میزبانی کند و آنچه را که ما در اینجا دیدیم بیانگر این است که بهخوبی از عهدهی این میزبانی برآمده، بنابراین هیچ تردیدی نباید داشت که چنین رویدادی در کرمان باقی بماند».
وی خاطرنشان کرد: «سیاست دولت سیزدهم در برنامههای فرهنگی و هنری، توزیع برنامهها به سرتاسر ایران است. تمرکززدایی جزو برنامههای اولویتدار است که برنامهها در مرکز کشور متمرکز نباشد و در شهرها و مناطق مختلف، حتی مناطق دوردست، البته با توجه به ظرفیتی که دارند و امکانی که برای میزبانی از رویداد میتوانند داشته باشند، برگزار شود».
شالویی با تاکید بر اینکه این یک سیاست جدی است که عملیاتی خواهد شد، ادامه داد: «امروز هم دبیرخانه دائمی از آغازین برنامههای تمرکززدایی از مرکز کشور و استقرار آن در شهر کرمان است که به همهی شما تبریک میگویم و امیدوارم که استمرار و ادامه داشته باشد».
تنوع موسیقایی کرمان کمنظیر و بلکه بینظیر است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز در این مراسم ضمن تبریک میلاد پیامبر اسلام (ص) و امام جعفر صادق(ع) گفت: «امشب و در شب ولادت پیامبر مهربانی و لبخند، در طلیعهی طلوع دلیل خلقت کائنات، شادمان هستیم که صفحهی دیگری از کتاب جشنواره موسیقی نواحی ایران را با یکدیگر ورق میزنیم».
محمدرضا علیزاده افزود: «در حالی که با بیم و امید به عقبنشینی ویروس کرونا چشم دوختهایم، کرمان میزبان جشنوارهای بود که تلالو رنگهایش و طنین ترنم و آوازش، چند روزی است استان و کشور را در برگرفت و فرصتی فراهم آمد که بعد از ماههای خاکستری کرونا، دل به موسیقی اقوام ایران بزرگ، خوش داریم و رنگینکمان رنگارنگ اقوام مختلف کشور را در آسمان شهر کرمان نظارهگر باشیم».
وی ادامه داد: «با همهی سختیها و چالشها، خوشحالی ما مضاعف میشود وقتی که میبینیم نقش، جایگاه و تاثیر جشنواره موسیقی نواحی هر سال آشکارتر شده و میزان اعتبار خود جشنواره افزونتر میشود».
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان یادآور شد: «امشب و در پایان دور دیگری از جشنوارهی موسیقی نواحی ایران، مسروریم که چنین جشنوارهای با همهی فراز و فرودش، به این درجه از کمال و جایگاه رسیده است».
وی خاطرنشان کرد: «این شکوفایی و بالندگی را میتوان در همهی ارکان پیدا و پنهان جشنوارهی موسیقی نواحی ایران دید و به آن دلخوش بود».
علیزاده افزود: «طی دو سال گذشته و پس از محدودیتهای ناشی از بیماری کووید ۱۹ برپایی جشنوارهی موسیقی نواحی مورد تردید قرار گرفت اما به همت تعدادی از هنرمندان ارزشمند و مدیران عالی استان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نگذاشتیم چراغ جشنواره خاموش شود و در محدودیتهای شدید کرونایی، باز هم به مدد فضای مجازی و تصاویر و پخش همزمان اجراهای جشنواره در پلتفرمهای رایج در سال گذشته، هنرنمایی هنرمندان موسیقی نواحی ایران را پیش چشم مردم ایران و دنیا قرار دادیم».
وی اظهار کرد: «امسال و در دورهی جدید و سال جاری، بهرغم محدودیتهای کرونایی و با رعایت همهی دستورالعملهای بهداشتی با دعوت و میزبانی از حدود 70 هنرمند در قالب گروههای برگزیده از سوی هیات انتخاب، جشنواره برپا گردید و خدای بزرگ را شاکریم که توانستیم این مهم را به شکل شایستهای به گواه دیدگاه هنرمندان شرکتکننده و مخاطبان جشنواره به انجام برسانیم».
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان یادآور شد: «بیشک برپایی جشنوارهای با این ابعاد و عظمت، جز با همراهی و همیاری دستگاهها، ادارات و نهادهای استان میسر نبود که لازم است از تکتک کسانی که ما را در برگزاری چهاردهمین جشنوارهی ملی موسیقی نواحی یاری کردند، تشکر کنم».
وی افزود: «در پایان انتظار ما و مردم دیار کریمان و هنرمندان عزیز استان کرمان این است که این برند کرمان، این جشنوارهای که هویت خود را از کرمان گرفته، با ایجاد و راهاندازی دبیرخانهی دائمی در کرمان ماندگار شود».
علیزاده ادامه داد: «اینگونه ما و همهی دستاندرکاران جشنواره فرصت تعامل بیشتر و برنامهریزی هدفمندتر برای ارتقای شاخصهای کیفی جشنواره را خواهیم داشت، و میشود با طراحی و اجرای برنامههای متعدد و پیوسته، ارتباط گستردهتری با اهالی فرهنگ و هنر، اساتید، پیشکسوتان و هنرمندان اصیل و متین موسیقی نواحی سراسر کشور فراهم ساخت».
وی بیان کرد: «این خواسته البته نه از سر بیان احساسات، بلکه به دلیل برگزاری چهارده دوره جشنوارهی موسیقی نواحی و تبدیل آن به درختی ثمرده عنوان میشود. دلیل دیگر البته میتواند تنوع موسیقیایی استان کرمان باشد که به گفتهی اهالی فن در نوع خود هم از نظر ملودی و هم از نظر ساز، کمنظیر و بلکه بینظیر است».
علیزاده افزود: «میتواند همچنین دلیلش این باشد که بسیاری از اقوام مختلف ایران در دورههای مختلف تاریخی به کرمان کوچ کردند و تقریبا همهی اقوام ایران حضور حداقل صد ساله در منطقه و استان کرمان دارند».
وی ادامه داد: «این گوناگونی و تنوع در سبک زندگی، منطقهی جغرافیایی، فرهنگ و آداب و رسوم، باعث شده تا ترکیب و رنگبندی متعدد و شاخصی در موسیقی نواحی استان کرمان وجود داشته باشد».
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان تصریح کرد: «بنابراین چشمانتظار هستیم تا با راهاندازی دبیرخانهی جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران در کرمان، خون تازهای در رگهای این جشنوارهی اصیل، نجیب و هنری دمیده شود که این مقدور نیست مگر با همت و یاری و همراهی و عنایت ویژهی مدیران عالی استان که همواره همراه ما بودند و همچنین مدیران عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که یار و همراه جشنوار بودند».
وی با تقدیر از کسانی که در برگزاری جشنواره تلاش کردند، گفت: «جشنواره از خردادماه بر اساس تفاهمنامهای که بین استاندار کرمان و معاون وقت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی منعقد شد، کار خود را آغاز کرد و طی این مدت تلاشهای چشمگیری توسط همهی دستگاهها و نهادهای استان و ستاد تهران صورت گرفت و میتوان گفت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در این دوره و دورههای اخیر، برگزارکنندهی جشنواره نبود، بلکه این ستادی مرکب از همهی ارکان و نهادهای تاثیرگذار بود».
بهترین نکات در دل ایران بزرگ فرهنگی، موسیقی است
در این مراسم همچنین استاندار کرمان با بیان اینکه موسیقی نواحی، شبهای خوبی را در کرمان و پس از دورهای از بیماری کرونا رقم زد، گفت: «موسیقی نواحی میتواند پیوند هویتی را میان نسلهای مختلف به وجود آورد».
علی زینیوند با بیان اینکه از بهترین نکات در دل ایران بزرگ فرهنگی، موسیقی است که باید آن را با رنگ و بوی سنتی و اقوام آن حفظ کرد، افزود: «روحیات، آداب و رسوم، مهماننوازیها، رشادتها، جنگآوریها و استقلال طلبیهای ایران در دل اقوام است که بهصورت قطعاتی در موسیقی نواحی گنجانده و روایت شده و با آن میتوان ایران بزرگ فرهنگی را که در حال کمرنگ شدن است، شناخت».
معیار انتخاب هنرمندان در دورۀ چهاردهم
دبیر چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی نیز با بیان اینکه «وحدت در کثرت موسیقایی اقوام ایران» کلید وصل ما بود و این جشنواره فصلی بود در روییدن و تجلی تنوع اقوام ارزشمند ایران، گفت: «بر خود وظیفه میدانم از همهی کسانی که در این دورهی پر افتخار دست یاری دادند کمال تشکر را داشته باشم».
محمدعلی مرآتی در ادامه با قدردانی از دستاندرکاران برگزاری جشنواره موسیقی نواحی در تهران و کرمان، درباره نحوهی انتخاب گروههای شرکتکننده در این دوره، بیان کرد: «معیار ما در این دوره دعوت از هنرمندان نخبه و کمتر دیدهشده، نسل جوان و نوجوان که ادامه هندگان مسیر موسیقی اقوام خود بودهاند، بوده است. قطعا جشنواره امکان دعوت از همهی عزیزان و نخبگان موسیقی اقوام را نداشت. اما حضور هفتاد نفر به مثابه نمایندگان رنگینکمان موسیقی ایران عزیز را غنمیت میشماریم».
تجلیل از دو هنرمند شاخص موسیقی کرمان
در این آیین همچنین مراسم تجلیل از دو هنرمند شاخص موسیقی کرمان انجام شد. پیروز ارجمند و فواد توحیدی دو هنرمندی بودند که مورد تقدیر قرار گرفتند.
توحیدی اظهار کرد: «کار خاصی نکردم و همهاش وظیفه بوده است اما امیدوارم چراغ این جشنواره همیشه در کرمان روشن بماند».
پیروز ارجمند نیز گفت: «خوشحالم در جشنواره چهاردهم به بنده لطف داشتند و میتوانم به عنوان میراثدار در خدمت مردم عزیزم باشم».
اجرای موسیقی اساتید و پیشکسوتان در بخش دیگری از مراسم صورت گرفت و در نهایت از خانمحمد آدینهپور، خداداد زنگشاهی، قدرتالله فتحی، عاشیقحسن اسکندری، هوشنگ کردستانی، محمد شکارچی و بهرام مهربخش در قالب هنرمندان فعال موسیقی نواحی ایران قدردانی شد. /پ
نظر خود را بنویسید