فردای کرمان – گروه جامعه: دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور با بیان اینکه در حال حاضر تمام شاخصهای جمعیتی ایران در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند، گفت که نرخ رشد جمعیتی ایران حدود ۰.۶ درصد است و پیشبینی میشود حدود ۱۰ تا ۱۵ سال آینده، نرخ رشد جمعیت صفر درصد و سپس نرخ رشد منفی جمعیت (یعنی کاهش جمعیت) را ثبت کنیم.
وی با اشاره به کاهش ۵۵۰ هزار تولد در یک بازهی زمانی پنج ساله، از ادامه داشتن این وضعیت به دلیل خروج بانوان دههی ۶۰ از سنین باروری، رکود حاکم بر اقتصاد ایران و تغییر نگرشها و سبک زندگی خانوادهی ایرانی خبر داد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، صالح قاسمی پژوهشگر جمعیت، سوم آبانماه با بیان اینکه جمعیت موضوعی راهبردی و زمینهای است که تمام ساختارهای کشور (اقتصاد و اجتماع تا سیاست) را تحت تاثیر قرار میدهد، بیان کرد: «جمعیت باید به عنوان مسئلهای راهبردی در کشور مورد توجه قرار بگیرد. شاخصهای اجتماعی و اقتصادی کشور همیشه از تغییرات جمعیت متاثر میشوند».
وی با بیان اینکه در حال حاضر جمعیت کشور بیش از ۸۵ میلیون نفر است، اظهار کرد: «شاخصهای جمعیتی کشور رکوردهای نگرانکنندهای را ثبت کرده است به طوریکه نرخ رشد جمعیتی ایران حدود ۰.۶ درصد است و پیشبینی میشود حدود ۱۰ تا ۱۵ سال آینده، نرخ رشد جمعیت صفر درصد و سپس نرخ رشد منفی جمعیت (یعنی کاهش جمعیت) را ثبت کنیم».
قاسمی با اشاره به شاخص نرخ باروری، افزود: «امروز نرخ باروری کشور (میانگین تعداد فرزندان یک زن) به حدود ۱.۶ فرزند به ازای هر زن رسیده است. پایینترین نرخ باروری امروز در تمام منطقهی غرب آسیا، شمال آفریقا و منطقهی معروف به MENA به نام ایران ثبت شده است که علاوه بر این موضوع، رکورد سرعت کاهش نرخ باروری هم در سه دههی گذشته به نام ایران ثبت شده است و این درحالیست که در سال ۶۵ نرخ باروری ۶.۵ فرزند به ازای هر زن بود».
وی ادامه داد: «نرخ باروری در کلانشهرها کمتر از ۱.۵ فرزند است به طوریکه نرخ باروری در تهران حدود ۱.۴ فرزند به ازای هر زن است. همچنین استانهایی مانند گیلان، مازندران و مرکزی با نرخ باروری حدود ۱.۱ فرزند، پایینترین نرخ باروری کشور را به خود اختصاص دادهاند».
کاهش ۵۵۰ هزار تولد طی ۵ سال اخیر
قاسمی با اشاره به شاخص موالید در کشور یادآور شد: «در حالیکه در سال ۱۳۹۴ یک میلیون و ۵۷۰ هزار تولد ثبت شد، این میزان موالید سالانه کاهش پیدا کرد و هر سال میزان روند کاهشی هم بیشتر شد تا جایی که در سال ۱۳۹۹ تعداد موالید به حدود یک میلیون تولد رسید؛ یعنی در یک دورهی پنج ساله بیش از ۵۵۰ هزار تولد را از دست دادیم».
این پژوهشگر گفت: «پیشبینی میشود که روند کاهش تعداد تولدها همچنان ادامه داشته باشد و با توجه به خروج بانوان دههی ۶۰ از سنین باروری و با توجه به رکود اقتصادی حاکم بر اقتصاد ایران و البته تغییر نگرشها و سبک زندگی خانوادهی ایرانی، این روند تعداد تولد در خانوادهها همچنان ادامه پیدا کند».
خطر جمعیت فوق سالمند، بیخ گوش ایران
قاسمی در ادامه با اشاره به نرخ سالمندی در کشور و با بیان اینکه طبق تعریف بینالمللی ۶۰ تا ۷۵ سال را سالمند جوان، ۷۵ تا ۹۰ سال را سالمند و بیش از ۹۰ سال را کهنسال مینامند، گفت: «تمام کشورهای دنیا در حرکت به سمت سالخوردگی جمعیت هستند، اما ایران بدون کسب رشد و توسعهی اقتصادی و بدون بهرهگیری از نیروی جوان و فعال برای توسعه و پیشرفت، وارد فاز سالخوردگی جمعیت میشود و این پیامدهای سالخوردگی را برای کشور صد چندان خواهد کرد؛ به طوریکه در سه دههی آینده رکورد جدیدی را در سرعت سالخوردگی جمعیت ثبت خواهیم کرد. این درحالیست که اغلب کشورهایی که امروز در مرحلهی فوق سالمندی هستند، مسیر جوانی تا سالخوردگی و مرحلهی فوق سالمندی را در یک بازهی زمانی ۱۳۰ تا ۱۴۰ سال طی کردهاند اما ایران مسیر جوانی تا سالمندی جمعیت را در یک بازهی زمانی ۳۰ ساله طی خواهد کرد».
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۰.۵ درصد جمعیت کشور سالمند هستند، گفت: «تا سال ۲۰۵۰ میلادی این رقم به بیش از ۳۲ درصد افزایش پیدا خواهد کرد و به این ترتیب در یک بازهی زمانی ۳۰ ساله یک کشور فوق سالمند یا در مرحلهی انفجار سالمندی خواهیم بود و از این به بعد نمیتوان ایران را کشوری جوان خطاب کرد».
دبیر مرکز مطالعات جمعیت تاکید کرد: «در حال حاضر تمام این شاخصهای جمعیتی ایران در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند».
وی گفت: «امید است دولت سیزدهم حمایت از فرزندآوری را در دستور کار قرار دهد و به مصوبهی مجلس شورای اسلامی دربارهی طرح جوانی جمعیت توجه ویژه کند؛ چراکه در صورت غفلت، در هشت سال آینده پنجرهی طلایی جمعیت در کشور را از دست میدهیم و دیگر کاری از دستمان برنمیآید».
نظر خود را بنویسید