فردای کرمان – گروه جامعه: عضو کمیته علمی کشوری کرونا با بیان اینکه افرادی که به شدت کمبود ریزمغذی و سوءتغذیه دارند، شانس درگیری با عفونتها در آنها دو تا سه برابر افراد عادی است، گفت: «مصرف ویتامینها و ریزمغذیها همانند تیغ دولبه است و زیادهروی در مصرف ویتامینها و ریزمغذیها ممکن است عوارض داشته باشد».
به گزارش فردای کرمان به نقل از وبدا، دکتر عبدالله کریمی 19 آبانماه بیان کرد: «کمبود ریزمغذیها ممکن است باعث بروز عفونتها و تشدید آنها شود، البته عفونتهای طولانیمدت ممکن است ریزمغذیها را کاهش دهد. در ایران حدود 80 درصد از مردم، کمبود یا سطح ناکافی از انواع ریزمغذیها ازجمله ویتامین دی را دارند».
وی افزود: «فقط ویتامین دی به تنهایی نمیتواند موجب بروز یا تشدید عفونتها شود بلکه کمبود زینک باعث میشود که تکثیر سلولهای دفاعی بدن کاهش پیدا کند و ممکن است حتی ایمنی هومورال برای ایجاد آنتیبادی را کاهش دهد».
عضو کمیته علمی کشوری کرونا یادآور شد: «ایمنی سلولی خیلی مهم است چون وقتی عفونتی به ویژه با ویروسها ایجاد میشود، ایمنی سلولی فعال میشود و سلولها بیشتر تکثیر پیدا میکنند. کمبود ویتامینها باعث کاهش ایمنی سلولی میشود اما باید توجه کرد که زیادهروی مصرف ویتامینها هم اثربخشی ندارد. متاسفانه بارها دیدهایم که خانوادهها ماهها یک مکمل خاص را به فرزندانشان میدهند».
وی اظهار کرد: «اگر مصرف ویتامینهای A، D، فولیک اسید و زینک، بیش از حد باشد باعث میشود که ایمنی سلولی کاهش پیدا کرده و فرد مورد نظر، بیشتر مستعد عفونت میشود. برای تقویت سلولهای دفاعی و ایمنی ذاتی، حد مناسبی از ویتامین A برای بدن مورد نیاز است اما اگر زیاده از حد باشد، ممکن است عوارضی از جمله بالارفتن فشار مغزی را ایجاد کند».
کریمی ادامه داد: «درست است که ویتامین دی برای تکثیر سلولهای التهابی لازم است و باعث افزایش سلولهای ایمنی بیسل و تیسلها میشود اما زیادهروی در مصرف ویتامین دی موجب رسوب کلسیم در عروق، سنگ کلیه شده و ممکن است برخی عوارض دیگر را به همراه داشته باشد بنابراین نباید ویتامین دی بیش از حد مصرف شود».
استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی افزود: «فولیک اسید برای خونسازی و ایمنی بدن لازم است اما اگر زیاده از حد مصرف شود، نتیجه برعکس خواهد داشت. افرادی که به شدت کمبود ریزمغذی و سوءتغذیه دارند، شانس درگیری با عفونتها در آنها دو تا سه برابر افراد عادی است. مصرف طولانی مدت و با دُزهای بالای ویتامینهای آ و دی، فولیک اسید و زینک میتواند خطرناک باشد».
عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: «در مصرف ریزمغذیها باید احتیاط شود چون همانند تیغ دو لبه است که کمبود آنها ممکن است ترمیم سلولی و ایمنی را کاهش دهد و از سوی مصرف بیش از حد آنها نیز عوارضی دارد و ممکن است نتیجهی دلخواه را به همراه نداشته باشد». /پ
نظر خود را بنویسید