فردای کرمان – گروه اقتصاد: عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه خشکسالی باعث شد کشاورزی که انتظار تولید 5 کیلو زعفران را داشت تولیدش به 2 کیلو تقلیل پیدا کند، گفت: «هر میزان قیمت بالا برود نمیتوان کاهش تولید را جبران کرد و به همین دلیل باید برای حفظ تعادل عرضه و تقاضا سیاستهای دیگری درپیش بگیریم».
وی تاکید کرد که اگر هوشمندانه ساختار تولید و تجارت را اصلاح نکنیم بدون تردید بازارهای خود را از دست خواهیم داد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایلنا سراسری، علی حسینی با اشاره به افزایش قیمت زعفران، گفت: «آنچه مسلم است خشکسالی میزان تولید زعفران در سال زراعی 99-1400 را بین 20 تا 70 درصد کاهش داده است».
وی در پاسخ به این پرسش که میزان تولید زعفران در سال جاری چند تن بوده است؟ بیان کرد: «برداشت زعفران به اتمام نرسیده است از اینرو هنوز نمیتوان در این زمینه اظهار نظر کرد».
این فعال اقتصادی با اشاره به افزایش بیرویهی قیمت زعفران در ماههای اخیر، گفت: «زحمات کشاورز را نباید با گرانی محصول جبران کرد. باید با افزایش دانش و آگاهی آنها تلاش کنیم که میانگین تولید آنها را افزایش بدهیم. در این شرایط کشاورز به سود واقعی دست مییابد؛ افزایش بیرویهی قیمت بهمعنی از دست دادن بازارهای جهانی خواهد بود و در نهایت ما تماشاچی از دست دادن بازارهای خود خواهیم بود».
حسینی ادامه داد: «خشکسالی باعث شد کشاورزی که انتظار تولید 5 کیلو زعفران را داشت تولیدش به 2 کیلو تقلیل پیدا کند. پس هر میزان قیمت بالا برود نمیتوان کاهش تولید را جبران کرد از اینرو برای حفظ تعادل عرضه و تقاضا باید سیاستهای دیگری درپیش بگیریم».
وی با بیان اینکه مقداری از زعفران 2 سال پیش در برخی از انبارها موجود است، خاطرنشان کرد: «این زعفران با یک سوم قیمت فعلی خریداری شده است و دارنده این بار سود هنگفتی نصیباش شده است باید بدانیم که کشاورز سودی از زعفران سنوات گذشته نخواهد برد».
عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه قیمت را عرضه و تقاضا تعیین میکند، تصریح کرد: «اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد قیمت نیز روند افزایشی به خود میگیرد. متاسفانه در این میان برخی توصیههای غیرکارشناسی نیز طرح میشود به عنوان مثال به کشاورزان توصیه میشود که محصول خود را نفروشند تا بتوانند در روزهای آینده آن را گرانتر عرضه کنند؛ اینجاست که حقوق مصرفکنندگان ضایع میشود».
وی با اشاره به ورود قدرتمند رقبای تجاری، گفت: «اگر هوشمندانه ساختار تولید و تجارت را اصلاح نکنیم بدون تردید بازارهای خود را از دست خواهیم داد. برای حفظ منافع ملی باید کالای باکیفیت و باقیمت رقابتی تولید و عرضه کنیم. پس سیاستگذاری دقیق در این زمینه را باید جدی بگیریم. باید روی این نکته پافشاری کنیم که رقبای ما در انتظار کوچکترین ضعف در حوزهی تولید و تجارت ما هستند تا بازارهای ما را تصاحب کنند، من تردیدی ندارم که در سالهای آینده آنها جایگاه ما را در بازارهای جهانی خواهند گرفت».
حسینی ادامه داد: «زعفران ایران به 65 کشور دنیا صادر میشود تصاحب این بازارها یک شبه رخ نداده و این مهم در یک بازهی زمانی 40 ساله به وجود آمده است».
وی با بیان اینکه نباید با سیاستگذاری غلط تولیدکنندگان و صادرکنندگان را رودر روی هم قرار داد، بیان کرد: «باید این دو را با هم دید نه اینکه یک گروه را فرصتطلب و مافیا معرفی کرد و گروه دیگر را مظلوم. همانگونه که اشاره کردم استراتژی منسجمی برای تولید و صادرات زعفران نداریم و فقط به سخن گفتن بسنده و تشکلها را محکوم میکنیم. این در حالیست که تشکلها از بطن مردم و کشاورزان بیرون آمدهاند و با دردهای آنها آشنا هستند».
حسینی با اشاره به قاچاق پیاز زعفران به افغانستان، گفت: «جلوی چشم ما پیاز زعفران به افغانستان قاچاق میشود و هیچ کس هم حساسیتی نشان نمیدهد. متاسفانه در زمینهی مدیریت مازاد تولید پیاز زعفران در کشور اقدامی نکردیم. هم اکنون در 22 استان زعفران کشت میشود».
وی با معرفی رقبای تجاری در کشت زعفران، افزود: «کشورهای یونان، مراکش، چین، اسرائیل، قزاقستان و ازبکستان با سرمایهگذاران ایتالیایی در این زمینه ورود کردند و اگر اینگونه ادامه بدهند آیندهی خوبی برای ما قابل تصور نیست». /پ
نظر خود را بنویسید