فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه استان کرمان از نظر وسعت پهنههای فرونشست، رتبهی اول کشور را دارد، اعلام کرد: «طبق برآوردها حدود دو میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی فاقد اسکلت، در زونهای فرونشستی قرار دارد».
علی بیتالهی افزود: «استان کرمان از نظر کیفیت مصالح ساختمانها نیز نسبت به متوسط کشوری وضع خوبی ندارد؛ یعنی درصد ساختمانهای اسکلتدار به فاقد اسکلت، پایینتر از حد استاندارد است؛ زیرا استاندارد کشوری ما ۱.۳۵ صدم و در استان کرمان ۹۴ صدم است».
وی همچنین اظهار کرد: «مساحت بافتهای فرسوده بهویژه در شهر کرمان و شهرهای دیگر استان کرمان زیاد است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، علی بیتالهی هفتم دیماه در بخشی از سخنان خود، با بیان اینکه فرونشست زمین ارتباط مستقیمی با زلزله دارد، اظهار کرد: «متاسفانه گسلهای اصلی کشور عمدتا در استان کرمان قرار دارند».
وی افزود: «فرونشست زمین در کشور پدیده ویژه و مهمی است. که در کل دنیا رکورددار نرخ فرونشست هستیم و تمامی دشتهای سطح کشور به جز استان گیلان با این پدیده دست به گریبانند».
وی اضافه کرد: «به علت افت سطح ایستایی و مصرف بیرویه آب، فرونشست زمین که اثراتش را در سطح زمین میگذارد رخ میدهد».
بیتالهی اظهار کرد: «شکافهای متعدد در ساختمانها و در سطح زمین، فروریزش دکلها و شریانهای حیاتی و اثراتی که میتواند در سطح زمین بگذارد، همچنین آسیبها و حوادث بحرانزایی که مشاهده میشود و کشاورزی ما را نیز تحت تاثیر خود قرار میدهد از جمله پیامدهای این پدیده است».
وی با بیان اینکه کرمان جزو ریسکپذیرترین استانهای کشور در این زمینه قرار دارد، ادامه داد: «طبق برآوردها حدود دو میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی فاقد اسکلت، در زونهای فرونشستی قرار دارد و کرمان همراه با اصفهان، خراسان رضوی و تهران جزو پرریسکترین هستند».
رئیس بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی سپس گفت: «استان کرمان از نظر کیفیت مصالح ساختمانها نیز نسبت به متوسط کشوری وضع خوبی ندارد؛ یعنی درصد ساختمانهای اسکلتدار به فاقد اسکلت پایینتر از حد استاندارد است زیرا استاندارد کشوری ما ۱.۳۵ صدم و در استان کرمان ۹۴ صدم است».
وی ادامه داد: «طبق آمار سال ۹۵ استان کرمان از نظر تراکم نفر و خانوارهای فقیر جزو استانهای دوم و سوم کشوری است. همچنین از لحاظ درصد خانوارهای غیربرخوردار از فضای کافی استان کرمان، وضعیت نامطلوبی دارد و مساحت بافتهای فرسوده بهویژه در شهر کرمان و شهرهای دیگر استان کرمان زیاد است».
بیتالهی با بیان اینکه فرونشست زمین باعث میشود ساختمانها دچار ترکخوردگی شوند، اظهار کرد: «استان کرمان نسبت به تعداد شهرهای واقع بر پهنای فرونشستی، رتبه سوم کشوری را دارد».
وی گفت: «استان کرمان از نظر تعداد واحدهای مسکونی فاقد اسکلت چهارمین استان روی زونهای واقع در پهنه فرونشست است. همچنین از نظر وسعت پهنههای فرونشست نیز این استان اولین رتبه فرونشستی کشور را دارد».
وی افزود: «برای حل این مشکلات، باید در سهی حوزه کنترل فرونشست، کنترل آثار فرونشست و کاهش آسیبپذیری آن به صورت همزمان تیمهای تخصصی استان را مدیریت کنند».
بیتالهی ادامه داد: «اگر بتوانیم ضوابط و مقررات اجرایی برای جلوگیری از فرونشست و کاهش اثرات آن داشته باشیم کار ارزشمندی انجام دادهایم؛ همچنین مرکز تحقیقات وزارت راه با نهادهای متعددی، تفاهمنامههایی منعقد کرده و در کاهش آسیبپذیری زیرساختها نیز کارهایی شده است».
وی پیشنهاد داد: «همه دستگاههای اجرایی که مسئولیت شریان حیاتی و زیرساختها را دارند باید موظف شوند ریسک فرونشست را مورد بررسی قرار دهند زیرا ایمنی و صیانت از داراییها در حیطه این دستگاههای اجرایی است». / الف
نظر خود را بنویسید