فردایکرمان ـ گروه جامعه: درهای خانه تاریخی حاجآقاعلی در رفسنجان بعد از دو سال، به روی بازدیدکنندگان و گردشگران باز شد.
این خانه در روستای قاسمآباد در نزدیکی شهر رفسنجان در استان کرمان واقع شده و بهجای مانده از دوران قاجار است و به اذعان بسیاری، بهواسطهی موقعیت مکانی، شکوه معماری و وسعت زیادی که دارد، از جمله منحصر بهفردترین خانههای تاریخی است.
سال 94 و در زمان استانداری رزمحسینی بود که مرمت این بنا توسط بنیاد توسعه موقوفات آغاز شد و بهمنماه سال 96 گفتند مرمت به پایان رسیده و آمادهی بهرهبرداری است؛ با این وجود، خانه به بهرهبرداری نرسید و درهای این بنای تاریخیِ نجاتیافته؛ یا همیشه قفل بود یا اگر باز شد، مقطعی و موقت بود. اکنون اما، با توافقاتی که صورت گرفته بازدید از این خانه بدون اینکه کاربری خاصی داشته باشد، امکانپذیر شده است.
تکلیف کاربری خانه هنوز نهایی نشده و قرار است شرکت مس آن را در اختیار بگیرد. مالکیت خانه حاجآقاعلی اما در اختیار اوقاف است.
اکنون، علاقهمندان میتوانند صبحها از ساعت 8 تا 12 و عصرها از ساعت 4 تا 7 به تماشای شکوه این خانه بنشینند. خانهای که به گفتهی رئیس میراثفرهنگی رفسنجان در نوروز سال 97 از لحاظ تعداد بازدیدکنندگان رکورد زده است. آن ایام، 37 هزار نفر گردشگر از این بنای زیبا بازدید کردند.
حسن حسینی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری رفسنجان 21 دیماه، در توضیح بیشتر در اینباره به فردایکرمان گفت: «در جریان سفر اخیر معاون محترم گردشگری کشور به رفسنجان، توافقاتی با اوقاف صورت گرفت و قرار شد خانه به روال عادی بازگردد که این اتفاق افتاد و امکان بازدید برای عموم فراهم شد».
وی افزود: «این در حالی است که پیش از این، اگر کسی قصد بازدید داشت باید پیگیری زیادی انجام میداد و با چند نهاد هماهنگ میکرد».
حسینی دربارهی واگذاری خانه به مس نیز اظهار کرد: «در اینباره، در سطح استان و از سوی معاون محترم عمرانی استانداری تصمیماتی گرفته شده و موضوع در حال پیگیری است».
وی با قدردانی از مسئولان اوقاف رفسنجان و مسئولان استان که برای بازگشایی خانه حمایت کردند، در پاسخ به فردایکرمان گفت: «هنوز کاربری خانه قطعی نشده و بازدیدکنندگان فعلا تنها از معماری بنا میتوانند بازدید داشته باشند».
به گزارش فردایکرمان، مردادماه سال 99 بود که قرارداد اجارهی این خانه بین اوقاف و شهرداری رفسنجان مبادله و قرار شد شهرداری رفسنجان تا 9 سال بعد، بهرهبردار این خانه که مجوز هتل چهار ستاره دارد باشد.
آن زمان، محمدرضا عظیمیزاده، شهردار رفسنجان به فردایکرمان گفت که قصد دارند از همان هفته درهای آن را به روی مردم بگشایند؛ موضوعی که معاون عمرانی استاندار کرمان هم بر آن تاکید داشت و گفت که این اقدام با رعایت پروتکلهای بهداشتی باید انجام شود. آن قرارداد اما به نتیجه نرسید و درهای خانه تاکنون بسته بود. اکنون، فریدون فعالی مدیرکل میراثفرهنگی استان به فردایکرمان میگوید که پیگیر اجرای توافقات با مس هستند. بیش از شش میلیارد تومان نیز از محل اعتبارات معادن به میراثفرهنگی برای احیای این خانه اختصاص یافته است. حالا باید منتظر ماند تا معلوم شود آیا چراغ این خانه اینبار که روشن شده؛ تا همیشه روشن میماند یا در بر همان پاشنهی سابق میچرخد؟ /الف
نظر خود را بنویسید