فردایکرمان ـ گروه جامعه: حدود یک ماه پیش بود که معدنکاری در کوه ملکمحمد در بیابان لوت با اعتراضات گسترده از سوی دوستداران این میراث جهانی در کرمان و ایران مواجه شد.
آن زمان، فردایکرمان در گفتوگویی با معین افضلی مدیر پایگاه جهانی لوت در استان، ابعادی از ماجرا را برای افکار عمومی شرح داد. افضلی توضیح داد که سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان، یک سال و نیم پیش به این معدن مجوز فعالیت داده؛ آن هم بدون آنکه از میراثفرهنگی و پایگاه لوت استعلامی بگیرد. بنابراین، پایگاه لوت که وظیفهی حفاظت از این بیابان منحصر بهفرد در دنیا را دارد، بعد از اطلاع، معدن را تعطیل کرده و قصد داشت جادهای که ساخته شده را با شنریزی، برای تردد خودروها ممنوع کند. افضلی همچنین اعلام کرد که از همهی عوامل دخیل در این اتفاق، نزد دستگاه قضا، شکایت شده است.
اکنون اما، دفتر ارتباطات وزارت صنعت، معدن و تجارت خطاب به فردایکرمان، در قالب یک نامه، توضیحاتی دربارهی این ماجرا داده که متن کامل آن را در ادامه میخوانید.
در بخشی از این نامه آمده است: در خصوص لزوم استعلام از میراثفرهنگی موضوع فعالیت معدنی در بیابان لوت به عنوان اثر ثبت شده در آثار طبیعی ملی از سوی یونسکو؛ مطابق مفاد تبصره1 ماده 24 قانون معادن دستگاههای موضوع ماده پیش گفته، موظف به ارائهی حریمهای مربوطه حداکثر ظرف مهلت سه ماه بوده که این امر مهم هنوز به صورت کامل انجام نشده است.
به گزارش فردایکرمان، توضیحات ارسالی وزارت صمت را در ادامه میخوانید.
«مدیرمسئول محترم پایگاه خبری فردایکرمان
با سلام و احترام
با عنایت به درج مطلبی با عنوان «یک روز بعد از اطلاع، معدن کوه ملک محمد را تعطیل کردیم» به تاریخ 6/10/1400در آن رسانه، مقتضی است وفق قانون مطبوعات و خبرگزاریها نسبت به انتشار توضیحات ارسالی از سوی دفتر ارتباطات وزارت صنعت، معدن و تجارت در اسرع وقت اقدام لازم صورت پذیرد.
بهدنبال انتشار مطلبی در آن پایگاه خبری با عنوان «یک روز بعد از اطلاع، معدن کوه ملکمحمد را تعطیل کردیم» در مورخ 1400/10/6، بدینوسیله توضیحات ارسالی از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان بهمنظور شفافسازی بیشتر و تنویر افکار عمومی به شرح زیر ارائه میشود:
براساس ثبت درخواست صدور پروانه اکتشاف از طریق سامانه کاداستر معدن برای محدوده با کد شناسائی 1203709 مطابق با مفاد ماده 24 قانون معادن، استعلام از اداره کل منابع طبیعی استان انجام شد و طبق مکاتبه مورخ 04/10/98 با بخشی از محدوده به مساحت 1000 هکتار (معادل 10 کیلومتر مربع) موافقت صورت گرفت و پس از طی روال قانونی پروانه اکتشاف، مراحل شناسایی و پیجویی بدون عملیات مخرب فیزیکی در مورخ 27/02/99 با اعتبار 6 ماه در محدوده مزبور صادر شد.
متعاقبا، براساس مفاد دستورالعمل پاسخگویی به استعلامات محدودههای معدنی در عرصههای منابع طبیعی مکتشف، برای ارائهی تعهدات به منابع طبیعی معرفی شده و پس از وصول نامه مورخ 02/11/99 مبنی بر ارائه تعهدات لازم از سوی نامبرده، مجوز اکتشاف مراحل عمومی و تفصیلی با اعتبار 12 ماه معتبر تا تاریخ 19/11/1400 از سوی این سازمان صادر شد.
در خصوص لزوم استعلام از میراثفرهنگی موضوع فعالیت معدنی در بیابان لوت به عنوان اثر ثبت شده در آثار طبیعی ملی از سوی یونسکو؛ توضیح اینکه مطابق مفاد تبصره1 ماده 24 قانون معادن دستگاههای موضوع ماده پیش گفته، موظف به ارائهی حریمهای مربوطه حداکثر ظرف مهلت سه ماه بوده که این امر مهم هنوز به صورت کامل انجام نشده است.
همچنین پس از ابلاغ ثبت بیابان لوت به عنوان آثار طبیعی ملی که بر اساس مصوبه هیات وزیران شامل بخش شهداد، دهستان تکاب، روستاهای شفیع آباد و ده سیف میشود (فاصلهی مستقیم هوایی محدوده معدنی تا اثر فوقالذکر حدود 136 کیلومتر است) این سازمان طی مکاتبات متعدد خواستار ارسال مختصات جغرافیایی حدود این اثر بوده که متاسفانه پاسخ مناسبی دریافت نشده است؛ لذا با توجه به اینکه لایهای به عنوان میراثفرهنگی در سامانه کاداستر معدن پیشبینی شده لیکن تاکنون هیچیک از آثار تاریخی ثبت شده در این لایه درج نشده است و در صورت ارائه مختصات جغرافیایی دقیق از حریم این آثار از سوی سازمان میراثفرهنگی و با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت قرارگیری عوارض حوزهی میراثفرهنگی در سامانهی مزبور برای اطلاع عموم امکانپذیر خواهد بود.
لازم به توضیح است که موضوع استعلام محدودههای معدنی واقع در بیابان لوت در جلسه مورخ 26/02/1396 شورای عالی معادن مطرح و مستند به رای صادره به شماره 87998/60 مورخ 14/04/96 با توجه به عدم تاثیر فعالیت معدنی در بیابان لوت به تشخیص شورای مزبور سازمانهای استانی مجاز به اقدام طبق مفاد ماده 24 قانون معادن هستند.
کما اینکه به منظور صدور پروانههای اکتشاف از کلیهی متقاضیان تعهدنامهای محضری مبنی بر رعایت حریم تمامی عوارض طبیعی و غیر طبیعی از جمله حریم آثار فرهنگی و اماکن مقدسه اخذ میشود.
همچنین در ذیل پروانههای اکتشاف صادره، متنی مرقوم شده و کلیه مکتشفین ملزم به رعایت قوانین و مقررات مربوط به حوزه سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بوده و در صورت عدم ارائهی گزارش و یا عدم رعایت مفاد تعهدنامه مطابق با قانون اقدام خواهد شد.
در خصوص احداث جاده دسترسی توسط مکتشف نیز برابر ضوابط و قوانین موجود، ایجاد جاده خارج از محدوده معدنی مستلزم اخذ مجوز از اداره کل منابعطبیعی به عنوان متولی اراضی ملی خواهد بود و این موضوع ارتباطی به مسئولیتهای سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ندارد.
ضمنا، مطابق اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی، از زمان ثبت جهانی بیابان لوت هیچگونه مجوز فعالیت معدنی توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در این منطقه و همچنین راه دسترسی به معدن مذکور صادر نشده است».
برای مطالعهی مصاحبهی فردایکرمان با موضوع تعطیلی معدن کوه ملکمحمد اینجا را کلیک کنید. /الف
نظر خود را بنویسید