فردایکرمان ـ گروه جامعه: پس از کوچک شدن حریم قلعهدختر و قلعهاردشیر که میراثفرهنگی از آن بهعنوان «اصلاح و تدقیق حریم» یاد میکند، 132 پلاک باقیمانده که باید تعیینتکلیف شود.
بنا به گفتهی مدیرکل میراثفرهنگی استان کرمان 137 هزار و 729 مترمربع (حدود 13 هکتار) مساحت اطراف قلعهها غیرقابل ساختوساز بوده که بعد از تدقیق حریم، این میزان به حدود 73 هزار مترمربع کاهش پیدا کرده است. فریدون فعالی گفت: «قبل از اصلاح حریم، تعداد پلاکها یکهزار و 286 (واحد) بود که یکهزار و 154 پلاک آن آزاد شده اما 132 واحد باقی مانده که باید تعیینتکلیف شود».
رضا ریاحیان مسئول باستانشناسی اداره کل میراثفرهنگی استان کرمان نیز توضیح داد که حریم قبلی این قلعهها در سال 85 تعیین شده که براساس گمانهزنی (باستانشناسی) نبوده است. از سال 98 اما دو فصل گمانهزنی انجام شده و براساس نتایج آن، اصلاح حریم صورت گرفته است.
به گفتهی وی، پیش از این، 13 هکتار (1286 پلاک) وجود داشته که ساختوساز در آن ممنوع بوده است و با این اصلاحات، نصف این وسعت آزاد شده و میتوان در آن ساختوساز انجام داد. او اما تاکید کرد: «اینطور نیست که به هر شیوه که خواستند ساختوساز شود بلکه مجوز ساختوساز یک طبقه با شرایط خاص برای آن داده شده و شهرداری برای اجرای ضوابط باید نظارت جدی و مستمر داشته باشد».
در همین وسعت آزاد شده، حدود 132 پلاک با 64 هزار و 276 مترمربع مساحت باقی مانده که هیچ کار دیگری برای آن نمیتوان انجام داد و باید حتما تملک شوند.
امروز، در نشست گروه کاری میراثفرهنگی، تصمیم بر این شد که شهرداری کارشناسی و قیمتگذاری این پلاکها را انجام دهد تا در گام بعدی، برای تامین اعتبار تملک آن اقدام شود.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، ریاحیان چهارشنبه 11 اسفندماه در نشست گروه کاری میراثفرهنگی که با حضور استاندار، معاون عمرانی استاندار و اعضای کارگروه برگزار شد، با بیان اینکه یکی از مهمترین چالشهای شهر حریم این دو قلعه بود، افزود: «از سال 85 حریمی مصوب شد که دچار مشکلاتی بود. ما اصلاح حریم را در سال 98 شروع کردیم و دو فصل گمانهزنی برای آن داشتیم. در حریم سال 85 محدودهای در بافت شهری با حدود 13 هکتار (1286 پلاک) وجود داشت که ساختوساز در آن ممنوع بود که اکنون توانستیم تقریبا نصف آن را آزاد کنیم».
وی اظهار کرد: «جلسات متعددی برای این اقدام در کرمان و تهران برگزار شد و آقای فعالی خیلی پیگیر بودند تا موضوع تعیینتکلیف شود که با انجام گمانهزنی و کارهای کارشناسی، اقداماتی برای اصلاح حریم انجام دادیم و رضایت تهران را هم جلب کردیم».
ریاحیان با بیان اینکه در وسعت آزاد شده، مجوز ساختوساز یک طبقه با شرایط خاص را گرفتهایم، تاکید کرد: «شهرداری بر اجرای این ضوابط باید بهطور جدی نظارت داشته باشد».
وی بیان کرد: «در این وسعت آزاده شده، 132 پلاک با حدود 64 هزار مترمربع در عرصهی تاریخی قرار دارند و هیچ کار دیگری نمیتوانیم برای آن انجام دهیم و باید تملک شوند».
در ادامه، سیدمصطفی آیتالهی موسوی معاون عمرانی استاندار کرمان گفت: «در بخشی از محدودهی قلعهدختر، مجوز ساختوساز یک طبقه داده میشود که این، اقدام بزرگی است. ضوابط این ساختوسازها به شهرداری ابلاغ شده و حتما باید رعایت شود».
وی افزود: «موضوع دیگر اینکه دربارهی 132 پلاک باید اقدامات کارشناسی لازم انجام شود تا بدانیم چقدر هزینه برای تملک آن نیاز است».
شهردار منطقه 5 (بافت تاریخی) نیز گفت: «قلعهدختر در محدودهی شهرداری منطقه 5 و قلعهاردشیر در محدودهی شهرداری منطقه 4 است».
رحیمی با بیان اینکه مشاور در حال طراحی برای ادامهی اجرای فضای سبز است، افزود: «حدود 10 تا 12 قطعه در اولویت است تا تملک انجام شود و پیشنهاد میدهم در فاز اول، تملکهای اطراف قلعهدختر را انجام دهیم و سپس سراغ قلعهاردشیر برویم».
موسوی معاون استاندار اما این پیشنهاد را رد کرد و گفت: «چندین سال است که نه طرحی اجرا میکنیم و نه تملک انجام میشود و مدام هم مراجعهکننده داریم. همهی این 132 پلاک باید همزمان تعیینتکلیف شود و فازبندی نشود».
در نهایت، مصوب شد که شهرداری نسبت به تعیینتکلیف 132 قطعهی مذکور، کارشناسی و قیمتگذاری را انجام دهد و در ادامه، با هماهنگی استانداری کار پیش برود. / الف
عکس: محمد لطیف کار
نظر خود را بنویسید