فردای کرمان - گروه اقتصاد: دکتر محمدرضا پورابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی از مجموعۀ صنعتي هلدينگ ایبکو در شهرک صنعتی شماره ۲ و ۳ شهرستان کرمان بازدید کرد.
وی روز جمعه دوم اردیبهشتماه، با همراهی دکتر اسماعیلی مدیر مجموعة هلدینگ ایبکو، از یک کارخانه مربوط به یک فضای معدنی، یک کارخانه تولید ماشینآلات فرآوری مواد معدنی، یک فضای تعمیر، نگهداری و بازسازی ماشینآلات معدنی و ماشینآلات کارخانههای معدنی و یک مجتمع تحقیقات فرآوری بازدید کرد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جریان این بازدید بر راهاندازی معدن طرز راور، و بهرهگیری از ظرفیتهای واحدهای دانشبنیان تاکید کرد.
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، پورابراهیمی در بازدید از مجموعۀ ایبکو با اشاره به اقدامات انجامشده در این مجموعۀ صنعتی و معدنی، بیان کرد «با توجه به اینکه جنس کار به حوزۀ علمی، حرفهای و آزمایشگاهی برده شده و عمق این کار با حضور تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه اتفاق افتاده است، میتواند بین این مجموعه و مجموعههای دیگر که در حوزۀ معدنی و صنعتی کار میکنند، برتری ایجاد کند».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اقدامات انجامشده در اين مجموعه، برای جلوگیری از خروج ارز از کشور، ادامه داد: «جلوگیری از واردات ماشینآلات صنعتی و معدنی با کار نوسازی و بازسازی، بسیار مهم است، زیرا کرمان ظرفیت بسیار بزرگی دارد و دارای بیشترین ذخایر معدنی است. شرایط کنونی و آیندۀ استان نیز میتواند ظرفیت خوبی در این موضوع برای سرمایهگذاری باشد که هوشمندانه توسط مدیریت این مجموعه انتخاب شده است».
وی ادامه داد: «اگر این کار در حوزۀ اجرایی ایبکو با کیفیت متوسط به بالا، جواب داده، امکان اینکه بتوانید این را به یک هاب منطقه تبدیل کنید وجود دارد، تا اینجا به حوزۀ بازسازی و نوسازی ماشینآلات صنعتی و معدنی و بهویژه در حوزۀ قطعهسازی که الان در این حوزه نیازمند هستیم، تبدیل شود».
پورابراهیمی خاطرنشان کرد: «با توجه به توانایی مجموعۀ هلدینگ ایبکو در ساخت و بازسازی قطعات، میتوان روی ساخت قطعات پرمصرف ماشینهای صنعتی و معدنی نیز ورود کرد».
نماینده مردم کرمان و راور با بیان اینکه در حال حاضر بزرگترین چالش ما در توسعۀ فعالیتهای معدنی، عدم وجود فعالیتهای اکتشافی به میزان مورد نیاز کشور بوده است، توضیح داد: «در کشورهایی مانند کانادا دو تا سه بار کل پهنۀ معدنی را با ابعاد 50 متر، عملیات اکتشافی انجام دادند، ما هنوز یکدهم خاک کشور را با ابعاد چند کیلومتر را هم عملیات اکتشافی انجام ندادهایم».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: «اگر نقشه معدنی استان کرمان آماده شود و در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد یک تحول بسیار مهم است.».
پورابراهیمی در ادامه با اشاره به وضعیت پهنههای معدنی در شهرستان راور، اظهار کرد: «93 درصد از پهنۀ جغرافیایی راور ثبت سازمان انرژی اتمی، محیط زیست، سازمان تهیه وتولید و یا سازمان توسعه ایمیدرو است و جایی نمانده که کسی بخواهد کار کند. همۀ آن بلوکه است».
وی افزود: «برای آزادسازی پهنههای بلوکهشده توسط محیطزیست، در زمان خانم ابتکار، موافقت را گرفتم و قرار شد جایی کار اکتشافی انجام دهیم و اگر مطلوب بود دور آن فنس بکشیم و جادۀ دسترسی هم بدهند و برای حیوانات هم مزاحمت ایجاد نشود، که این آمادگی وجود دارد».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: «برای پهنههای تحت اختیار سازمان انرژی اتمی هم بعد از تغییرات دولت، با وزیر دولت قبل (آقای اسلامی) جلسه گذاشتم، یک دستور گرفتم که بتوانیم یک قرارداد ببندیم تا همین کاری که با محیطزیست قرار شده، انجام دهیم، و تقریبا توافق شد که این کار انجام شود. برای این هم آمادگی داریم در راور کمک کنیم».
وی یادآور شد: «هم محیط زیست را میتوانیم هماهنگ کنیم که حبس ذخایر صورت نگیرد و هم سازمان انرژی اتمی را؛ تهیه و تولید هم اعلام کرده هرچه دارد واگذار میکند».
پورابراهیمی با بیان اینکه ظرفیتهای خوب و قابل توجهی در مجموعههای بومی ما وجود دارد، گفت: «مجموعۀ هلدینک ایبکو در بحثهای صنعتی و معدنی خیلی میتواند در شرایط تحریمی در بحث بازسازی و نوسازی به ما کمک کند و ظرفیتهای دانشبنیان بودن آنها نیز میتواند در فعال کردن معادنی که اقتصادی نیستند و یا ذخایر معدنی که بهصرفه نیست و از مدار تولید و اقتصاد کشور خارج شدهاند موثر باشد».
وی تاکید کرد: «بازدید ما نشان داد حضور نیروهای دانشگاهی و بسیار توانمند با عقبۀ صنعتی، کمک کرده است تا مسیر کار در چارچوب تخصصی شکل بگیرد».
بیشتر دنبال کیفیت صادراتی و رقابت هستم
دکتر اسماعیلی، مدیر مجموعۀ هلدينگ ایبکو نیز در جریان این دیدار با بیان اینکه، این مجموعه به اسم گروه شرکتهای ایبکو است، افزود: «یکی از فعالیتهای این مجموعه، کارهای معدنی و صنعتی است که در سرب و روی کار میکنند».
وی ادامه داد: «سعی میکنیم در این مجموعه، زنجیرۀ کامل را داشته باشیم. یعنی از مادۀ معدنی و تبدیل کنسانتره مادۀ معدنی، تولید شمشهای معدنی و در نهایت گالوانیزه کردن روی، که هنوز راهاندازی نشده و تولید شمش سرب است که خارج از استان کرمان اتفاق میافتد و تولید یک کالای بالادست آن، که باز در داخل استان کرمان قابل استفاده است».
اسماعیلی تاکید کرد: «تمام کارخانههای فرآوری را در همین مجموعه تولید میکنیم».
وی با بیان اینکه در این فضا، کارهای دیگری نیز انجام میشود، یادآور شد: «یکسری کار بهعنوان شتابدهندۀ صنعتی انجام میدهیم که یک نمونۀ آن، یک دستگاه سیانسی 5 محور است که در استان کرمان تولید نمیشود و جزو کارهای دانشبنیان است. همچنین کارهای پشتیبانی فضاهای معدنی نیز انجام میشود».
مدیر مجموعۀ هلدينگ ایبکو در پاسخ به این سوال که تولیدات مجموعه در کجا عرضه میشود، گفت: «مجموعهای که در حال حاضر فعال است فقط برای خودمان کار میکند و یکسری کارها را بهصورت دست دوم انجام میدهیم. به عنوان مثال کارهای تراشکاری خیلی کاملی اینجا انجام میشود و عملا یک کار که برای یکی از شرکتهای بزرگ استان است و ریختهگری آن در اصفهان انجام میشده است در حال حاضر ما به صورت دست دوم، به قیمت پایینتر از اصفهان، و با همان کیفیت انجام میدهیم».
وی خاطرنشان کرد: «یکسری خدمات در داخل استان داریم، و تولید ماشینآلات که در تمام فضاهای تولید و فرآوری مواد معدنی مورد استفاده قرار میگیرند، دستگاههای عامی هستند که همه جا از آنها استفاده میشود ولی تاکنون دنبال مارکتینگ در استان کرمان نبودیم. من بیشتر دنبال این هستم که کیفیت را به صادرات برسانم و رقابت کنم».
اسماعیلی افزود: «اعتقاد دارم یک کالا کرمانی را صرفا به این دلیل که کرمانی است نباید بخریم، بلکه باید آن را بخریم به دلیل اینکه کیفیت، کارایی و قیمت خوبی دارد. حالا اگر کالا در کرمان با کیفیت و کارایی و قیمتی معادل خارج از استان تولید میشود، ارجحیت دارد که از شرکت کرمانی خریداری کنیم».
وی با بیان اینکه مجموعۀ ایبکو کاملا دانشبنیان است، گفت: «به دلیل اینکه مورد حمایت قرار بگیریم دنبال دانشبنیان بودن نرفتیم. به نظر من آدمها باید اینگونه نگاه کنند که کارهای دانشبنیان کارهای ارزشمندی است».
مدیر مجموعۀ ایبکو ادامه داد: «ما در تولید بسیاری از ماشینآلات هایتک پیشرو نیستیم بلکه آنها را تقلید و دوبارهسازی میکنیم، حال آنکه میتوانیم آنها را بهینه سازی کنیم. یعنی فکر و دانش این را در داخل کشور داریم که برویم سراغ دستگاهی که در آلمان ساخته شده است. بنابراین فکر کنیم که ایراد کوچک آن چیست، آن را انجام دهیم و درست کنیم».
وی در رابطه با نوع حمایت دستگاههای اجرایی و بانکها توضیح داد: «من مدیر مجموعهای هستم که تا الان هیچ وامی نگرفتم و هیچ برخوردی با بانکها هم نداشتم. نمیدانم که برخورد آنها چگونه است؟ اما آنچه که میبینم و میشنوم مشخص است که یکسری مسائل وجود دارد».
اسماعیلی ادامه داد: «در کشور ما نرخ سود وام بانکها خیلی بالا است. اما من یک انسانی هستم که تصمیم گرفتهام که وام نگیرم، زیرا میدانم که این نرخ سود ممکن است در کار تولید قابل بازگشت نباشد. به همین دلیل به سمت وام نمیروم. سرعت کار خود را کند میکنم و همیشه کمتر از آنچه که هزینه دارم، درآمد دارم اما تصمیم میگیرم از بانک وام نگیرم، زیرا فکر میکنم نمیتوانم از کار تولیدی سود آن را برگردانم».
وی با اشاره به مشکلاتی مانند بروکراسی اداری، کثرت بخشنامهها و ...، گفت: «بزرگترین مشکل ما در کشور عدم ثبات است که کُشندهترین اتفاق برای سیستمهای اقتصادی است. یعنی اگر شرایط امروز 5 تا 10 سال پایدار باشد، فارغ از اینکه بد یا خوب است، اوضاع متفاوت خواهد بود».
اسماعیلی ادامه داد: «اینکه شما قرارداد صادرات ببندید و بعد اعلام کنند صادرات این کالا ممنوع است یا عوارض آن تغییر کرده، در اینصورت شما نمیدانید چه چیزی سودآور است».
وی خاطرنشان کرد: «در کار معدنی بازۀ سودی که باید سنجیده شود یک سال نیست، بازههای سود در کارهای معدنی در 10 سال است. زیرا قیمت سنگ معدن به یک سقف میرسد و بعد از آن سقف، سقوط میکند به یک کف میرسد و به این دو باید با یکدیگر در طول یک مدت نگاه شود».
تلاش میکنیم کارخانه طرز راور را یکسال و نیم دیگر به تولید برسانیم
اسماعیلی همچنین در نشست پس از این بازدید با بیان اینکه در کرمان یک دفتر ژئوماتیکس داریم که کار آن فقط مطالعه و تولید نقشه است.
وی افزود: «یک دفتر کمیته عالی اکتشاف در تهران داریم که الان 5 استاد دانشگاه عضو آن هستند که تصمیمات نهایی را آنها میگیرند. در کمیته هر فلز، یک یا دو نفر تخصصی برای آن فلز عضویت دارد. اینها برترینهای ایران هستند».
اسماعیلی با اشاره به سطوح مختلف کار توضیح داد: «ما یکسری کوهگرد داریم که کار اولیه را با آنها انجام میدهیم. اینها معمولا افراد محلی هستند و ادوات تعریفشدۀ استاندارد را دارند که بیرون زدگیها را پیدا میکنند».
وی ادامه داد: «سطح بعدی مهندسان جوانی هستند که ریپورتها را میگیرند، با کمیته عالی اکتشاف صحبت میکنند و خودشان پهباد دارند».
مدیر مجموعۀ ایبکو بیان کرد: «ما هم دستگاه و هم نیروی انسانی را در مجموعۀ خودمان داریم و در بحث اکتشاف همۀ کار را خودمان انجام میدهیم. ضمن اینکه خارج از ایران کار معدنی انجام میدهیم که کاملا موازی بقیه است».
وی در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزۀ معادن شهرستان راور، توضیح داد: «ما در راور روی مسهای رسوبی کار کردیم، ذخیرههای قابل استحصال اقتصادی نیستند ولی سرب و روی خوبی دارد و حتی در پهنههای مربوط به تهیه و تولید، چند معدن سرب و روی خوب وجود دارد. پروژه کار راهانداری معدن قدیمی طرز را سه سال پیش با خرید این معدن شروع کردیم و در حال انجام پروژة اکتشافی هستیم».
اسماعیلی از برنامهریزی برای راهاندازی یک کارخانه کوچک در طرز خبر داد و گفت: «با راهاندازی این کارخانه در آن منطقه 200 شغل ایجاد میشود.».
وی بیان کرد: «تلاش داریم با وجود تمام دشواریها، ظرف چهار ماه آینده کار را در راور شروع کنیم و یک سال و نیم بعد میتوانیم کارخانه را به تولید برسانیم».
گفتنی است در این بازدید که سه ساعت بهطول انجامید، کیان سیدی دبیر خانه صنعت و معدن استان هم حضور داشت.
نظر خود را بنویسید