فردایکرمان ـ گروه جامعه: مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان در پاسخ به فردایکرمان دربارۀ سرنوشت هتل بام کرمان اعلام کرد: «هنوز نقشههای اجرایی برای بامکرمان به میراث فرهنگی ارجاع نشده است».
فریدون فعالی در پاسخ به پرسش دیگر فردایکرمان دربارۀ اینکه مرمت عمارت شترگلو در ماهان فرسایشی شده است، گفت: «مرمت فرسایشی نشده و پروژه فعال است. مقداری شیوع کرونا بر روند پروژه تاثیر داشته و امیدواریم که امسال به بهرهبرداری برسد». وی در پاسخ به این سوال فردایکرمان که این پروژه در نیمۀ اول امسال یا نیمۀ دوم تمام میشود؟ اظهار کرد: «در حوزۀ میراثفرهنگی نمیتوانیم زمان دقیق اعلام کنیم».
وی همچنین دربارۀ سرنوشت کاوشهای تپۀ کنارصندل در جیرفت گفت: «شش فصل کاوش در تپۀ تاریخی کنارصندل انجام شد و اطلاعات بسیار ارزشمندی استخراج شد. بخشی از کار در محوطههای باستانی کاوش است که منابعی از آن حاصل و تبدیل به کتاب میشود اما بخش بعدی ساماندهی است که متاسفانه در این حوزه خوب عمل نکردهایم».
فعالی افزود: «حتی در محوطۀ باستانی تپه یحیی هم این اتفاق افتاده است. به اعتقاد بنده، تپه یحیی و کنارصندل باید به سایتموزه تبدیل شوند».
وی ادامه داد: «سال گذشته 300 میلیون تومان برای ساماندهی تپه کنارصندل اختصاص دادیم و اولویت نخست ما تعیین عرصه و حریم تپه بود که این اتفاق افتاد. فاز بعدی طراحی محدوده برای راهاندازی سایتموزه است که در اعتبارات امسال آن را بهطور ویژه خواهیم دید».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی 27 اردیبهشتماه در پاسخ به پرسش خبرنگاران دربارۀ اینکه چرا ساختوساز غیرمجاز حاشیۀ کنارصندل جمعآوری نمیشود؟ توضیح داد: «معین اقتصادی با هدف ساماندهی محیط پیرامونی تپه ورود کرد ولی مسیر پروژه منحرف شد؛ برای همین جلوی کار را گرفتیم. الان همان معین اقتصادی کار خوبی را در قلعۀ منوجان دارد انجام میدهد».
در ادامۀ این نشست، مجتبی شفیعی، معاون میراثفرهنگی استان کرمان در پاسخ به فردایکرمان که ثبت جهانی کنارصندل در چه مرحلهای است؟ گفت: «یک فهرست موقت و لیست انتظار برای ثبت جهانی داریم که کنارصندل در این لیست قرار دارد منتها اولویت وزارتخانه شاید (ثبت کنارصندل) در دو، سال آینده باشد. در حال حاضر، از استان کرمان، کاروانسراها و آستانۀ شاه نعمتالله ولی در اولویت بالاتری برای ثبت جهانی هستند».
وی همچنین در پاسخ به پرسشی دربارۀ عدم حفاظت از مجسمهای که در جریان کاوشهای کنارصندل شناسایی شده است؛ توضیح داد: «مجسمه باید به موزه انتقال یابد و ماکتی از آن ساخته و در محل اصلی جایگزین و به نمایش گذاشته شود ولی انتقال این مجسمه پروژۀ خاصی است و دانش و امکانات ویژهای نیاز دارد و با اعتبارات فعلی امکانپذیر نیست».
وی با بیان اینکه پوشش حفاظتی موقت برای مجسمه ایجاد شده است، افزود: «وقتی مجسمهای گلی که فرآوری هم نشده از زیر خاک بیرون میآید، محیط بر روی آن تاثیرات منفی میگذارد و یکسری شرایط موزهای خاص باید فراهم کنیم تا تاثیرات را به حداقل برسانیم. در حال حاضر، هیچ دانش و تکنیکی در کشور نداریم که بتوانیم در محل از آن محافظت کنیم و باید به موزه منتقل شود».
شفیعی تاکید کرد: «پوشش موقت حفاظتی برای مجسمه ایجاد شده و اینطور نیست کاملا رها شده باشد».
وی اظهار کرد: «یکی از دلایلی که خیلی روی کاوشهای باستانشناسی سرمایهگذاری نمیشود، مسائل مربوط به نگهداری پس از کاوش است که کار دشواری است. اشیای سفالی و گلی زمانی که در زیر زمین هستند شرایطی دارند که اتفاق بدتری برای آن نمیافتد ولی همین که از زمین خارج میشوند، رطوبت و دما بر آنها تاثیر میگذارد». / الف
نظر خود را بنویسید