فردای کرمان – گروه جامعه: مدیرکل منابع طبیعی آبخیزداری استان کرمان گفت: «در حال حاضر از ۱۶ شهرستان شمال استان کرمان در ۱۳ شهرستان با مقولۀ بیابانزایی مواجه هستیم و پروژههای بیابانزدایی در این مکانها اجرا میشود».
مهدی رجبیزاده افزود: «کانونهای بحرانی در شمال استان کرمان ۲۸ مورد است که یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار وسعت دارند و حفظ این مکانها مانند اراضی کشاورزی، باغها، روستاها و شهرها برای ما حیاتی است».
وی خاطرنشان کرد: «گردوغبار در استان کرمان بخشی تحت تاثیر کانونهای درون استانی است که در چند سال اخیر فرایند جدیدی از جمله اراضی کشاورزی رها شده به این وضعیت اضافه شده است».
رجبیزاده گفت: «بخشی دیگری از این گردوغبار ناشی از کانونهای خارج از استانی است و ما کمتر تحت تاثیر کانونهای فرا مرزی هستیم».
به گزارش فردای کرمان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان کرمان، وی بیان کرد: «یکی از چالشهایی که سازمان ملل در آغاز هزارۀ سوم فراروی بشر عنوان کرده چالش بیابانزایی است و این یک پدیده جهانی است».
رجبیزاده ادامه داد: «عوامل مختلفی در پدیدۀ بیابانزایی دخیل هستند، ولی بخش مهم آن به دلیل تداخلاتی که بشر انجام داده و باعث برهم زدن تعادل اکوسیستم شده است».
وی یادآور شد: «برداشت بیرویۀ آبهای زیرزمینی یکی از عوامل تاثیرگذار است. وقتی مردم بیش از توان سفرههای زیرزمینی، آب برداشت میکنند سطح آب پایین میآید و محدودهایی که رطوبت را برای ریشۀ مراتع، گیاهان و جنگلها ایجاد میکرده است خشک میکند و سطح خاک فاقد پوشش گیاهی میشود».
مدیرکل منابع طبیعی کرمان گفت: «وقتی سطح خاک فاقد پوشش گیاهی میشود با اندک وزش باد، شاهد پدیدۀ گردوغبار و درنهایت طوفانهای شن خواهیم بود».
وی افزود: «تخریب پوشش گیاهی در هرشکلی که انجام شود عامل مهمی در فرایند افزایش بیابانزایی است».
مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان ادامه داد: «طبیعت همیشه فعالیت خود را انجام میدهد و این ما هستیم که باید طبیعت را به صورتی مدیریت کنیم که عوارض منفی این پدیدهها بر زندگی بشر کمتر مشاهده شود».
وی گفت: «هیچکس نمیتواند ادعا کند که میتواند طبیعت را صددرصد مدیریت کند فقط میتوانیم تلاش کنیم که عوارض منفی را کاهش دهیم».
وی ادامه داد: «در خصوص پوشش گیاهی سرانۀ جنگل در جهان، چهار هزار و ۵۰۰ مترمربع، ایران یک ۴۰۰ مترمربع و در استان کرمان ۵۰ مترمربع است که این استان در فقر پوشش گیاهی است بنابراین از نگاه محیط زیست و منابع طبیعی قطع حتی یک شاخه درخت هم یک آسیب جدی به محیط زیست است و به شدت مخالف هستیم».
رجبیزاده در خصوص اقدامات بیابانزدایی گفت: «پیشینۀ فعالیتهای بیابانزدایی در استان کرمان تقریبا از سال ۴۵ شروع میشود و نزدیک ۶۰سال است که فعالیتهای مستقیم انجام میشود و به دلیل گسترش اراضی بیابانی نمیتوانیم ادعا کنیم همۀ این موارد را میتوانیم مدیریت کنیم و بخشی از این فعالیتها فوریتی و اورژانسی است که در مناطق بحرانی انجام میشود و بخش عمدۀ آنها در شرق استان متمرکز است».
وی گفت: «برای اینکه شرق استان به شدت تحت تاثیر فرسایش بادی و هجوم شنهای روان قرار دارد پارسال حدود ۱۷۵ میلیارد تومان در ۴ شهرستان هزینه کردیم».
رجبیزاده افزود: «در قالب سند ملی گردوغبار که تصویب شد، برای کل استان باید حدود ۷۵۰ هزار هکتار عملیاتهای مختلف مقابله با بیابان را انجام دهیم». / پ
نظر خود را بنویسید