فردای کرمان – گروه جامعه: یک اپیدمیولوژیست با اشاره به افزایش شیوع بیماریهای تنفسی با شروع فصل سرما و افزایش تراکم جمعیت به دلیل بازگشایی مدارس، گفت: «در دوسه سال گذشته به دلیل شیوع کرونا، مردم مراقبتهای بیشتری از جمله زدن ماسک و رعایت فاصلۀ اجتماعی انجام میدادند لذا انتقال بیماریهای تنفسی در این بازه کم شده بود و در نتیجه سطح ایمنی جامعه کاهش یافته است».
دکتر علیاکبر حقدوست افزود: «با توجه به بازگشایی مدارس، بازگشت زائران اربعین و کاهش سطح ایمنی جامعه، انتظار میرود در چند هفتۀ آینده، شاهد خیزش عفونتهای تنفسی در سطح جامعه باشیم».
وی همچنین با اشاره به وضعیت بیماری کرونا در جامعه و احتمال بروز موجهای جدید، خاطرنشان کرد: «معمولا ویروسها موجهای متعددی میزنند تا به حد نسبتا پایین اندمیک برسند و امیدواریم به این فاز نزدیک شده باشیم».
حقدوست با بیان اینکه ویروس همانند سنگی است که در آب انداخته میشود و موجهای مختلف ایجاد میکند اما موجهای آن کمکم به سمت میرایی میرود، اظهار کرد: «اینکه کرونا موج جدیدی ایجاد کند، دور از انتظار نیست و هیچکس نمیتواند تایید کند که دیگر جهش و موج جدیدی بهوجود نمیآید، اما موجهای آن دیگر قدرت خطرناک بودن و بیماریزایی شدید مثل سویۀ دلتا را نخواهند داشت».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا کرمان، وی دربارۀ وضعیت بیماریهای عفونی بیان کرد: «طبق روال هر ساله عفونتهای تنفسی با شروع فصل سرما و همچنین افزایش تراکم جمعیت (آغاز به کار مدارس) مخصوصا در دو هفتۀ ابتدایی بازگشایی مدارس افزایش پیدا میکند».
حقدوست ادامه داد: «امسال بازگشایی مدارس با بازگشت زائران اربعین حسینی (ع) همزمان شده است لذا این عوامل میتواند به گسترش عفونتهای تنفسی منجر شود».
وی خاطرنشان کرد: «در دوسه سال گذشته به دلیل شیوع کرونا، مردم مراقبتهای بیشتری از جمله زدن ماسک و رعایت فاصلۀ اجتماعی انجام میدادند لذا انتقال بیماریهای تنفسی در این بازه کم شده بود و در نتیجه سطح ایمنی جامعه کاهش یافته است».
وی گفت: «دلایل فوقالذکر دست به دست هم داده و انتظار میرود در چند هفتۀ آینده خیزش عفونتهای تنفسی در سطح جامعه را داشته باشیم».
این اپیدمیولوژیست در ادامه با اشاره به وضعیت بیماری کرونا، یادآور شد: «کرونا کماکان در جامعۀ بشری در حال انتقال است و ایران نیز مستثنی از این موضوع نیست ولی از قدرت و توان این ویروس مخصوصا اشکال خطرناک آن کاسته شده است.»
وی ادامه داد: «از خود کرونا فیالنفسه هراسی نداریم اما چون درمان مناسبی برای مداوای اشکال خطرناک آن نداشتیم، باعث شد این پدیده هم جهانشمول، و هم ترسناک باشد و انتظار میرود که کمکم این ویروس هم مثل خیلی از ویروسهای تنفسی، بهصورت اندمیک در جامعه منتقل شود و اشکال خطرناک و شدید آن که سبب بستری و فوت افراد میشود، کاهش یابد».
حقدوست در پاسخ به این سوال که زمان خاموشی ویروس کرونا چه زمانی خواهد بود؟؛ گفت: «ویروس اصلا خاموش نمیشود و خاموشی ویروس به معنی ریشهکنی و حذف آن است و جامعه بشری دهها کروناویروس دیگر قبل از کووید ۱۹ تجربه کرده بود. به طور مثال عامل سرماخوردگی یکی از انواع کروناویروس است و امیدواریم این کروناویروس هم به ویروس کمخطر تبدیل شود».
وی بیان کرد: «سویشهایی که جدیدا گزارش میشوند هیچکدام توان و قبراقی لازم برای ایجاد موج سنگین در همۀ جامعه و مخصوصا کودکان را نداشتند اما هیچ تضمینی وجود ندارد که موجهای بعدی هم کمرمق و ضعیف باشند».
وی ادامه داد: «طبق تجربیات بشر در زمینۀ بیماریهای مشابه در ادوار گذشته، انتظار بهوجود آمدن سوش خیلی خطرناک ویروس، با گذشت زمان کمتر و کمتر میشود».
این دکترای اپیدمیولوژی دربارۀ میزان اثربخشی واکسن در کنترل کرونا، توضیح داد: «واکسن در کاهش سرعت موجها بیتاثیر نبوده اما اینکه چند درصد موثر بوده را هنوز نمیدانیم و برآورد میزان سهم واکسن و سهم انتقال ویروس و ایمنی اکتسابی خیلی آسان نیست اما واکسن حتما موثر بوده و زدن آن بهتر از نزدن است».
وی تاکید کرد: «کماکان از درسهایی که در دوران شیوع کرونا گرفتیم، باید استفاده کنیم زیرا در زندگی روزمره با انواع عفونتهای تنفسی مواجه هستیم بنابراین تا میتوانیم اصول کلی بهداشتی از جمله رعایت فاصلۀ اجتماعی، تهویۀ مطبوع، پرهیز از روبوسیها، زدن ماسک در اماکن پرتراکم و ... را رعایت کنیم و بهتر است حتی با خاموش شدن کروناویروس این آموختههای خود را فراموش نکنیم». /پ
نظر خود را بنویسید