گروه جامعه ـ راهاندازی مرکز سیرجانشناسی که مدتی است اخبار آن به کرمان میرسد؛ آنطور که هفتهنامه پاسارگاد سیرجان گزارش داده هنوز بهصورت رسمی اتفاق نیفتاده با این حال، پس از قطعی شدن ایجاد این مرکز، «ابوذر خواجویینسب« به سمت ریاست این مرکز منصوب شده است. پاساردگاد در اینباره نوشت: «خواجویینسب برای این مرکز برنامههای گستردهای را پیشبینی کرده تا سیرجان در قد و قوارهی یک شهر جهانی قرار بگیرد. برنامههایی که به نظر میرسد اجرایی شدن همهی آنها از توانِ مرکز سیرجان شناسی بیشتر باشد و آن طور که خواجویی به پاسارگاد میگوید؛ باید همهی نهادهای شهرستان به یاریِ این مرکز بیایند». به همین بهانه، پاسارگاد با خواجویی گفتوگویی انجام داده که بخشی از آن را در ادامه میخوانید.
به گزارش فردایکرمان، خواجویینسب دربارهی ضرورت تاسیس این مرکز توضیح داد: «در ضرورتِ تاسیس این مرکز باید پیش از هر چیزی باید اهمیتِ سیرجان را یادآوری کنیم. نخست اینکه؛ اسناد به جای مانده از تاریخ بر این مدعا صحه میگذارند که سیرجان یکی از کهنترین شهرهای ایران است. شهری با نام کهن شیرگان که تا سال ۳۱۵ هجری قمری مرکز ایالت کرمان بود و در این دوران چنان روی آبادانی را به خود دید که برخی از جغرافیدانان اسلامی نظیر مقدسی، سیرجان را بزرگتر و زیباتر از شیراز توصیف کردند». وی افزود: «سوای اهمیت تاریخی، سیرجان به لحاظ وسعت، تنوع در اقلیم و ترکیب جمعیتی، اقتصادِ صنعتی و کشاورزی، موقعیت جغرافیایی و پیشینهی فرهنگی نیز از مهمترین شهرهای ایران است. کما اینکه در همین چند وقت اخیر سیرجان در کنار دامغان و نهاوند و از بین 200 شهر تاریخیِ ایران به عنوان شهرهایی انتخاب شدهاند که به دلیل دارا بودن از هفت شاخص تاریخی تعیین شده، برای تهیه طرح مطالعات بازآفرینی شهری با رویکرد آمایش سرزمین انتخاب شدهاند. نکتهی دوم اینکه سیرجان در دوران تاریخی و معاصر خود، بزرگان و نامآوران بسیاری را در دامان خود پرورش داده است و ضرورت داشت؛ مرکزی برای معرفی آثار و اقدامات ماندگار آنها ایجاد شود».
وی ادامه داد: «در کنار این موارد، سیرجانِ امروزی به لحاظ شاخصههای صنعتی و معدنی و ظرفیتهای کشاورزی، در حوزهی اقتصاد نیز شهر ویژهای تلقی میشود. و در نهایت چه دلیلی مهمتر از اینکه امروز سیرجان به لطف هنر بافندگان گلیمبافش، به شهری جهانی تبدیل شده است».
وی گفت: «انفعالی که در دوران پس از ثبت جهانیِ گلیم در بین نهادهای متولی قرار دارد و شهری که هنوز نشانی از یک شهر جهانی ندارد، جملگی حکایت از این دارد که باید مرکزی نظیرِ مرکز سیرجانشناسی وجود داشته باشد تا بتواند به این اتفاق مهم کمک کند».
در ادامه، وی با بیان اینکه جهانی شدن سیرجان به لطفِ هنر زیبای گلیمبافی کمک کرده تا از همین حالا مرکز سیرجانشناسی اعتباری دوچندان پیدا کند، اظهار کرد: «واقعا حیف است که این اتفاق بزرگ در شهرستان سیرجان نمود عینی پیدا نکند و به این زودی و به واسطهی برخی کمکاریها و ناهماهنگیها که بیشتر از سوی مرکز استان بهوجود آمده، به بوتهی فراموشی سپرده شود».
خواجویینسب تصریح کرد: «متاسفانه هنوز میراث فرهنگی استان دبیر شهر جهانی گلیم را معرفی نکرده و عملا شاهد هیچ اقدامی برای تدوین و اجرایی شدن برنامههایی در این زمینه نیستیم. ما امیدواریم بتوانیم با راهاندازی کارگروه و یا انجمنی در این زمینه، در وهلهی اول و با تمرکز بر برنامههای تبلیغاتی و رسانهای، جذابیتها و قابلیتهای گلیم سیرجان را به مخاطبان داخلی و خارجی معرفی کنیم. هم چنین با تقویتِ ظرفیتهای گردشگری شهرستان و هویت بخشی به شهر جهانی گلیم،گام محکمی برای جبران این کمکاریها برداریم».
وی در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان اینکه مهمترین وظیفهی مرکز پرداختن به مبحث «پژوهش» است، افزود: «به همین منظور تشکیل یک شورای پژوهشی با هدف شناسایی و رفع نیازهای تحقیقاتی و پژوهشی در زمینههای مختلف مربوط به سیرجان از اولین اقدامات مرکز سیرجانشناسی خواهد بود؛ شورایی که بتواند با تعيين اولويتهای تحقيق و تهيه فهرستی از عناوين مهمِ پژوهشي و پيشنهاد آن به دانشجويان مقاطع تحصيلات تكميلي، تهيه و تدوين طرحهاي تحقيقاتي و چاپ کتاب دربارهی موضوعات مختلف مربوط به سیرجان این مرکز را به یک برند معتبر پژوهشی و علمی در سطح شهرستان سیرجان و استان کرمان تبدیل کند».
وی افزود: «فارغ از این، جمعآوری اسناد، شناسایی و گردآوری همهی اطلاعات و سامانبخشی به یافتههای پژوهشی مربوط به سیرجان برای سهولت کار محققان، تهیه و تجهیز کتابخانهی تخصصی مرکز، برپایی نمایشگاهها و برگزاری همایشهای تخصصی، تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی در جهت معرفی سیرجان از دیگر وظایفی است که محقق شدن هر کدام از آنها به دوش مرکز سیرجانشناسی است. البته به شرط آنکه از این مرکز حمایتهای لازم صورت بگیرد».
3973
رئیس مرکز سیرجانشناسی مطرح کرد
شهر جهانی گلیم در فراموشی

نظر خود را بنویسید