فردایکرمان – گروه جامعه: مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامت سازمان غذا و دارو با اشاره به راههای بروز مقاومت میکروبی، گفت که علاوه بر جهش میکروب برای بقای بیشتر، مصرف بیدلیل آنتیبیوتیک، رها کردن درمان با آنتیبیوتیک پس از بهبود علائم و دور ریختن نادرست آنتیبیوتیکهایی که باقی ماندهاند از مهمترین دلایل ایجاد مقاومت میکروبی است.
دکتر نوشین محمدحسینی همچنین تاکید کرد که تصور اینکه تنها بدن فردِ مصرفکنندۀ آنتیبیوتیک مقاوم میشود، باور درستی نیست، بلکه میکروب به آنتیبیوتیک مقاوم شده و وقتی هم از بدن فردی که آنتیبیوتیک بیرویه مصرف کرده خارج میشود، در بدن افراد دیگر هم نسبت به آنتیبیوتیک مقاوم خواهد بود.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، وی دربارۀ علل و عوارض بروز مقاومت میکروبی، بیان کرد: «مقاومت میکروبی، به معنای مقاوم شدن میکروبها به داروهای ضد میکروب است که از چند طریق ایجاد میشود؛ یکی از طریق جهش خود میکروب است. باید توجه کرد که میکروبها موجوداتی هوشمند و زندهای هستند که خودشان را در برابر عوامل مختلف بهروز کرده و برای بقا تلاش میکنند. بنابراین یکی از دلایل مقاومت میکروبی، تغییراتی است که میکروب در ساختارش ایجاد کرده و خودش را مقاوم میکند».
محمدحسینی ادامه داد: «دلیل دیگر مواجهۀ میکروب با آنتیبیوتیکی است که قدرت کافی ندارد. بنابراین اگر دورۀ درمانمان را ناقص بگذاریم و زودتر از موعدی که پزشک تعیین کرده و فقط با کاهش علائم، آنتیبیوتیکمان را قطع کنیم یا برای بیماریهای ویروسی که اساسا عامل بروز آنها باکتری نیست و نیازی به آنتیبیوتیک ندارند، از آنتیبیوتیکی استفاده کنیم که اصلا جایگاه مصرف ندارد، از سوی میکروبهای موجود در محیط شناسایی شده و نسبت به آن آنتیبیوتیک مقاومسازی میشود».
وی خاطرنشان کرد: «در عین حال هم اینکه فکر کنیم که تنها بدن فردِ مصرفکنندۀ آنتیبیوتیک مقاوم میشود، باور درستی نیست، بلکه میکروب به آنتیبیوتیک مقاوم شده و وقتی هم از بدن فردی که آنتیبیوتیک بیرویه مصرف کرده خارج میشود، در بدن افراد دیگر هم نسبت به آنتیبیوتیک مقاوم خواهد بود. زیرا میکروب نسبت به آن آنتیبیوتیک مقاوم شده و به آنتیبیوتیکی قویتر یا دورۀ درمان طولانیتر نیاز دارد».
محمدحسینی افزود: «در عین حال دور ریختن نادرست آنتیبیوتیکهایی که باقی ماندهاند نیز میتواند مقاومت میکروبی را ایجاد کند. یعنی آنتیبیوتیکهایی را که مصرف نکردهایم از طریق زباله به چرخۀ طبیعت وارد کنیم».
آمار تجویز آنتیبیوتیک در کشور
وی دربارۀ میزان تجویز آنتیبیوتیکها در کشور، گفت: «از سال ۱۳۷۵ که کمیتههای تجویز و مصرف منطقی دارو در کشور آغاز به کار کردند، از کل نُسخههایی که در کل کشور نوشته میشد، ۵۵ درصدش حاوی آنتیبیوتیک بوده است. یعنی ۵۵ درصد افرادی که به پزشک مراجعه میکردند، با تجویز آنتیبیوتیک از مطب پزشک خارج میشدند، اما در حال حاضر این میزان به حدود ۳۹ درصد رسیده و در زمینۀ تجویز آنتیبیوتیکها کاهش داشتیم، اما هنوز این عدد قابل قبول نیست».
محمدحسینی ادامه داد: «سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که انتظار دارد بیش از ۲۵ درصد نسخهها حاوی آنتیبیوتیک نباشند. البته یک عدد مطلوب ۳۰ درصدی هم وجود دارد، اما ایدهآل آن ۲۵ درصد است. بنابراین ما هنوز با مطلوب میزان تجویز آنتیبیوتیک هم فاصله داریم».
وی با بیان اینکه به طور طبیعی انتظار میرود بیشترین تجویز آنتیبیوتیک از سوی متخصصین عفونی انجام شود، گفت: «زیرا تخصص متخصصین عفونی، حکم میکند که بیشترین میزان آنتیبیوتیک از سوی آنها تجویز شود، اما متاسفانه بیشترین میزان آنتیبیوتیک در کشور ما از سوی پزشکان عمومی تجویز میشود».
محمدحسینی یادآور شد: «گروه دارویی پنیسیلینها که شامل گروه بزرگی هستند، جزو اولین گروههای مصرف آنتیبیوتیک در کشورمان هستند و بعد از آن گروه ماکرولیدها (گروهی از آنتیبیوتیکها) را داریم که بیش از اندازه طبیعی در کشور استفاده میشوند». /پ
نظر خود را بنویسید