فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با اشاره به آخرین مطالعۀ وزارت بهداشت در ایران در زمینۀ آلودگی هوا تحت عنوان «کمّیسازی اثرات بهداشتی و اقتصادی منتسب به آلایندۀ ذرات معلق PM ۲.۵»، توضیح داد: «این مطالعه در ۲۷ شهر تهران، اهواز، مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان، ایلام، سنندج، همدان، خرمآباد، اراک، کرج، کرمانشاه، آبادان، شهرکرد، یزد، ارومیه، کرمان، قزوین، بیرجند، قم، زابل، بجنورد، زنجان، بوشهر، اردبیل و زاهدان در سال ۱۴۰۰ با جمعیت حدود ۳۵ میلیون نفر انجام شده است».
عباس شاهسونی افزود: «بر اساس این مطالعه مشخص شد در سال ۱۴۰۰ میانگین غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در ۲۷ شهر ذکر شده بیش از ۶ برابر رهنمود سازمان جهانی بهداشت (۵ میکروگرم در مترمکعب) و بیش از ۲.۵ برابر استاندارد ملی (۱۲ میکروگرم در مترمکعب) است».
وی ادامه داد: «همچنین در سال ۱۴۰۰ بهطور میانگین ۲۴۲ روز میانگین غلظت روزانۀ ذرات معلق PM۲.۵ در ۲۷ شهر ذکر شده بالاتر از رهنمود روزانۀ سازمان جهانی بهداشت (۱۵ میکروگرم در مترمکعب) بوده است که بالاترین تعداد روزها مربوط به مشهد با ۳۵۷ روز در طی سال ۱۴۰۰ بوده است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، شاهسونی با اشاره به عوارض آلودگی هوا بر سلامت افراد، بیان کرد: «مواجهه با آلودگی هوا در کشورهای توسعهیافته چهارمین عامل مرگ در جهان پس از خطرات متابولیک، رژیم غذایی و دود سیگار است. این در حالیست که در کشورهای در حال توسعه، آلودگی هوا سومین ریسک فاکتور مرگ است. در واقع مطالعات جهانی نشان داده است آلودگی هوای آزاد و داخل در مناطق شهری و روستایی سالیانه منجر به بیش از هفت میلیون مرگ زودرس میشود».
افزایش تاثیر پدیدۀ طوفان گردوغبار در ۴ شهر
وی با تاکید بر لزوم تلاش بیشتر مسئولان برای افزایش تعداد روزهای با هوای خوب، بیان کرد: «هرچند با توجه به اقدامات انجام گرفته طی سالهای اخیر تعداد روزهای با هوای قابل قبول افزایش یافته است، اما هنوز با استانداردهای جهانی و رهنمود سازمان جهانی بهداشت فاصلۀ زیادی داریم».
شاهسونی یادآور شد: «در شهرهای مورد مطالعۀ کشور، تقریبا ۱۹۷ روز سال، کیفیت هوا قابل قبول است؛ گرچه آلودگی هوا در این سطح هم ممکن است برای تعداد بسیار کمی از افراد با ملاحظات بهداشتی خاص همراه باشد. در این شرایط افرادی که نسبت به ذرات معلق حساسیت ویژهای دارند ممکن است علائم تنفسی در آنها مشاهده شود. بیشترین تعداد روزهای ناسالم برای همۀ گروهها، خیلی ناسالم و خطرناک مربوط به شهرهایی است که با پدیدۀ طوفان گردوغبار روبهرو هستند، ازجمله زابل، اهواز، کرمانشاه و دزفول که باعث اثرات سوءبهداشتی بسیاری بر سلامتی ساکنین این شهرها شده است».
وی تاکید کرد: «سازمانهای مسئول باید اقدامات بسیار فوری را در مناطق تولید گردوغبار اجرا کنند تا حداقل روند رو به رشد تولید گردوغبار و تعداد روزهایی که این پدیده در این استانها رخ میدهد، کاهش یابد».
بیش از ۲۰ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا در سال گذشته
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت دربارۀ مرگهای منتسب به آلودگی هوا در سال ۱۴۰۰، اظهار کرد: «میانگین تعداد مرگ کل منتسب به مواجهۀ طولانی مدت با ذرات معلق PM۲.۵ در بزرگسالان بالاتر از ۳۰ سال در ۲۷ شهر مورد مطالعه ۲۰۸۳۷ نفر بوده است».
وی ادامه داد: «نتایج نشان میدهد در سال ۱۴۰۰ به طور میانگین جزء مرگ کل منتسب به ذرات معلق در کشور برابر با ۱۲.۵۹ درصد است که این جزء منتسب در شهرهایی نظیر اهواز، تهران، زابل، کرج، اصفهان و دزفول که با آلودگی هوای شهری و و پدیدۀ گردوغبار درگیر هستند، بالاتر از میانگین کشوری است».
شاهسونی گفت: «تعداد مرگ به علت بیماریهای مزمن انسداد ریوی(COPD) منتسب به مواجهۀ طولانی مدت با ذرات معلق PM۲.۵ در سال ۱۴۰۰ در شهرهای مورد مطالعه به طور میانگین ۵۷۴ نفر بوده است».
وی افزود: «در سال ۱۴۰۰ هزینههای مرتبط با مرگومیر ناشی از بیماریهای مزمن انسداد ریوی ۲۲۵ میلیون دلار تخمین زده شده است».
شاهسونی بیان کرد: «میانگین تعداد مرگ در سال ۱۴۰۰ به علت سرطان ریه در بزرگسالان بالاتر از ۳۰ سال در مجموع ۲۷ شهر مورد مطالعه به طور میانگین ۵۱۳ نفر بود و در سال ۱۴۰۰ هزینههای مرتبط با مرگومیر ناشی از سرطان ریه ۲۰۱ میلیون دلار تخمین زده شده است».
وی تاکید کرد: «میزان خسارت اقتصادی مرگومیرهای ناشی از سرطان ریه منتسب به آلودگی هوا به نحو چشمگیری بیشتر از پنج سال قبل بوده است».
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درخصوص تعداد مرگهای سال ۱۴۰۰ به علت بیماریهای ایسکمیک قلبی منتسب به مواجهۀ طولانی مدت با ذرات معلق PM۲.۵، تصریح کرد: «تعداد این مرگها در ۲۷ شهر مورد مطالعه به طور میانگین ۴۹۲۳ نفر بوده است. در سال ۱۴۰۰ هزینههای مرتبط با مرگومیر ناشی از ایسکمیک قلبی ۱۹۳۲ میلیون دلار تخمین زده شده است».
شاهسونی ادامه داد: «میانگین تعداد مرگ در سال ۱۴۰۰ به علت سکته مغزی منتسب به مواجهۀ طولانی مدت با ذرات معلق PM۲.۵ در سال ۱۴۰۰ در ۲۷ شهر مورد مطالعه به طور میانگین ۱۹۷۲ نفر بوده است. در سال ۱۴۰۰ هزینههای مرتبط با مرگومیر ناشی از سکته مغزی ۷۷۴ میلیون دلار تخمین زده شده است».
وی افزود: «در سال ۱۴۰۰ در مجموع هزینۀ مرتبط با مرگومیر ناشی از همۀ علل منتسب به ذرات معلق PM۲.۵ مقدار ۸.۱۷ میلیارد دلار (معادل ۲۲۷ هزار میلیارد تومان) برآورد شده است. این مقدار نسبت به سال ۱۳۹۹ بیش از ۹۰ درصد افزایش یافته است».
وی تاکید کرد: «کل هزینههای مرتبط با مرگومیر ناشی از همۀ علل منتسب به ذرات معلق PM۲.۵، مرگومیر ناشی از بیماریهای ایسکمیک قلبی، سکته مغزی، سرطان ریه و بیماریهای مزمن انسداد ریوی در کشور در سال ۱۴۰۰ برابر با ۱۱.۳ میلیارد دلار (معادل ۳۱۴ هزار میلیارد تومان) برآورد شده است».
هوای زابل؛ آلودهترین هوا در کشور
شاهسونی گفت: «بالاترین میانگین غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در سال ۱۴۰۰ مربوط به شهر زابل گزارش شد که حتی بیش از ۱۲ برابر رهنمود سازمان جهانی بهداشت بود؛ در واقع بیشترین تعداد روزهای هوای خطرناک در سال ۱۴۰۰ مربوط به شهر زابل با ۱۵ روز بوده است».
وی توضیح داد: «در شهر زابل تعداد کل مرگهای منتسب به ذرات معلق PM۲.۵ در بزرگسالان بالاتر از ۳۰ سال در سال ۱۴۰۰ به شکل میانگین ۲۸۹ نفر بوده است. تعداد مرگ به علت بیماریهای مزمن انسداد ریوی بالاتر از ۳۰ سال ۶ نفر، تعداد مرگ به علت سرطان ریه بالاتر از ۳۰ سال ۳ نفر، تعداد مرگ به علت بیماریهای ایسکمیک قلبی در بزرگسالان بالاتر از ۲۵ سال ۲۶ نفر و تعداد مرگ به علت سکته مغزی در بزرگسالان بالاتر از ۲۵ سال ۱۴ نفر بوده است».
شاهسونی افزود: «مجموع هزینۀ اقتصادی مرگهای ناشی از مواجهه با ذرات معلق در سال ۱۴۰۰ در شهر زابل بهطور میانگین ۱۳۲ میلیون دلار معادل با ۳ هزار میلیارد تومان برآورد شده است». /پ
نظر خود را بنویسید