فردایکرمان – گروه جامعه: سفیر شرکت بازآفرینی شهری کشور، مدیریت شهری را کاری بسیار پیچیده و فرابخشی دانست و اظهار کرد: «۹۰ درصد خاک ایران بر روی نوار زلزله است و سالانه یک زلزلۀ بالای شش ریشتر در ایران داریم و نزدیک به ۱۰ میلیون نفر از هموطنان در مجموعهای زندگی میکنند که ۲.۷ میلیون واحد ناپایدار و سقف لرزان دارند».
محمدرضا مهماندوست، سوم دیماه در نشست «درسآموزههای زلزله بم و نقش بازآفرینی در کاهش آسیبپذیری و مقاومسازی بافتهای ناکارآمد»، یادآور شد: «در کشور ۱۶۶ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری داریم که صرفاً بافتهای فرسوده نیستند بلکه بافتهای تاریخی، سکونتگاههای غیررسمی و بافتهای متصل به محدودۀ قانونی شهر نیز هستند که شاخصههای شهرسازی را ندارند و باید اصلاح شوند».
وی ادامه داد: «در مجموعۀ بافتهای ناکارآمد شهری نزدیک به ۱۹ میلیون نفر سکونت دارند که از این تعداد، خطر زلزلهای مانند بم، ۱۰ میلیون نفر از آنها را تهدید میکند».
مهماندوست در ادامه اظهار کرد: «در استان کرمان ۱۵۰ هزار و ۵۲۱ خانوادۀ خاص در این زمینه (بافتهای فرسوده) داریم. ۴۹۴ هزار و ۲۰۲ اسکان در مجموعه وجود دارد که در اصل ۵۰۰ هزار نفر در این مجموعهها سکونت دارند. در مجموعۀ ناپایدار استان کرمان ۲۲ هزار و ۲۳۰ واحد احداث شده که تحت عنوان سکونتگاههای غیررسمی است یعنی کمتر از یک زلزله عاملی برای ویرانی آن منازل است».
وی با بیان اینکه اگر از زلزلۀ بم پیشگیری میکردیم امروز پس از ۱۹ سال آموزههای آن را بررسی نمیکردیم، گفت: «اگرچه بم را مقاوم ساختیم اما اثرات و آسیبهای اجتماعی، روانی و ... را چگونه میتوانیم جبران کنیم؟ لذا باید موضوعات کاری خود را بهنحوی ببینیم که به مسئولیت اجتماعی و مدنی خود برگردد و این مشکلات پیش نمیآید».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا کرمان، سفیر شرکت بازآفرینی شهری کشور تأکید کرد: «اگر قوانین و مقررات را بهطور کامل اجرا کنیم سقف بالای سر هموطنانمان ایمن خواهد بود. امروز برگزاری این همایش نشان میدهد که شهردار رفسنجان دغدغۀ این موضوع را دارد. از میان ۱۰۰ شهر دارای بافتهای فرسوده در کشور که رصد کردیم، شهردار رفسنجان در این عرصه پیشتاز بوده و خواستار ایمنسازی بافت فرسودۀ شهری شده است».
وی با اشاره به وجود ۴۷ هزار و ۱۷۶ واحد در محدودۀ بافتهای فرسودۀ رفسنجان، یادآور شد: «در بافتهای تاریخی رفسنجان که سکونت اتباع را داریم 9802 پلاک وجود دارد که اگر بازآفرینی شوند سکونتگاههای محدودههای ما و خانوادههای آیندۀ ما را تأمین خواهند کرد. هر واحدی که تخریب میشود بین سه تا چهار واحد میتواند از آن تولید شود که میتواند آیندۀ شهر را تأمین کند. اگر وسعت افقی شهر را بالا ببریم رسیدن سرانۀ استانداردهای شهری در همۀ مناطق شهر دشوار خواهد بود اما اگر واحدها را بر اساس استانداردها بسازیم این مشکلات رخ نمیدهد».
مهماندوست یادآور شد: «تحولات خاص نظام شهرنشینی سبب ایجاد اراضی ناکارآمد شهری و سکونتگاههای غیررسمی شده است که رشد شتابان جمعیت و مهاجرت در چند دهۀ گذشته دلیل آن بوده است. در محلههایی بافت فرسوده به وجود آمده که عملاً کارکرد خود را از دست داده است. لذا اگر بتوان شاخصهای شهرسازی را به متوسط شهر برسانیم مسئولیت اجتماعی خود را انجام دادهایم».
وی بر ترویج یکپارچه نوسازی، بهسازی، مقاومسازی و تسریع در نوسازی تأکید کرد و گفت: «دولت بستههای تشویقی را در پنج دستۀ اداری، کارمندی، تسهیلات، بهسازی معابر و بستۀ اراضی پیشبینی کرده است. اگرچه تخفیف ۱۰۰ درصدی پروانۀ ساختمانی در بافتهای فرسوده قابل تقدیر است اما اخیراً این موضوع ابلاغ شده که اگر واحدی تخریب شد انشعابات آن باقی بماند و مشوقهای تسهیلاتی داده شود».
مهماندوست ادامه داد: «در رفسنجان برای هر واحدی که احداث میشود ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات پیشبینی شده که اگر خودمالکی بسازند در اقساط ۲۰ ساله میتوانند داشته باشند و اگر با کمک انبوهسازان و کمک دولت احداث کنند در دوران ساخت، ۱۵۰ میلیون تومان با سود صفر درصد خواهند گرفت که بعد از دورۀ ساخت بازپرداخت میکنند. علاوه بر آن نهضت ملی به بافتهای فرسوده تسری یافته و کسانی که وارد بافتهای فرسوده میشوند از شروط فرم بند ج و احراز سکونت معاف هستند».
وی در پایان گفت: «در بحث نوسازی بافتهای فرسوده بهدنبال مردمیسازی موضوع، بهعنوان اینکه عوامل اجرایی دولت، شهرداری و ... در کنار مردم قرار بگیرند هستیم تا سقف لرزان مردم را مقاوم کنیم تا هیچ خانوادهای را داغدار نبینیم». /پ
نظر خود را بنویسید