فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: رئیس گروه مهندسی حفاظت آب و خاک سازمان آموزش ترویج کشاورزی با بیان اینکه 70 درصد دشتهای کشور با فرونشست درگیرند، گفت: «در ایران حدود 605 دشت وجود دارد. بهطور متوسط سالیانه «پنج سانتیمتر» فرونشست در دشتها اتفاق میافتد در حالی که معیار جهانی برای فرونشست حدود «پنج میلیمتر» است».
حمیدرضا پیروان افزود: «شاید نتوان بهصورت کامل فرونشستها را درمان کرد اما میتوان سرعت آن را کاهش داد».
وی ادامه داد: «یکی از معضلاتی که وجود دارد این است که در مرزهای سیاسی استانها تصمیمگیری میکنیم در حالی که باید در مرزهای حوضههای آبخیز کشور برنامهریزی کنیم. به عنوان مثال در بالادست، سد میزنیم و به پاییندست توجه نمیکنیم و در نتیجه با مدیریتِ بخشی که در منابع آب و خاک داریم، این معضلات ایجاد و ادامهدار میشود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایلنا، وی 5 دیماه در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: «بهازای هر یک سانتیمتر فرونشست فضای خالی بین ذرات رسوب و خاک بسته در نتیجه با افت سطح آب زیرزمینی مواجه میشویم».
وی بیان کرد: «با بارندگیهای بعدی امکان ترمیم آبخوانها و سفرههای آب زیرزمینی مقدور نخواهد بود و این چنین به مرحلۀ بحرانی میرسند».
وی با اشاره به لزوم مدیریت منابع آب در کشور گفت: «چاههای غیرمجاز باید مسدود و آبیاریها در بخش کشاورزی اصلاح شوند و تا آنجا که امکان دارد باید مانع آبیاریهای غرقابی شد و کشت گلخانهای را جایگزین روشهای سنتی کشت کنیم».
وی اضافه کرد: «به نظر میرسد محدود کردن کشت در مناطق بحرانی و اعطای سوبسید به کشاورزان برای بهره نگرفتن از منابع آب زیرزمینی راهکار مناسب برای گذر این بحران باشد».
گفتنی است طی سالیان اخیر کارشناسان و مسئولان متعددی نسبت به گسترش فرونشست زمین در کشور هشدار دادهاند. کرمان از استانهایی است که گفته میشود از لحاظ وسعت پهنههای فرونشستی در کشور رتبۀ اول را دارد. / الف
نظر خود را بنویسید