فردایکرمان ـ گروه جامعه: بعد از سالها وعدۀ بیسرانجام، شهرداری بالاخره تصمیم گرفت تا سراغ خانهشهر برود و مرمت آن را شروع کند.
در این خصوص، شهرداری از شورای شهر خواست تا اجازه دهد مناقصهای 14 میلیارد تومانی برای شروع پروژه برگزار کند. این رقم اما مورد تایید برخی از اعضای شورای شهر کرمان نیست. منصور ایرانمنش معتقد است: اگر شهرداری اقدامات سازهای و فنی را انجام دهد و کار مرمت را هم به صورت امانی انجام دهد، هزینه خیلی کمتر از این میشود و نیازی به مناقصه نیست.
حسین چناریان اما برخلاف ایرانمنش تاکید دارد که کار اصولی دربارۀ این ساختمان انجام شود و تنها مرمت ظاهری مدنظر نباشد بلکه سازۀ بنا نیز باید تقویت شود.
شهردار کرمان در اینباره با بیان اینکه مرمت خانهشهر جزو تعهدات شهرداری است و جزو ردیفهای بودجۀ سال گذشته نیز بوده است، تصریح کرد: «این کار در حد کادر امانی شهرداری نیست».
سعید شعربافتبریزی افزود: «اگر شورا اجازۀ برگزاری مناقصه را ندهد، کار تا پایان سال شروع نمیشود و از شورا میخواهم تا پیشنهاد شهرداری را تایید کند که کار مرمت را تا قبل از شروع سال جدید شروع کنیم».
وی با بیان اینکه بخش عمدۀ این 14 میلیارد تومان صرف تاسیسات خانهشهر میشود، به نکتۀ دیگری نیز اشاره کرد و آن، بازگشت یا عدم بازگشت ساختار اداری شورای شهر به خانهشهر بود.
شهردار در اینباره گفت: «بخش اداری این ساختمان کاملا قابل استفاده است. اگر شورا هم مدنظر نداشته باشد تا برگردد، ما میتوانیم حوزۀ سازمان فرهنگی را به آنجا منتقل کنیم ولی اولویت این است که شورا برگردد. این اقدام، بستگی به نظر شورا دارد».
به گزارش فردایکرمان، خانهشهر ساختمانی که در ضلع غربی میدان شورا واقع شده، سرگذشت غریبی دارد. سال 95 بود که خیلی جدی تصمیم گرفته شد تا این ساختمانِ با ارزش را حذف کنند که راه برای ورود و خروج به ساختمان جدید استانداری که در همسایگی آن است، باز بشود. در اقدامی نادر اما، گروههای مختلفی از مردم کرمان بهپا خاستند و با شیوههای مدنی از تشکیل کمپینهای مجازی گرفته تا نامۀ سرگشادهای با 181 امضا از چهرههای دانشگاهی و فرهنگی و هنری و رسانهای، جلوی خراب شدن خانهشهر را گرفتند. در آن زمان، میراثفرهنگی هم از فرصت استفاده و این بنا را ثبت ملی کرد. پس از این، به دلیل فرسودگی بنا و عدم رسیدگی به آن طی سالیان متمادی، مرمت آن به یک ضرورت تبدیل شد.
این ساختمان جزو اموال شهرداری کرمان است و آنطور که دربارهاش میگویند و در منابع معتبر هم آمده، از پول دولت ساخته نشده بلکه از پول مردم شهر کرمان ساخته شده است. پس، وظیفۀ نجات بنا بر عهدۀ شهرداری گذاشته شد اما شهرداری تاکنون اقدامی انجام نداده است و با وجود اینکه طی شش سال گذشته بارها و بارها از سوی رسانهها بر مرمت خانهشهر تاکید شد، پاسخی جز وعدههای بیسرانجام داده نشد. اکنون اما، سعید شعربافتبریزی مجوزی از شورا گرفته تا مناقصۀ مرمت خانهشهر را برگزار کند. اینکه چهقدر شهرداری در این زمینه جدیت دارد، تا چند ماه آینده معلوم خواهد شد.
به گزارش فردایکرمان، تالار خانهشهر که کلنگ احداث آن در تاریخ 20 آذرماه سال 1348 خورشیدی به زمین خورد، در ششم مهرماه 1350 خورشیدی به بهرهبرداری رسید؛ آن زمان این بنا برای برگزاری مراسمها و پذیرایی از شخصیتهای کشوری که به کرمان سفر میکردند مورد استفاده بوده است. پس از پیروزی انقلاب، دادگاه انقلاب در این محل مستقر شد و با احداث ساختمان جدید دادگاه در سال 1372 خورشیدی، تالار خانهشهر به کارکرد پیشین خود بازگشت.
تالار خانهشهر در مدت حیات خود، شاهد رویدادهای مهم فرهنگی و سیاسی بوده است؛ برگزاری کنسرتها، همایشها و میتینگهای سیاسی متعدد در این تالار مورد اذعان همگان است. در سال 1390 خورشیدی اما، با مصوبۀ شورای شهر کرمان، برگزاری کنسرت در این تالار ممنوع شد و به مرور رفتوآمد مردم در آنجا کم و تنها محدود به حضور در شورای شهر شد. البته ساختار اداری شورای شهر تا دورۀ پیشین شورا در این ساختمان برقرار بود.
به اذعان بسیاری از متخصصان و اهالی فرهنگ، این ساختمان جزو میراث شهر کرمان است. معماری این ساختمان مهم و متعلق به یک دوره از تاریخ معماری معاصر ایران است و توسط مهندس اصفهانی، اولین آرشیتکت تحصیل کردۀ کرمان ساخته شده است و دارای ارزشهای مثالزدنی است و کارشناسان و متخصصان چنین نظر میدهند: «خانهشهر از نشانههاي دوران ظهور و بروز تجدد در كرمان است كه در يك مشاركت همگاني و با كمترين اتكا به منابع مالي دولتي ساخته شده است و نمادي از دوران باروري سرمایههای اجتماعی این دیار است و اين موضوع ميتواند موجبات افتخار و غرور هر كرماني باشد، چيزي كه براي توسعه به شدت به آن نيازمنديم».
با وجود این اهمیت و ارزش اما، مسئولان کرمان تاکنون به این بنا توجهی نداشتهاند. اکنون همه چیز به ارادۀ این دوره از مدیریت شهری گره خورده که گام اول برای مناقصۀ مرمت را برداشته است.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، روز دوشنبه 17 بهمنماه، در نشست عمومی شورای شهر، محمد امینیزاده مصوبۀ شهرداری در این خصوص را قرائت کرد: «شهرداری برای بازسازی و مرمت خانه شهر در نظر دارد مناقصه بازسازی با بیش از 14 میلیارد و 6 میلیون تومان را پس از طی مراحل قانونی برگزار کند». وی افزود: «شهردرای قصد بازسازی سالن اصلی و اداری خانهشهر را دارد و در صورت امکان بازگشت شورا به این ساختمان را خواهیم داشت».
شهردار کرمان هم با بیان اینکه مرمت خانهشهر جزو تعهدات شهرداری است، گفت که با صاحب موقوفه مذاکراتی دربارۀ پارکینگ شروع کردیم.
شعربافتبریزی افزود: «بخش قابل توجهی از 14 میلیارد مربوط به تاسیسات خانهشهر است».
وی ادامه داد: «در فاز اول، با هفت میلیارد تومان میتوان کار را به حد قابل قبولی رساند اما اگر تعیینتکلیف شود که شورا برمیگردد یا خیر؟ سریعتر میتوانیم آن را در دستور کار قرار دهیم».
کادر امانی مرمت کند
منصور ایرانمنش رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی اما گفت: «رقمی که برای مرمت اعلام شده بالاست. درست است کارهای مرمت تخصصی است ولی اگر شهرداری کارهای سازهای و فنی را انجام دهد، کار مرمت را حتی به صورت امانی میتوان انجام داد و هزینه خیلی کمتر از این میشود و نیازی به مناقصه نیست».
شهردار کرمان در پاسخ به این اظهارنظر گفت: «این کار در حد کادر امانی نیست. دو، سه بار رفت و برگشت با میراثفرهنگی داشتیم و در آخرین مورد گفتند نسخۀ کوتاهتر و کمهزینهتری از طرح مرمت را به شهرداری ارائه خواهند داد».
وی ادامه داد: «اگر مناقصه را نگذاریم کار تا پایان سال شروع نمیشود و از شورای میخواهم تا این پیشنهاد را تایید کند که کار را شروع کنیم».
حسین چناریان رئیس کمیسیون بودجه شورای شهر نیز اظهار کرد: «دربارۀ مرمت خانه شهر که در شورای قبل صحبت میشد، موضوع این بود که آیا باید فقط بازسازی ظاهری انجام شود؟».
وی افزود: «در زمان سفر مقام معظم رهبری به کرمان، در اینجا دو، سه جلسه برگزار شد. در آن زمان سازۀ بنا را دارای اشکال دانستند. بنابراین تقویت سازه هم مطرح است و صرف مرمت ظاهری و بازسازی خانه شهر مدنظر نیست».
وی تاکید کرد: «برآوردها نباید صرفا براساس بازسازی ظاهری و نازککاریهای مجموعه باشد بلکه تقویت سازۀ خانه شهر مدنظر باشد».
به گزارش فردایکرمان، سرانجام با پیشنهاد شهرداری برای مناقصه خانه شهر موافقت شد. علیرضا نادری، محمود بابایی، سیدمحمد موسوی و منصور ایرانمنش به آن رای مخالف دادند. / الف
نظر خود را بنویسید