فردایکرمان – گروه جامعه: گزارشها حاکی از آن است که شیوع سرطان در کشور افزایش پیدا کرده و این شرایط در استان کرمان نیز به همین شکل است، اما رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان معتقد است علت افزایش آمار سرطان به این دلیل است که تشخیص بیماری سرطان بیشتر شده است.
در همین حال بنا به گفتۀ مسئولان علومپزشکی کرمان، در مردان کرمانی سرطان مثانه به دلیل مصرف مواد مخدر و در زنان نیز سرطان پستان شایعتر است.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان در نشست خبری به مناسبت هفتۀ سلامت در پاسخ به فردایکرمان درخصوص علت شیوع سرطان در استان کرمان، گفت: «اینکه مطرح میشود الان شیوع سرطان زیاد شده است، یکی از دلایلش عدم تشخیص سرطان در سالهای قبل است. تشخیص سرطان در حال حاضر خیلی پیشرفت کرده است».
مهدی احمدینژاد بیان کرد: «آگاهی مردم نیز افزایش یافته و به دلایلی مانند کاهش وزن، رنگپریدگی، ضعف، بیاشتهایی، دیدن خون در مدفوع و ... زود به پزشک مراجعه میکنند».
وی ادامه داد: «موجی راه افتاده که مواد غذایی مسموم هستند و مشکل دارند ولی آزمایشاتی که از آزمایشگاه مرجع غذا و دارو میآید چنین چیزی را نشان نمیدهد. مثلا گاهی یک مادۀ غذایی از جایی که کشت شده میآید و همان یکبار آلوده است و اینطور نیست که بگوییم تمام خیارهای گلخانهای آلوده است، زیرا تست میشوند و آلودگی ندارند».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان افزود: «با توجه به نمونهگیریهایی که بهطور مرتب از محصولات میدان میوه و ترهبار کرمان انجام میشود، به محض مشخص شدن آلودگی، از توزیع محصول در شهر جلوگیری میشود».
وی همچنین گفت: «در مردان بیشترین سرطان شایع، سرطان مثانه است که ارتباط آن با اعتیاد به مواد مخدر اثبات شده است و اگر در استان کرمان سرطان مثانه بیشتر از استانهای دیگر وجود دارد به دلیل مصرف موادمخدر است».
مجموعۀ درمانی سرطان در استان کرمان کامل میشود
احمدینژاد همچنین در بخشی از صحبتهای خود در این نشست خبری بیان کرد: «در حوزۀ تجهیزات، مواردی که نیاز بود برای استان فراهم کنیم تا نیاز به انتقال بیماران به استانهای مجاور و استانهای توانمندتر نباشد، انجام شد که یکی از آنها خرید دستگاه پتاسکن با کمک خیریه «کمک» بود. فضای فیزیکی راهاندازی این دستگاه که برای تشخیص نقطهای سرطان، کاربرد دارد در حال احداث است و امیدواریم تا پایان سال وارد چرخۀ خدمترسانی بشود».
وی یادآور شد: «مجوز یک دستگاه اکوکارتیوگرافی بسیار پیشرفته، دو سال پیش گرفته شده بود که متاسفانه مقداری برای ورود آن به استان کارشکنی میشد و با وجود اینکه دستگاه وارد کشور شده بود، آن را به کرمان تخصیص نمیدادند که امسال با همکاری نمایندگان محترم شهر کرمان توانستیم دستگاه را وارد کنیم و در حال حاضر دستگاه در کلینیک بعثت مستقر شده است».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان گفت: «یک دستگاه سیتیآنژیوگرافی که برای عروق قلبی است نیز امسال در استان راهاندازی شد. قبلا یک دستگاه در بیمارستان راضیهفیروز وجود داشت که با نرخ خصوصی خدماترسانی میکرد و امسال توانستیم این دستگاه را در بیمارستان افضلیپور مستقر کنیم و الان با کیفیت بالا و نرخ دولتی در حال خدماتدهی است».
وی افزود: «امسال دو دستگاه امآرآی نیز به استان کرمان داده میشود و احتمالا تا دو ماه آینده وارد میشوند که در بیمارستان بافت و بیمارستان شفا راهاندازی خواهند شد».
احمدینژاد اظهار کرد: «۱۷ دستگاه توموتراپی لوانرژی وارد کشور شده و با نرخ دولتی به دانشگاهها واگذار شده است. یکی از این دستگاهها که متعلق به دانشگاه علومپزشکی کرمان بود متاسفانه در دورههای قبل، با رایزنیهایی که شده بود از استان خارج شد و آقای دکتر رشیدینژاد، ریاست قبلی دانشگاه، به من سفارش اکید کردند که پیگیری کنیم و دستگاهی که مربوط به کرمان است را بگیریم».
وی با بیان اینکه دستگاه توموتراپی لوانرژی، دقیقا تومور را از بین میبرد و به سایر بافتها آسیب نمیزند، ادامه داد: «پیگیری کردیم و با کمک نمایندگان استان موفق شدیم این دستگاه را در عین ناباوری به کرمان منتقل کنیم. تمام مجوزهای دستگاه را گرفتهایم و تا پایان این ماه وارد کرمان خواهد شد».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان گفت: «با ورود این دستگاه، مجموعۀ درمانی سرطان در استان کرمان کامل میشود و دیگر نیازی به استانهای دیگر نداریم».
۲۶.۳ درصد مردم کرمان مصرف تنباکو را تجربه کردهاند
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز با بیان اینکه در زنان استان به ترتیب سرطان پستان، سرطان پوست و سرطان تیروئید بیشتر شایع است، اظهار کرد: «در مردان کرمانی، سرطانهای مثانه، ریه و پوست بیشتر است».
مدیرگروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز دربارۀ مصرف تنباکو در استان گفت: «بر اساس پیمایشی که سال ۱۴۰۰ داشتیم، حدود ۲۶.۳ درصد مردم کرمان مصرف تنباکو را تاکنون تجربه کردهاند که در کشور این عدد 19.4 درصد است».
کاوه رفیعپور با اشاره به فعالیت بدنی کم در استان، یادآور شد: «در استان کرمان حدود ۴۳.۵ درصد مردم فعالیت بدنی ناکافی دارند که این عدد در کشور 51 درصد است».
وی همچنین با بیان اینکه ۴۷.۷ مردم استان کرمان چاق هستند و یا اضافه وزن دارند، گفت: «این عدد در کشور 63 درصد است که چاقی و اضافه وزن باعث بیماریهای غیرواگیر میشود». /پ
نظر خود را بنویسید