فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: شواهد حاکی از آن است که کمآبی در استان کرمان رو به وخامت گذاشته است.
بارشها در استان کرمان از ابتدای سال آبی جاری (یکم مهرماه ۱۴۰1) تا هشتم اردیبهشتماه ۸۷.۷ میلیمتر بوده است در حالی که در این مدت در سال گذشته، استان ۱۱۸.۹ میلیمتر باران داشته است. مقایسۀ این دو رقم از کاهش ۲۶ درصدی بارشها در استان تا اوایل اردیبهشت خبر میدهد.
بنا به گزارش دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور، هماکنون کرمان در رتبۀ پنجم استانهای کمبارش قرار دارد.
تا روز شنبه هفتۀ جاری، بنا به اعلام آب منطقهای، تنها ۳۶ درصد ظرفیت مخازن سدهای استان کرمان پر بوده است. در حالی که سال گذشته در این زمان، 54 درصد سدها آب داشتند. بنابراین، امسال ذخایر سدهای استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۸ درصد کمتر است.
مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی نیز پیشبینی کرده که بهدلیل نوسانات جوّی، دمای هوای تابستانی در برخی استانها از جمله کرمان نسبت به سال گذشته بیشتر و هوا گرمتر باشد.
همچنین، بنا به اعلام شرکت آبوفاضلاب استان، در حال حاضر شهرهای «کرمان، رفسنجان، سیرجان، زرند و بم» دارای تنش آبی هستند. در شهر کرمان 1300 لیتر بر ثانیه کمبود آب وجود دارد.
کرمان در حالی با چنین شرایطی دست به گریبان است که سال آبی 99 – 1400 خشکترین سال نیم قرن اخیر برای کل کشور بود و در سال آبی 1400 ـ 1401 بارشها نسبت به دورۀ بلندمدت 24 درصد کاهش داشت. این کمبارشی متمادی و عدم مدیریت بهینۀ منابع آبی، آیندۀ آبی دشوارتری را برای استان محتملتر میکند.
در چند سال اخیر، وزارت نیرو برای گذار از تابستان بدون قطعی آب شرب، طرحهای اضطراری تامین آب را تعریف و دنبال میکند.
بنا به گفتۀ مدیرعامل شرکت آبفا استان کرمان، در حال حاضر نیز طرحهایی برای رفع تنش آبی در شهرهای کرمان، رفسنجان، سیرجان، زرند و بم در حال اجراست اما «در صورت تامین اعتبار لازم» به پایان میرسند.
به گزارش فردایکرمان به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو، علیرضا عبدیان در جلسۀ اخیر تنش آبی که به صورت ویدئوکنفرانسی با مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور برگزار شد، گفت: «در این راستا، حفر و تجهیز 8 حلقه چاه با 70 درصد پیشرفت فیزیکی در دست اجرا قرار دارد، که در صورت تخصیص اعتبار لازم وارد مدار بهرهبرداری میشوند».
وی اظهار کرد: «2 حلقه چاه در شهر رفسنجان طی ۱۰ روز آینده وارد مدار میشود».
وی ادامه داد: «با مدیریت توزیع و فشار آب، مشکل کمآبی این شهر در تابستان رفع میشود، اما برای احداث مخازن این شهر این شرکت نیازمند اعتبارات است».
عبدیان با بیان اینکه، طرحهای اضطراری در زرند به خوبی اجرا شده است، افزود: «حفر و تجهیز 3 حلقه چاه و احداث ایستگاه پمپاژ و مخزن 1000 مترمکعبی نیز انجام شده است».
وی اظهار کرد: «در شهر سیرجان، به دلیل کاهش بارندگی، سطح آب در سد تنگوئیه افت داشته و مشکلاتی را به وجود آورده است که برای رفع آن حفر و تجهیز 5 حلقه چاه آغاز و ایستگاه پمپاژ نیز با 60 درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجرا است که امیدواریم تا پایان خردادماه به اتمام برسد».
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان افزود: «برای رفع تنش آبی در شهر بم نیز یک کیلومتر خط انتقال اجرا شده و تا پایان خردادماه یک حلقه چاه حفر و تجهیز و وارد مدار میشود».
وی بر تامین اعتبار برای اجرای کامل طرحهای آبرسانی اضطراری در استان تاکید کرد.
به گزارش فردایکرمان، پس از آنکه بخشی از آب خلیجفارس به سرچشمه رسید، طرح انتقال 30 میلیون مترمکعب از این آب به شهرهای کرمان و رفسنجان ارائه شد.
این طرح اما هنوز نمیتواند بر عطش کمآبی کرمان مرهمی بگذارد چرا که به گفتۀ استاندار کرمان تنها 44 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. البته، محمدمهدی فداکار امیدوار است که در صورت عدم بروز مشکل در اجرای طرح، تا پایان سال به بهرهبرداری برسد. / الف
نظر خود را بنویسید