فردایکرمان ـ گروه جامعه: ابعاد مختلف پروژۀ پرمسئلۀ ساروجپارس همچنان مورد مناقشه است.
این پروژه حدود 10 سال پیش، با مشارکت شهرداری کرمان و سرمایهگذار عمانی در مجاورت بازار تاریخی کرمان آغاز شد.
اگرچه تا پیش از این، بیشتر عدم رعایت ضوابط میراثی در ساخت این مجتمع تجاری مورد انتقاد بود اما در این دوره از مدیریت شهری، بیشتر، از وجود ایراداتی در قرارداد سخن گفته میشود.
محمد امینیزاده ـ رئیس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر در گفتوگوی اخیر خود با فردایکرمان تصریح کرد که قرارداد ساروجپارس اشکالات جدی دارد.
در جلسۀ علنی شورا در روز چهارشنبه 17 خردادماه اما، محمدرضا کمساری ـ نایب رئیس شورای شهر کرمان پای موضوع دیگری را به میان کشید.
او ضمن اعلام اینکه برای انجام تعهدات شهرداری در قرارداد همراهی میکنیم، دربارۀ سهم سرمایهگذار خارجی در این پروژه تردیدهایی را مطرح کرد.
او با بیان اینکه گفته میشود 57 میلیون یورو آوردۀ سرمایهگذار خارجی در این پروژه است و از خارج از کشور باید وارد شود، از مدیریت استان خواست تا به مردم بگویند از این میزان سهم سرمایهگذار خارجی، تاکنون چقدر وارد شده؟ از طریق چه سیستمی آمده؟ کجا ثبت شده و بقیۀ آن در چه فواصل زمانی باید بیاید؟
این اظهارات کمساری در جریان طرح نامهای مطرح شد که در آن، شرکت ساروجپارس به رئیس دادگستری استان نوشته و رونوشتی از آن را به شورای شهر هم ارسال کرده است. در این نامه، انجام تعهدات شهرداری در خصوص «تامین برق تا پای پروژه» یادآور شده است.
هفت عضو شورای شهر کرمان با پرداخت هزینۀ زیرساخت تامین برق از سوی شهرداری موافقت کردند. محمد امینیزاده، محمود بابایی و عشرت کردستانی اما به این مصوبه رای مخالف دادند. محمدامین شمسی رئیس کمیسیون میراثفرهنگی شورا به مصوبه رای ممتنع داد.
در اینباره، کمساری در پاسخ به فردایکرمان با تاکید بر اینکه شورا از هرگونه سرمایهگذاری خارجی و داخلی حمایت میکند، تصریح کرد که 57 میلیون یورو هنوز وارد پروژۀ ساروجپارس نشده چون پروژه کامل نشده و تا پایان پروژه باید بیاید.
نایب رئیس شورای شهر کرمان اظهارکرد: «به مردم اطلاعرسانی شود که تاکنون چه میزان پول از خارج از کشور به این پروژه آمده و چه میزان از تسهیلات داخلی استفاده شده است؟».
وی دربارۀ نامۀ اخیر شرکت ساروجپارس گفت: «سرمایهگذار مدعی است که براساس قرارداد، شهرداری موظف است هزینۀ تامین برق تا پای پروژه را انجام بدهد که تامین این زیرساخت حدود 30 میلیارد تومان برآورد شده که با پلوسی که لحاظ میشود، مبلغ، خیلی بیشتر از این خواهد شد».
کمساری با بیان اینکه اعضای شورا موافقت کردند که این رقم پرداخت شود، تاکید کرد: «ما کاملا برای انجام تعهدات شهرداری همراه هستیم ولی چون ادعا میشود 57 میلیون یورو آوردۀ پروژه است و از خارج از کشور باید وارد شود، دربارۀ آن، به مردم اطلاعرسانی شود».
وی بیان کرد: «برخی اوقات در برخی اظهارات مطرح میشود که این 57 میلیون یورو بناست که به پروژه بیاید. نیاز است به مردم اطلاعرسانی شود که چقدر آن تاکنون آمده؟ و آیا نظارت شده و این اطمینان وجود دارد که آمده یا صرفا یک ادعاست؟ یا کلا وام از بانکهای ایرانی گرفته شده اما مدعی هستند از خارج پول آوردهایم؟».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، سیدمحمد صادق تقوی عضو دیگر شورای شهر نیز در این جلسه با بیان اینکه از هرگونه سرمایهگذاری استقبال میکنیم، گفت: «اما هر نوع سرمایهگذاری هم قابل بررسی است».
وی افزود: «اینکه پروژه یا پروژههایی منجر به آسیب به بافت تاریخی ارزشمند کرمان بشود قابل تامل است».
وی ادامه داد: «این پروژه که انجام شده اما از این به بعد به گونهای اقدام شود که در جریان اجرای پروژهها، بافت تاریخی مورد توجه قرار گیرد».
میراث مجوز داده است
فتحالله مویدی ـ رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر اما در پاسخ به تقوی گفت: «بافت تاریخی تعریف دارد و مسئولیت آن به عهدۀ میراثفرهنگی است».
وی با بیان اینکه میراث به پروژه مجوز داده است، اظهار کرد: «پیش از اجرای این پروژه، گود خشتمالها مخروبه و زبالهدانی و پر از مسئله و معضل بود».
وی افزود: «در این پروژه، شهرداری مالکیت زمین را نداشت و نگویید شهرداری زمین و پروانه داده است».
مویدی اضافه کرد: «در این پروژه، سرمایهگذاری خیلی خوبی انجام شده است».
تعیینتکلییف هزینۀ پارکینگ
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در جلسۀ علنی شورای شهر کرمان نامۀ دیگری نیز از سرمایهگذار ساروجپارس مورد بررسی قرار گرفت.
شورا پیش از این، نرخی برای استفاده از پارکینگهای این مجتمع مصوب کرده اما شرکت ساروجپارس میگوید که دریافتی از مراجعان پاسخگوی هزینهها نیست.
بنا به گفتۀ شهردار کرمان، نگهداری پارکینگ مجتمع ساروجپارس ماهانه 110 میلیون تومان هزینه دارد. 88 درصد از این پارکینگ سهم شهرداری کرمان است یعنی شهرداری باید ماهانه حدود 77 میلیون تومان بابت نگهداری پارکینگ بپردازد. این در حالی است که به گفتۀ شهردار کرمان، مردم از آن «استفاده نمیکنند».
پروژۀ ساروجپارس شامل 1200 واحد پارکینگ و تعدادی واحد تجاری است. پارکینگهای آن در آبانماه سال 1400 افتتاح شد اما همواره این موضوع که مردم از آن استقبال نمیکنند، مطرح بوده است.
شهردار کرمان در صحن علنی شورا گفت: «ما برای فرهنگسازی در خصوص استفاده از پارکینگ ساروجپارس، کسبه و کارمندان دادگستری را تشویق میکنیم که از آن استفاده کنند و هزینهای هم از رانندگان دریافت نمیکنیم».
سعید شعربافتبریزی افزود: «سرمایهگذار میگوید اگر میخواهید پارکینگ رایگان باشد مشکلی نیست اما هزینۀ 110 میلیونی ماهانه را پرداخت کنید یا تعرفۀ استفاده از پارکینگها را واقعی کنید».
وی با بیان اینکه از این پارکینگها استفادۀ جدی نمیشود، ادامه داد: «نرخ اعلام شده 45 تا 50 درصد هزینۀ بهرهبرداری معادل حداکثر 40 میلیون تومان را شامل میشود».
وی تاکید کرد: «نظر ما بر این است که باید همچنان سیاست پارکینگهای رایگان را داشته باشیم وگرنه از آن استفاده نمیشود».
محمد امینیزاده ـ رئیس کمسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر گفت: «اینکه شهرداری ماهانه 77 میلیون تومان بدهد و چه پارکینگ رایگان باشد یا قیمت آن واقعی باشد، به هر حال، مردم بهرهای نمیبرند».
وی افزود: «چه ضرورتی دارد وقتی که اصل پروژه هنوز افتتاح نشده، پارکینگ افتتاح شود؟ صبر کنیم زمانی پروژه به بهرهبرداری رسید از پارکینگ استفاده کنیم».
علیرضا نادری ـ رئیس شورای شهر کرمان اما اظهار کرد: «مصوبۀ کمیسیون بودجه که در صحن علنی در حال بررسی است دربارۀ بهروز کردن قیمت است. اگر بخواهیم بر رایگان بودن پارکینگ اصرار کنیم، شریک ما میگوید چون یکطرفه تصمیم به رایگان کردن پارکینگ دارید، هزینۀ سهم من را هم بپردازید. اما اگر قیمت پارکینگها واقعی شود ممکن است مردم پارک نکنند، شریک ما متوجه میشود که خودش هم دارد متضرر میشود. در نتیجه، زمینۀ مذاکره با شریک فراهم میشود».
حسین چناریان ـ رئیس کمیسیون بودجه شورای شهر هم با بیان اینکه تا آخر سال طبقۀ اول ساروج فعال میشود، گفت: «پارکینگ باز باشد و مورد استفاده قرار گیرد اما نرخ مصوب کمیسیون نظارت استان از مراجعان گرفته شود».
سرانجام، همین مصوبه با رای اکثریت شورا به تصویب رسید. امینیزاده و کردستانی به این مصوبه رای مخالف دادند. / الف
نظر خود را بنویسید