فردایکرمان – پروین میرزاحسینی: انتقال آب خلیجفارس برای استفاده در باغهای پسته طی هفتههای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
حدود 3 هفته پیش بود که این خبر اعلام عمومی شد. فرماندار رفسنجان در جلسهای، از انجام تحلیلهای اقتصادی و رایزنیهایی برای تامین آب باغهای پسته این شهرستان از پروژۀ انتقال آب خلیجفارس خبر داد.
حسین رضایی توضیح داد: اگر بتوانیم از آب خلیجفارس، یعنی کریدوری که برای صنعت ایجاد کردند، برای کشاورزی استفاده کنیم و به هر چاهی 15 لیتر آب اضافه کنیم، یعنی 15 لیتر بر ثانیه آب خلیجفارس با آب چاههای موجود مخلوط بشود، تولید 60 هزار تنی فعلی پسته، به 120 هزار تن میرسد.
پس از این اظهارات، حسین رضایی در گفتوگو با فردایکرمان، دربارۀ این ایده توضیحات بیشتری داد. او اظهار کرد: «هنوز اقدامات اولیۀ استفاده از آب برای کشاورزی در حال انجام است اما اینکه موضوع را مطرح کردیم، یعنی این امکان وجود دارد که از این آب برای کشاورزی هم استفاده بشود».
فرماندار رفسنجان در ابراز خوشبینی خود به اجرای این ایده گفت: «بیش از 70 درصد این کار قابل اجرا است. اگر این آب را بتوانیم برای کشاورزی استفاده کنیم، میتوان کشاورزی استان و مخصوصا پستهکاری رفسنجان را زنده کرد».
وی در عینحال خاطرنشان کرد: «هزینۀ هر مترمکعب آب انتقالی برای استفاده در باغهای پسته حدود یکونیم دلار است. کشاورزان قرار است برای استفاده از این آب سرمایهگذاری کنند و دولت هم باید کمک کند».
در همین حال، دبیر خانه کشاورز استان کرمان بر این باور است که این آب به دلیل گران بودن، تنها زمانی توجیه اقتصادی دارد که در باغهای با بهرهوری بالا و باغهای جوان استفاده شود.
مهدی سیفالدینی البته تاکید دارد که تنها راه نجات پسته کرمان همین است و در صورت حمایت دولت از طرح، این کار موفق خواهد بود و از بیابانی شدن کرمان جلوگیری میکند.
وی در گفتوگو با فردایکرمان با بیان اینکه طرح استفاده از آب پروژۀ خلیجفارس فعلا و روی کاغذ توجیهپذیر است، تاکید کرد که این آب برای باغریزی و احداث باغهای جدید مقرون بهصرفه نیست و زمانی امکانپذیر میشود که دولت نیز در کنار کشاورزان قرار بگیرد و از این کار حمایت کند.
وی توضیح داد: «آبی که از خلیجفارس به کرمان منتقل میشود تصفیه شده و شیرین است. در صورتی که چاهموتوری داشته باشیم که آب آن شور باشد و کیفیت خوبی نداشته باشد و از پروژۀ انتقال آب خلیجفارس به آن اضافه شود و کیفیت آب افزایش یابد و همچنین از سیستمهای نوین آبیاری، سیستمهای مکانیزه و استخر ذخیرۀ آب در باغها استفاده کنیم، میتواند بهصرفه باشد».
سیفالدینی ادامه داد: «استفاده از این آب در باغهایی که ارقام خوبی مانند احمدآقایی و اکبری داشته باشند و تولید آنها در واحد سطح بالا باشد، فعلا روی کاغذ توجیهپذیر است زیرا میتوان افزایش یک تا دو تن تولید را در هکتار داشته باشیم».
وی با بیان اینکه هزینۀ هر لیتر آب نیم تا هفتصدم سنت است، افزود: «هزینههای اولیۀ استفاده از این آب بالا است و قابل توجیه نیست که با این آب باغریزی انجام شود و یا باغ جدید احداث شود. برای کشاورزی مناسب است که باغی با بهرهوری خوب داشته باشد و بعد این آب را اضافه کند تا افزایش تولید چشمگیری داشته باشد».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان درخصوص امکان استفاده از آب پروژۀ خلیجفارس در سایر شهرستانهای استان، خاطرنشان کرد: «اگر از این آب در رفسنجان برای آبیاری باغهای پسته استفاده شود، کشاورزان سایر شهرستانهای پستهخیز استان نیز در صورتیکه باغ خوبی با بهرهوری بالا داشته باشند، میتوانند از این آب استفاده کنند و قابل تعمیم به سایر مناطق استان نیز است».
وی در پاسخ به این سوال که چقدر به این مسئله خوشبین هستید؟، گفت: «همۀ پروژهها روی کاغذ خوب است و مشکلی ندارند و ممکن است کارشناسان توجیهپذیری اقتصادی آن را نیز ثابت کنند اما متاسفانه تا انتهای مسیر همه چیز علمی پیش نمیرود».
سیفالدینی با بیان اینکه در بخش کشاورزی مشکل مدیریتی داریم، ادامه داد: «مشکل اصلی کشاورزی ما در کشور این است که هیچوقت علم در اولویت نبوده است. حتی اگر این طرح توسط کارشناسان و مهندسان تهیه شود، ممکن است در زمان اجرا کسانی آن را مدیریت کنند که سواد و دانش کار را نداشته باشند و وقتی دانش وجود نداشته باشد، ممکن است پروژه ضررده شود».
وی تاکید کرد: «سرمایهگذاری خود کشاورز به تنهایی برای استفاده از این آب امکانپذیر نیست و حتما نیازمند حمایت دولت است». /پ
نظر خود را بنویسید