فردایکرمان ـ گروه جامعه: شهرداری کرمان همچنان پیگیر اجرای طرح کاروانسرای طلا و جواهر در مجاورت مسجد تاریخی ملک است.
این طرح که با عنوان «مرکز ساخت فلزات گرانبها و گوهرسنگهای کرمان» نیز معرفی میشود، قرار است به مکانی برای استقرار کارگاههای ساخت طلا و نقره و جواهر تبدیل شود. کارشناسان زیادی اما با این طرح مخالفند و نسبت به پیامدهای آن هشدار میدهند. بهتازگی رئیس انجمن صنفی معماران استان کرمان نیز در یادداشتی که در اختیار فردایکرمان قرار داد، با برشمردن نگرانیهایی که وجود دارد، یادآور شد که محل قرارگیری این زمین، محدودهای پرمسئله در شهر کرمان است که هر مداخله و اقدامی در وضع موجود آن باید با مالاندیشی نسبت به وخیمتر شدن وضعیت خیابان همراه باشد.
اگرچه در نخستین روزهای رسانهای شدن این خبر، بیشتر وجه تجاری آن مطرح میشد و تمرکز منتقدان هم بیشتر بر همین تجاریسازی بود اما اکنون شهرداری این طرح را بهعنوان مجموعۀ فرهنگی معرفی میکند.
محمد امینیزاده ـ رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر کرمان اواخر فروردینماه گفت که زمین مجاور مسجد که تحت مالکیت شهرداری است، قرار است به یک بازار تولیدمحور تبدیل شود که در آن، مجموعهای از کارگاههای ساخت نقره، طلا و جواهر به تولید و فروش محصولات خود خواهند پرداخت.
سعید شعربافتبریزی ـ شهردار کرمان که با وجود هشدارها و ابراز نگرانیها نسبت به عواقب این تصمیم، همچنان بخشی از وقت خود را برای به نتیجه رساندن این پروژه اختصاص میدهد، در تازهترین اظهارنظر اعلام کرد: «شهرداری کرمان پروژۀ مرکز ساخت فلزات گرانبها و گوهرسنگهای کرمان را یک پروژۀ فرهنگی میداند و در سرمایهگذاری مشترک برای ساخت آن هدف و سود مالی کوتاهمدت ندارد و بیشتر به انتفاع اجتماعی و سوددهی این مرکز برای شهر و مردم فکر میکند».
وی در عین حال گفت: «ارتفاع این پروژه نباید از ارتفاع گنبد مسجد امام (ره) به میزان چهارونیم متر بیشتر باشد و میتوان با افزودن به طبقات منفی و تراکم زیربنا، حریمهای میراث فرهنگی را رعایت کرد».
شعربافتبریزی همچنین بیان کرد: «یکی از بزرگان معماری ایران به شهرداری کرمان توصیه کرده بود که بافت تاریخی این شهر، دیگر نیاز به بازار ندارد و شهرداری را از ایجاد بازار در این ناحیه بر حذر کرده بود (به نظر میرسد اشارۀ شهردار به اظهارات دکتر بوربور است که مدتی پیش در گفتوگو با فردایکرمان آن را مطرح کرد)، اگر منظور همین بازارهای مدرن مثل پاساژها و مالها باشد که در سالهای اخیر متداول شده و اصلا با بافت تاریخی شهر تجانس و تناسب ندارند، با ایشان همنظر هستم، اما اگر بازار را در شکل و مفهوم قدیم آن در نظر بگیریم، با این استاد معماری مخالفم؛ چراکه سرانۀ بازار در بافت تاریخی حتی به عدد استاندارد هم نرسیده و نمیتوانیم بگوییم بافت قدیم کرمان، دیگر به بازار نیاز ندارد و حداقل مطالعات این نکته را ثابت نکرده است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان به نقل از کِرنا، 16 مردادماه، جلسۀ بررسی روند پروژۀ مجموعۀ فرهنگی «مرکز ساخت فلزات گرانبها و گوهرسنگهای کرمان» با سرمایهگذاری مشترک شهرداری کرمان و شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه، برگزار شد.
شهردار کرمان در این نشست که با حضور مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه و مدیرعامل شرکت نیروصنعت سرچشمه برگزار شد، با بیان اینکه این پروژه بهدلیل دقت و تامل در موضوع و صرف زمان زیاد برای سنجشِ همۀ جوانب، میتواند نمونه باشد، گفت: «چنین پروژههایی معمولا در ابتدا توسط شهرداری طراحی و سپس به سرمایهگذار واگذار میشود اما اکنون از شرکتهای مختلف برای طراحی پروژه کمک گرفته شده است».
شعرباف افزود: «نکتهای که بهعنوان یک شخص حقیقی بر آن تاکید دارم، حفظ تناسب و تجانس این پروژه با مسجد امام (ره) است».
وی ادامه داد: «این پروژه نمیتواند در ظاهر، نما و معماری، با مسجد امام، بافت و معماری قدیم و مصالح آن محدوده، در تقابل قرار گیرد و گردنکشی کند؛ بلکه باید با بافت تاریخی و معماری این منطقه تناسب و تجانس داشته باشد و خضوع و فروتنی آن در مقابل این بافت دیده شود».
شهردار کرمان با بیان اینکه استادان و دانشگاهیان باید این نکتهها را به خطمشی و نقشه راه تبدیل کنند، اظهار کرد: «شکل ایدهآل در معماری شهری این است که این پروژه بتواند با مسجد و بازار، ارتباط زنده (ارگانیک) داشته باشد که البته چگونگی این ارتباط، محل بحث و بررسی است و نمونۀ خوب این ارتباط، در میدان امام در شهر اصفهان، با کاربریهای همجنس و متجانس قابل مشاهده است».
شعربافتبریزی سپس با بیان اینکه سرانۀ بازار در بافت تاریخی حتی به عدد استاندارد هم نرسیده و نمیتوانیم بگوییم بافت قدیم کرمان، دیگر به بازار نیاز ندارد و حداقل مطالعات این نکته را ثابت نکرده است، بر مطالعۀ بیشتر دربارۀ نوع بازار مورد استفاده کرمانیها و گردشگران کرمانی، تاکید کرد و گفت: «این مطالعه کمک میکند تا علایق مردم شناخته و مکانها و کاربریهای بازار نیز واضحتر شود».
وی ادامه داد: «این پروژه باید قابل افراز باشد و یک فضای افرازی در اختیار شهرداری قرار دهد که حضور مردم و ارتباط بیشتر با مردم را در پی داشته باشد».
وی بیان کرد: «سه کالای مس، پته و زیره در کرمان پُرتکرار هستند و باید به ارتباط بیشتر این سه کالا به این بازار بیندیشیم».
وی افزود: «چون کرمان را به طلا نمیشناسند، شاید بشود به سمت کالاهای ترکیبی برویم».
*برای مطالعۀ اظهارنظر و اخبار پیشین مربوط به این موضوع میتوانید بر روی این عنوان کلیک کنید: نگرانی از عاقبت ندانمکاری در مشارکت شهرداری با بخش خصوصی/ الف
نظر خود را بنویسید