فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس دانشکده هنر، معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد کرمان دربارۀ طرح کاروانسرای طلا و جواهر که قرار است با مشارکت شهرداری کرمان و شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه در مجاورت مسجد تاریخی ملک اجرا شود، تصریح کرد: «این پروژه ساروجپارس دوم است مگر اینکه شهرداری برای آن مطالعه و پیوست اجتماعی و نگاه کاملا منطقی و علمی و اجتماعی و فرهنگی و بافتاری داشته باشد».
دکتر کورش افضلی در نشست «چالشهای سرمایهگذاری در بافت تاریخی» که توسط انجمن معماران استان و مرکز مطالعات محیطی شهر و روستای دانشگاه آزاد کرمان برگزار شد، گفت: «اراضی کنار مسجد ملک داد میزنند و حرف میزنند که اینجا با حساسیت زیاد باید جراحی انجام شود».
وی خطاب به شهردار کرمان افزود: «زمینهای ایجاد کنید که محدودۀ پشت آن هم احیا شود و این نکته هم مدنظر باشد که سرمایهگذار نباید به شهرداری خط بدهد».
متن کامل اظهارات افضلی را در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، انجمن معماران استان کرمان و مرکز مطالعات محیطی شهر و روستای دانشگاه آزاد کرمان عصر چهارشنبه 18 مردادماه نشستی با موضوع «چالشهای سرمایهگذاری در بافت تاریخی» برگزار کردند.
در این نشست، رئیس دانشگاه آزاد کرمان، شهردار کرمان، رئیس انجمن معماری استان، رئیس مرکز مطالعات محیطی شهر و روستای دانشگاه آزاد، معاون معماری و شهرسازی شهردار کرمان، شهردار بافت تاریخی کرمان، رئیس سازمان سرمایهگذاری شهرداری کرمان و دکتر گلچین و دکتر کشاورز از دانشگاه باهنر کرمان حضور داشتند. از میراثفرهنگی اما کسی در این جلسه حضور نداشت.
مباحث نشست چالشهای سرمایهگذاری در بافت تاریخی کرمان خیلی زود به اجرای طرح کاروانسرای طلا و جواهر در مجاور مسجد تاریخی ملک کشیده شد.
هریک از حاضران دربارۀ این پروژه توضیحاتی دادند.
دکتر کورش افضلی ـ رئیس دانشکده هنر، معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد کرمان در ابتدا با تایید و استقبال از سرمایهگذارانی که به بافت تاریخی کرمان میآیند، گفت: «من درود میفرستم به هر سرمایهگذاری که به شهر کرمان میآید».
وی با بیان اینکه کرمان مظلوم است، اظهار کرد: «شهری که با الگوی توسعۀ افقی شکل میگیرد جز این نباید باشد. ما ذاتا محکوم هستیم به یک اقتصاد رفتاری که سرمایهگذار به عنوان یکی از پنج بازگیر توسعۀ شهر، ایثار میکند و سرمایه را به جای غرب میدان آزادی، به شرق میدان آزادی میآورد و باید فرش قرمز برای آن پهن کرد».
انتقاد از بیتوجهی شهرداری
افضلی افزود: «الان دورهای است که ».
وی گفت: «حق کرمان همین است که داخل آن پوک باشد چون چارچوب و الگوی توسعۀ شهر افقی است و شهردار کرمان در گفتمان قدرتی محکوم است که چارچوب شهر برای آن تعیین کرده است و ما دانشگاهیان تنها میتوانیم خوراک فکری بدهیم و تسهیل کنیم و سرمایهگذار را به شهر بکشانیم و پروژه را با موضعی که قرار میگیرد انطباق بدهیم».
وی سپس بیان کرد: «در طرح احیای بافت تاریخی کرمان حدود 14 پروژۀ محرک توسعه پیشنهاد شده است که یکی از این طرحها کنار مسجد ملک است».
وی ادامه داد: «سالهای سال شهرداری به شهر و مردم محلۀ مجاور مسجد ملک خیانت کرده که پروژۀ میلاد را اجرا نکرده است».
این شهرساز تصریح کرد: «کاروانسرا هم در زمین مجاور مسجد ملک نباید ساخته شود مگر اینکه پیوست اجتماعی داشته باشد».
فرش قرمز برای سرمایهگذار
وی سپس با بیان اینکه رفسنجانیها گلایه داشتند که چرا این سرمایهگذار به کرمان آمده است، افزود: «در بازآفرینی شهری الان حرف این است که پایه و بازیگر اصلی ما به نام سرمایهگذاری دارد فرار میکند و باید آن را نگه داریم. با قاطعیت میگویم باید فرش قرمز بلندبالایی برای سرمایهگذار پهن شود تا پروژههای محرک توسعۀ بافت تاریخی را اجرا کند».
وی در عین حال اظهار کرد: «بافت تاریخی مرمت و بازآفرینی نمیشود مگر اینکه چارچوب توسعه را از بیرون به داخل بیاوریم و این هم با حرف محقق نمیشود بلکه باید آنقدر زمینۀ سرمایهگذاری و سودآوری را افزایش دهیم که کیفیت همسنگ شود؛ نه اینکه فقط بر کیفیت تاکید کنیم و به کمیت نپردازیم».
عضو هیات علمی دانشگاه با تاکید بر اینکه بازیگر اصلی توسعۀ ما الان سرمایهگذار است و شهرداری باید چارچوب بازآفرینی برای بافت تاریخی تهیه کند، افزود: «شهردار بافت تاریخی کرمان اهل علم است و همیشه میگویند چه باید بکنیم؟ پاسخ این است که نیاز به چارچوب داریم و میتوان اسم آن را طرح بهروز احیا و بازآفرینی بافت تاریخی گذاشت».
وی همچنین در پاسخ به دکتر گلچین عضو هیات علمی دانشگاه باهنر کرمان که گفت بافت تاریخی در کرمان نداریم، گفت: «با اقتدار میگویم بافت تاریخی داریم. بافتی که اندام آن مانده ولی دانههای آن از بین رفته است».
تکرار تجربۀ ساروجپارس
افضلی در بخش دوم اظهاراتش و پس از شنیدن توضیحات شهردار دربارۀ طرح کاروانسرای طلا و جواهر بیان کرد: «تا پیش از این سخنان، در موضع شهردار بودم ولی الان مقداری زاویه گرفتم. اینجا 20 هزار مترمربع زمین داریم که میخواهد یک کارکرد بگیرد. کانسپت زنجیره خیلی خوب است. اینکه چنین طرحی بتواند با زمینه بتواند کار کند را بعید میدانم ممکن باشد. اینکه سرمایهگذار مشارکت کند هم قابل تایید است».
وی سپس توضیح داد: «اما اینجا یک بافتار تاریخی، یک بافتار مسکونی و یک بافتار مذهبی و تجارت و بازرگانی داریم. در حوزۀ اجرایی، تجربۀ مشابه این طرح را در ساروجپارس داریم. به شدت با این پروژه زاویه گرفتم و میگویم ساروجپارس دوم است مگر اینکه شهرداری برای آن مطالعه و پیوست اجتماعی و نگاه کاملا منطقی و علمی و اجتماعی و فرهنگی و بافتاری داشته باشد. در این صورت، امکان دارد به اهدافی که مدنظر دارد برسد».
وی افزود: «سرمایهگذاری که آمده قدرت و شجاعت داشته است».
وی اظهار کرد: «اما در این محدوده بافتار کاملا متفاوتی شکل گرفته و مداخلات در آن با مقاومتهایی مواجه است».
افضلی همچنین گفت: «شش شرکت (شرکتهایی مورد اشاره است که در حال تهیۀ طرح برای این زمین در مجاور مسجد ملک هستند) معماریمحور است در حالی که یک مشاور شجاع باید بیاید و با اقتدار طرح را ارزیابی کند».
وی خطاب به شهردار تاکید کرد: «برای اجرای هر طرحی در این زمین به طرح توجیهی قدرتمندی نیاز دارد و باید با حساسیت دربارۀ آن اقدام کنید». / الف
نظر خود را بنویسید